Ro

Gård i Höga Kusten
Areal: 118 ha
Kommun: Kramfors
Objektstyp: Gård
Prisidé: 4 000 000 SEK
Trevligt boende på välskött gård i lantlig miljö i Höga Kusten. Bostadshus och ekonomibyggnader, betes/åkermark i anslutning till byggnaderna, skog, jakt och fiske möjligheter. Pendlings avstånd till flera städer. Total areal 118 ha.

I Skog, Höga Kusten ligger denna trevliga gård med lantligt läge om 118 ha i ett skifte. Pendlingsavstånd till Kramfors, Härnösand och Örnsköldsvik. Här bor ni i lugn miljö med natursköna omgivningar. Gårdscentrum med mycket välunderhållet bostadshus med två lägenheter. Stor tomt med äldre ladugård/ loge med garage samt förråd/vedbod. Produktiv skogsmark om 69,5 ha med virkesförråd om ca 7 500 m³sk. Skogen består till största del av gallringsskog med god tillväxt. Betes- och åkermarken är ca 6 ha väl samlad vid brukningscentrum. Jakt och fiske möjligheter.

Välkommen på visning

26Maj
Sön 11:00 - 13:00
Anmälan skall ske till fastighetsmäklaren till visning av byggnaderna.
29Maj
Ons 15:00 - 17:00
Anmälan skall ske till fastighetsmäklaren till visning av byggnaderna.
Kontakta Areal

Patrik Ulander

Skogsingenjör
Reg. fastighetsmäklare

Ro

Patrik Ulander

Skogsingenjör
Reg. fastighetsmäklare
070-664 02 85

Video

Bilder

Visa alla 60 bilder
Visa alla 60 bilder

Foto: Anna-Clara Eriksson, fotograf ACE

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Bostadshus

Rymligt bostadshus uppförd i två plan i timmer på torpargrund. Huset har under 90-talet genomgått en omfattande renovering och blivit förlängt i två plan samt påbyggt med pannrum och altan. Utbyggnaderna är med regelstomme i trä. Man har även ändrat vinkeln på taket så övervåningen har blivit rymligare. Fasad med stående brädfodring, treglasfönster samt takbeklädnad med plåt i sinus- kurvad profil som målats om 2020/2023. Markiser för altanen och för de flesta fönster förutom mot norr.

Uppvärmning sker via vattenburet system med golvvärme i alla rum. Installerad energieffektiv bergvärmeanläggning. CTC Eco Heat 412 ansluten till två bergvärmehål om ca 220 m, installerad september 2014.​ Vedpanna Diom med två ackumulatortankar om 500 liter finns kvar efter installationen av bergvärmeanläggningen. Det gör att man kan ha en billig uppvärmning av huset när man har tillgång till ved. Kommunalt vatten och enskilt avlopp med trekammarbrunn. Boarea 280 kvm samt biarea 30 kvm enligt fastighetstaxeringen. Byggnadsarea ca 160 kvm exklusive påbyggt pannrum om ca 20 kvm.

Bostadshuset är mycket välplanerat och rymligt och består av en lägenhet på bottenplan och en lägenhet på övreplan. Nuvarande ägare har använt bostadshuset som fritidsbostad under alla årstider men är mycket sparsamt utnyttjat.

Från gårdsplanen genom den vitmålade ytterdörren kommer man först in till en mindre hall med dörr in till lägenheten på bottenplan samt uppgång till övervåningen till den övre lägenheten. På bottenplan så kommer man först till hallen som är centralt placerad och som sedan leder till husets övriga rum. Till höger i hallen finns köket. Ett ljust och rymligt lantkök med vitmålade snickerier. Köket är praktiskt med långa bänkar som arbetsytor och med gott om utrymme för matplats. Köksutrustningen består av spishäll, inbyggnadsugn, fläkt, micro, diskmaskin samt kyl och frysskåp i full höjd, nyanskaffade för ca två år sedan. Vidare från köket kommer man till kammaren med parkettgolv, med valv i mellan så finns vardagsrummet även det med parkettgolv. Rakt fram från hallen nås även vardagsrummet genom spröjsade glasdubbeldörrar. Till vänster i hallen så kommer man till två sovrum om vardera sida om badrummet. Sovrummen har bra förvaringsmöjligheter med flera garderober i varje rum. Badrummet är beklätt med våtrumsmatta på golv och väggar och inrymmer dusch samt tvättbänk och tvättmaskin.

På övervåningen så kommer man till en öppenplanlösning med hall och kök. Köket är ljust och rymligt med vitmålade snickerier. Köksutrustningen består av spishäll, inbyggnadsugn, fläkt, micro, diskmaskin samt kyl och frysskåp i full höjd, frysskåp nyanskaffat för ca tre år sedan. Från köket kommer man ut till altanen som ligger i västerläge med markis och med utsikt över skog, åker och samhället. Vidare från köket kommer man till ett stort vardagsrum med parkettgolv och öppenspis (öppenspisen är inte sotad på tre år). Här finns plats både med matgrupp och soffgrupp. Rakt fram i hallen finns ett rum med klädkammare som idag används som kontor. Till vänster i hallen så kommer man till två sovrum om vardera sida om badrummet. Sovrummen har bra förvaringsmöjligheter med flera garderober i varje rum och ena sovrummet har även utgång till altanen. Badrummet är beklätt med våtrumsmatta på golv och väggar och inrymmer badkar med dusch vägg samt tvättbänk, tvättmaskin och torktumlare.

Intill ingången till huset är pannrum påbyggt. I utrymmet finns bra med förvaringsmöjligheter. En arbetsbänk där man kan tex skruva med mindre saker som motorsågar. Det finns även toalett och dusch, värmepump för bergvärmen, vedpanna Diom och två ackumulatortankar á 500 liter. Ingång från båda sidorna av utrymmet.

Centraldammsugare är installerad i huset.

Fiber finns draget vid tomtgränsen efter vägen men inte installerat till fastigheten. Säljaren har använt mobilt internet som fungerat bra för deras ändamål.

Boendekostnader
Uppskattade boendekostnader av säljaren är elförbrukning för hushållsel och uppvärmning 10 000 kwh, 27 400 kr/år, kommunalt vatten 5 200 kr/år, renhållning 2 500 kr/år, försäkring 4 223 kr/år, vägavgift 2 000 kr/år, sotning och slamtömning ca (1 200 kr/tömning) sker vart tredje år genom att fastigheten inte är ett fastboende för ägarna, nyttjas under alla årstider, dock inte varje månad. Fastighetsskatt 2 992 kr/år (utifrån 2023 års taxeringsvärde). Totalt ca 45 000 kr/år.

För närvarande är det 20 ampere huvudsäkring.

Sophämtning är beräknad utifrån grundavgift för fritidsbostad 1 000 kr/ år och hämtavgift med kärl om 240 l, 906 kr / år hämtning var 14:e dag under 1 maj till 30 september samt 4,70 kr / kg restavfall och 2 kr/kg för matavfall. Räknat på 15 kg/tömning.

Energideklaration
Energiklass B
Energiprestanda, primärenergital: 62 kWh/m² och år.

Ekonomibyggnader

Ladugård/loge

Äldre ladugårdsbyggnad med stomme av trä och tegel samt yttertak av plåt. Inrymmer på bottenvåningen garage med två portar om ca 70 kvm samt förrådsutrymmen. På övre plan är logdel med trägolv. Byggnadsarea ca 330 kvm.

Fd bagarstuga

Fd bagarstuga som nyttjas som förråd/vedbod. Byggnaden är uppförd i stomme av trä med träpanel och yttertak av plåt. Utgörs av förrådsutrymme som man trevligt skulle kunna göra om till gäststuga samt vedbod. Hög port på ena gaveln så vedboden går även att använda som förråd eller garage.
Byggnadsarea om ca 97 kvm.

Matkällare

Matkällare valvad i huggen sten finns också på fastigheten.

Bastu och vedförråd

Bastu och vedförråd som finns på fastigheten och som kan synas på en del fotografier ingår inte i försäljningen. Säljaren kommer att ta bort dem från fastigheten innan tillträdet.

Skog och mark

Skogsmark

På fastigheten finns en skogsbruksplan upprättad i maj 2020 av Norra Skog. Skogsbruksplanen är uppdaterad och uppräknad med tre års tillväxt av Norra skog.
Av skogsbruksplanen framgår det att den produktiva skogsmarksarealen uppgår till 69,5 hektar med totalt virkesförråd om ca 7 540 m³sk, vilket ger ett medeltal om ca 108 m³sk per hektar. Tillväxten beräknas för närvarande vara ca 365 m³sk per år och boniteten ligger på 4,6 m³sk/ha. Gran är det dominerande trädslaget som upptar 58 %, tall 26 % samt löv 16 %. Största andelen är gallringsskog om 66 % (45,6 ha). Övrig skog består av nyplantering K2 om 23 % (15,8 ha), skog som uppnått slutavverkningsbar ålder S1, S2 och S3 om 11 % (7,8 ha) med virkesförråd om ca 1 180 m³sk, samt röjningsskog R2 om 2 % ( 0,3 ha).
Andelen yngre skog än 20 år är 23 % (16,1 ha).

Skogsvårdsåtgärder

Köparen är medveten om att fastigheterna är i behov av skogsvårdsåtgärder som behövs för att främja fastighetens framtida kvalitets- och volymtillväxt.
Enligt skogsbruksplanen finns skogsvårdsåtgärder så som återväxtkontroll av 6,9 ha samt röjning av 4,1 ha under planperioden.

Naturvärden

Det finns inga kända naturvärden på fastigheten annat än områden som är bedömda som sumpskog. Källa skogsbruksplan och www.metria.se/ onlinetjänst Se Sverige.

Forn- eller kulturlämningar

Det finns inga kända forn- eller kulturlämningar på fastigheten. Källa www.metria.se/ onlinetjänst Se Sverige samt Fornsök.

Betes/åkermark

Betes/åkermarken (inägomarken) är enligt skogsbruksplanen på 6,3 ha. Marken har varit utarrenderad men arrendet har enligt ägaren upphört 2024-04-01.

Jakt

Jakträtt på älg och småvilt hör till fastigheten. Älgjakten bedrivs för närvarande på fastigheten genom Dalbergets jaktlag som är uppdelad i två delar. Den del av jaktlaget som jagar på området som fastigheten ligger inom är om ca 2 500 ha och består av ca 20 jägare. Beslut tas av jaktlaget om man har möjlighet att vara med i jaktlaget som ny ägare. Första året får man vara gästjägare. Insats i jaktlaget för ny medlem är ca 3 000 kr. Kostnaden är för närvarande ca 1 500 kr per år.
Arrende till fastighetsägaren 12 kr/ha.

Småvilt jagas på egen fastighet eller enligt överenskommelse över ett större område.

Fiske

Fastigheten har fiskerätt i Storsjöns fiskevårdsområdes förening. Fiskevårdsområdets sjöar är belägna runt samhället Herrskog vid gamla E4:an. Storsjöns FVOF är en sammanslutning av fiskerättsägarna i Storsjön, Lövsjön, Bölestjärn, Mälandstjärn, Kläpptjärn, Återsjön samt Översjön. Kostnad 100 kr/ år för att fiska i området för fastighetsägare. Se mer information www.ifiske.se/fiske-storsjons-fvof-kramfors.htm.

Vägar

Fastigheten har del i utfartsväg från byn till allmänna vägen samt skogsbilväg som börjar vid byvägens slut och som delas av tre fastighetsägare.

Planfil Google Earth

Det finns en digital planfil över skogsbruksplanen som gör det enkelt för dig som spekulant att hitta till och navigera fram på fastigheten när du är ute i fält och besiktigar försäljningsobjektet. Allt du behöver är en telefon med internetuppkoppling och Google Earth installerat, sedan
kan du enkelt följa den interaktiva (gps) kartan och se i vilken avdelning du befinner dig i. Du kan även avläsa avdelningsdata för samtliga avdelningar. Kartan med den digitala planen kan du klicka dig in på under rubriken Karta på fastighetens sida på Areals hemsida.

Fastighetens gränser

Köparen är medveten om att fastighetens gränser kan vara bristfälligt uppmarkerade. Säljaren svarar ej för ytterligare uppmarkering av dessa.

Rättsförhållande

Fastighet

Kramfors Ro 2:1

Ägare

Agneta Lahti 1/2
Leif Börje Roland Lahti 1/2

Areal

Areal enligt fastighetsregistret: 116,1 ha
Areal enligt skogsbruksplan:
Skogsmark 69,5 ha
Myr/kärr/mosse 0,9 ha
Berg/hällmark 39,6 ha
Inägomark 6,3 ha
Väg och kraftledning 0,8 ha
Övrigmark 0,6 ha
Summa: 117,7 ha

Taxeringsvärde

Typkod 120 (Lantbruksenhet bebyggd), taxeringsvärde år 2023
Åkermark 65 000 kr
Skogsmark 1 621 000 kr
Skogsimpediment 99 000 kr
Tomtmark 33 000 kr
Bostadsbyggnader 366 000 kr
Ekonomibyggnader 43 000 kr
Summa: 2 227 000 kr

Inteckningar

Antal 3 st
Totalt belopp 771 000 kr

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd krävs inte för privatperson men för juridisk person.
För mer information se prospekt.

Försäljningssätt

Öppen budgivning

Ja
För mer information se prospekt.

Karta

Karta
Satellit
Ägoslag

Mäklare

Areal | Härnösand

Järnvägsgatan 2
871 45   Härnösand
Alla objekt från Härnösand

Ansvarig mäklare

Patrik Ulander
Patrik Ulander
Skogsingenjör
Reg. fastighetsmäklare
070-664 02 85

Kontaktperson

Peter Zetterström
Peter Zetterström
Skogsmästare
Auktoriserad Lantbruksvärderare
070-664 02 90

Dela

Jag är intresserad av fastigheten
Ro & vill bli kontaktad

Mäklaren för Ro kommer bli informerad och återkomma till dig inom kort.

Bevaka kommande fastighetsobjekt

När objekt som stämmer med dina kriterier finns så skickar vi ett epostmeddelande med information om objekten som finns ute till försäljning.
Visa & välj bevakningskriterier