Västergården

Förnämlig lantgård
Areal: 35 ha
Kommun: Mark
Objektstyp: Gård
Prisidé: 8 000 000 SEK
Anbudsdag: 20/10 2022
Boende i herrgårdsstil, åker och möjlighet för djurhållning endast 30 min från Göteborg.

Västergården är vackert belägen längs Storån strax norr om Sätila och bjuder på åtskilliga möjligheter. Gården ligger i ett böljande kulturlandskap där omgivningen präglas av öppna marker som varvas med skog, endast 30 minuters bilfärd sydost om Göteborg. På Västergården möts man av en trevlig gårdsbild där den pampiga mangårdsbyggnaden i herrgårdsstil som är uppförd i två plan kikar fram bakom gårdens björkallé. Gårdscentrumet utgörs av, förutom den vackra bostadsbyggnaden, ett nybyggt lösdriftstall med tillhörande personalrum och kontor där nuvarande ägare har bedrivit omfattande fårproduktion, en stor ladugård, potatislager samt ytterligare praktiska ekonomibyggnader för bland annat maskinförvaring. Utöver en förnämlig gård med tillhörande ekonomibyggnader finns 25 hektar väl arronderad jordbruksmark samt 7 hektar skogsmark. Egendomen är perfekt för dig som söker möjlighet till representativt boende/generationsboende, verksamheter, djurhållning, odling samt jaktmöjligheter med nära avstånd till både Göteborg, Borås och Kinna.

Välkommen på visning

29Sep
Tors 17:00 - 18:30
Anmälan sker till mäklare.
02Okt
Sön 11:00 - 12:30
Anmälan sker till mäklare.
Kontakta Areal

Mikael Axelsson

Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare

Västergården

Mikael Axelsson

Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
0769-46 54 66

Bilder

Visa alla 22 bilder
Visa alla 22 bilder

Foto: Mikael Axelsson och Johan Melin, Areal

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Mangårdsbyggnad

Mangårdsbyggnad i herrgårdsstil uppförd 1924 i 2 plan och som har en bedömd boyta om ca 220 kvm. Mangårdsbyggnadens trästomme är rest på huggen natursten hämtad från gårdens egen mark. Fönstren är kopplade 2-glas och yttertakets pannor består av eternit. Byggnaden bjuder på stora rymliga och ljusa rum med högt i tak i äldre stil. Utvändigt har byggnadens träfasad och fönster nyligen målats om. På byggnadens framsida finns en stor och rymlig altan för sommarens grillfester eller kräftskivan i augusti.

På entréplan finns representativa och stora sällskapsutrymmen med bland annat matsal och vardagsrum, här finns även kök med inbyggt skafferi, sovrum, toalett samt groventré med uppgång till andra plan. Husets andra plan inrymmer en hall med utgång till balkong, tre stora sovrum med inbyggda klädgarderober, badrum samt ett stort allrum som leder ut till ytterligare en balkong. Dessutom finns det ett enkelt kök då bostaden tidigare användes som generationsboende.

Källaren som sträcker sig under hela huset har en takhöjd på ca två meter och inrymmer idag tvättrum, pannrum och förrådsutrymmen. I källaren finns uppvärmning med värmeelement och både ytterdörr och samtliga fönster är nya. Uppvärmning av bostaden sker genom vattenburen jordvärme med radiatorer. Husets vatten fås från egen grävd brunn och det är en enskild äldre avloppsanläggning.

Tegelvillan

I direkt anslutning till Björlanda Västergården finns en rymlig villafastighet med garage och tillhörande öppen mark om drygt ett hektar. Denna fastighet ingår inte i den aktuella försäljningen men är möjlig att förvärva i samband med försäljningen av Västergården för er som söker generationsboende, bostad till anställd eller att hyra ut huset för extra inkomster. Kontakta mäklaren för ytterligare information om ni är intresserade av denna avstyckning.

Energideklaration

Det finns ingen energideklaration upprättad av Säljaren.

Ekonomibyggnader

Lösdriftsstall

Nuvarande ägare har bedrivit omfattande fårproduktion i ett relativt nybyggt fårstall (2014) som är godkänt för 540 tackor plus lamm. Byggnaden har en gjuten grund, en stomme och väggar i trä samt tak av plåt. Sidorna täcks med vindduk. Lösdriftstallet är uppdelad i två sektioner med ett körbart foderbord i mitten. Stallets två djupströbäddar är uppgrusade och har en yta om 50 m x 7,8 m vardera. Djupströbäddarna är utrustade med vattenkoppar anpassade för får. Utöver själva stalldelen finns ett tillhörande personalrum/kontor som är ca 20 kvm och utrustat med diskbänk och värms med en luftvärmepump. Vid personalrummets utsida finns ytterligare en mer robust diskbänk samt ett apparat/teknikrum. Stallets yttermått är 60 m x 22,5 m och har därmed en byggnadsarea på 1 350 kvm. El och vatten finns inkopplat i byggnaden.

Ladugård

Västergårdens rejäla ladugård är uppförd i trä med uppmurat djurstall, under ett eternittak. Ladugården innehåller en stor loge med höhiss, garage med skjutdörr, utrymd stalldel, mjölkrum, hönshus samt ett verkstadsutrymme som är isolerat och uppvärmt. Ladugården används idag till lösdrift av får, hönshus, förvaring och garage. El och vatten finns indraget. På ladugårdens baksida finns ytterligare lösdriftsutrymme under tak men utan väggar på en gjuten grund. Byggnadsarean är ca 650 kvm för ladugården och ca 270 kvm för lösdriftsområdet på baksidan.

Maskinhall

Maskinhall uppförd i trä och plåt. Byggnaden har grusat golv och ett tak av plåt. Byggnadsarea är ca 200 kvm. Byggnaden används idag som verkstad, maskinhall och förvaringsutrymme.

Hönshus

Äldre charmigt hönshus uppfört i sten och trä med eternittak samt gjuten grund. Byggnadsarean är ca 35 kvm.

Garagelänga

Praktisk garagelänga med grusat underlag uppfört med en trästomme som täcks av ett plåttak. Byggnaden används idag för uppställning av traktor och tillhörande redskap. Byggnadsarean är ca 170 kvm.

Svinhus/potatislager

F.d. svinhus som har byggts om till potatislager. Byggnad uppförd i uppmurad sten, har en gjuten grund och ett tak av eternit. Byggnaden används idag som förrådsutrymme. Byggnadsarean är ca 170 kvm.

Skog och mark

Åker- och betesmark

I direkt anslutning till gården och ner mot Storån finns ca 25 hektar åker- och betesmark. Marken består av lerjord på lerbotten och sandmylla på sandbotten. Idag används jordbruksmarken som bete för får. Jordbruksmarken är tillgänglig för köparen på tillträdesdagen. Stora delar av jordbruksmarken är idag inhägnad med rejäla stängsel. Stängslen följer fastigheten och ingår i försäljningen. Nuvarande ägare brukar marken och söker EU-stöd. Om systemet med stödrätter fortfarande är gällande på tillträdesdagen så kommer EU-stödrätter hänförliga till jordbruksmarken överlåtas till köparen utan extra kostnad.

Skogsmark

Det finns en skogsinventering som är upprättad i september 2022 av Carl Lundsgård EF. Enligt skogsinventeringen omfattar fastigheten totalt 7,6 hektar produktiv skogsmark. Skogsmarken har ett bedömt virkesförråd om totalt 826 m³sk. Den årliga tillväxten är beräknad till ca 18 m³sk och skogsmarkens genomsnittliga bonitet är uppskattad till 4,1 m³sk per ha och år. Skogsvolymen fördelas på gran (18 %), tall (15 %), ek (33%) och löv (34%). Stora delar av skogsmarken består av äldre lövskog där delar idag används för bete. För mer skoglig information se bilagd skogsinventering.

Nyckelbiotoper/naturvärden

Inga nyckelbiotoper finns registrerade. (källa Skogens pärlor, www.skogsstyrelsen.se).

Jakt

Fastighetens varierande marker med Storån, de hävdade betes- och odlingsmarkerna erbjuder goda möjligheter till jakt. Jakträtten är inte upplåten och tillfaller ny ägare på tillträdesdagen.

Fiske

Möjlighet till fiske i Storån.

Rättsförhållande

Fastighet

Mark Björlanda 1:1, del av

Ägare

Andreas Westeborn 1/1

Areal

Areal enligt skogsbruksplan:
Skogsmark 7,6 ha
Inägomark 25,6 ha
Övrigmark 2,3 ha
Summa: 35,5 ha

Taxeringsvärde

Typkod 120 (bebyggd lantbruksenhet). Eftersom fastigheten som säljs är en avstyckning från en större lantbruksfastighet finns det inget åsatt taxeringsvärde.

Inteckningar

Penninginteckningar saknas. Inga lån skall övertas av köparen.

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd erfordras ej för fysisk person. Förvärv av juridisk person (exempelvis aktiebolag) kräver förvärvstillstånd.
För mer information se prospekt.

Försäljningssätt

För mer information se prospekt.

Karta

Mäklare

Areal | Göteborg

Industrivägen 55
433 61   Sävedalen
Alla objekt från Göteborg

Ansvarig mäklare

Mikael Axelsson
Mikael Axelsson
Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
0769-46 54 66

Fastighetsmäklare

Johan Melin
Johan Melin
Skogsingenjör
Reg. fastighetsmäklare
070-578 22 65

Dela

Bevaka kommande fastighetsobjekt

När objekt som stämmer med dina kriterier finns så skickar vi ett epostmeddelande med information om objekten som finns ute till försäljning.
Visa & välj bevakningskriterier