Vi hälsar på jägmästaren

Fredrik Luhr

- Min farfar var skogsägare uppe i Dalarna där jag växte upp. Sedan jag var riktigt liten så har jag spenderat mycket av min tid i skogen. Jag vet verkligen hur den fungerar, det är som om skogen är en del av mig.

Det har aldrig riktigt varit självklart att jobba inom mäklarbranschen för Fredrik,
men det har alltid varit självklart att arbetet ska ha någonting med skogen att
göra.

Fredrik Luhr har varit verksam inom Areal sedan bildandet hösten 2003 och var VD för Areal från 2016 till augusti 2019.. Han startade sin karriär när han

bestämde sig för att studera till jägmästare. Men vad är egentligen en jägmästare?
– Det är en ganska udda titel ändå. De flesta tror att vi är ute och jagar hela dagarna, men det gör vi verkligen inte. Vi lär oss att sköta skogen helt enkelt. Jägmästarutbildningen är en anrik utbildning inriktad mot skogen och skogsbruket. Det är en femårig utbildning där man lär sig allt som hör skogsbruket till, allt ifrån ekonomi och hydraulscheman till växtfysiologi och botanik.

Merparten av medarbetarna på Areal är även jägare. Men Fredrik har alltid haft andra intressen som har vägt tyngre.
– Det är nästan som en tradition att alla jägmästare jagar. Jag tog jägarexamen 1993, men sen dess har jag kanske haft fem jaktdagar totalt. Jag har alltid haft andra intressen som har lockat mer. Men nu är det dags att börja hade jag tänkt.

Magisterexamen i biologi

Han startade sin utbildning i Umeå 1993 på Skogshögskolan, och tog sin
examen 1998. Direkt efter skolan fick han jobb hos en konkurrent inom
det segmentet han jobbar idag, med inriktning fastigheter, förmedling och
ekonomisk rådgivning.

– Eftersom jag har en magisterexamen i biologi så trodde jag från början att
jag skulle hamna på något större skogsbolag. När jag fick jobb med den här inriktningen, så tänkte jag ge det en chans i sex månader. Halvåret gick och nu är jag inne på mitt 19:e år i branschen.

Fredrik kompletterade sin jägmästartitel med en fastighetsmäklarutbildning, en utbildning som han läste in på distans efter att ha jobbat inom branschen ett tag.
– Livet är ju fullt av tillsynes slumpmässiga val. Jag som trodde att jag skulle vara ute i skogen hela dagarna och
hålla på med skog, kottar och djur, men så blev det inte riktigt.

Livet är fullt av tillsynes slumpmässiga val.

Utöver att förmedla fastigheter agerar Areal som konsulter och säljer konsulttimmar till personer som behöver hjälp med sitt ägande. Det kan handla om allt från att köpa, sälja eller bara få rådgivning. Ordet mäklare betyder för de flesta helt andra saker än jord, skog och mark. Fredrik berättar lite hur han ser på saken.
– Jag tror de flesta har en lite annorlunda bild av en mäklare. Man ser nog mäklare som någon som gör snabba affärer iförd kostym. Våra affärer är ganska långt ifrån det. Vi säljer ju gårdar, skog och mark och vårt
genomsnittliga uppdrag tar mellan tre till sex månader.

Om Fredrik

Ålder
48 år
Bor
Stora Skedvi
Familj
Bor tillsammans med fru,
familj och hundar
Uppväxt
Smedbacken, Sydvästra Dalarna

När man arbetar som mäklare i innerstan går en affär oftast betydligt mycket snabbare. Processen kan gå så snabbt som på två veckor.
– En mäklare i stan kan göra runt 150 affärer per år, medan mitt mål är att ligga på 15-20 affärer per år. Det är en stor skillnad. Våra projekt är både större och längre.

Socialt arbete

En vanlig arbetsdag för Fredrik ser väldigt varierande ut. Han beskriver att det är ett otroligt socialt jobb där man träffar och pratar med många olika människor. Under vissa dagar åker han omkring och träffar intressenter, säljare eller köpare, och vissa dagar spenderar han på kontoret med mer administrativa uppgifter. Eftersom Fredriks verksamhetsområde är hela Mälardalen så kan det bli mycket tid i bilen.

– Det är väldigt stor kontrast mellan just jägmästare och mäklare. Det är ju stor skillnad mellan att sitta och mäta
virkesflöden till industrin och att åka omkring och träffa olika sorters människor. Jag har gamla kurskamrater från jägmästarutbildningen som jobbar med extremt skilda saker. Det är avverkningsplanering ute i skogen, olika konsultuppdrag, till att knacka kod och utveckla skogsliga datasystem.

Fredriks äventyr i siffror

Tältat i Nationalparken
Jotunheimens i Norge
12 veckor
Semestrat i den norska skidorten Stranda
17 veckor totalt
Stått på skidor
1 300 dagar, ungefär totalt 4 år, där merparten av åkningen skett i lössnön långt från pister och liftar

Areal erbjuder många olika aktiviteter som utbildningar för skogsbolag, men också för exempelvis banker.
De kan också hjälpa till med frågor från skatteverket, om skatteplanering samt vid generationsskiften. Vilket betyder att arbetet även handlar mycket om psykologi och mötet med människor.
– Vi finns där med stöd och råd. Det är en extrem förtroendebransch och kunderna måste ju känna att vi kan
och behärskar det vi arbetar med.

Det är ett otroligt varierande och socialt arbete

Fredrik menar att det är en sak att köpa en lägenhet i Stockholm, men att köpa en gård är en helt annan sak. Det är som att köpa ett företag, det är en on-going business man kliver in i. Det är både utgifter och
intäkter man ska tänka på.

– Det många gör fel vid köp av en gård är att man lätt stirrar sig blind på vad gården kostar. Ett gårdsköp handlar om så mycket mer än så. Ägandet av en gård handlar om kostnader och intäkter, ekonomisk planering både på kort och längre sikt, allt detta måste man väva in i sin kalkyl.

Fredrik med amstaffen Elsa
Skidåkning, ett stort intresse
Solnedgång med Elsa

 

Grill och skidåkning

Mycket av Fredriks tid går åt till jobbet men på sin fritid gillar han att koppla genom att umgås med familj och vänner, vistas i skogen, åka skidor eller laga god mat.
– För mig är skogen någonting mer än bara ett strövområde. Jag ser
på skogen med andra ögon än många andra. Den världen vi
lever i nu är teknikutvecklingen helt enorm, men skogen är alltid
densamma. Även om vi inte skulle sköta skogen så
kommer den fortfarande att växa. Det är så fascinerande!

Matlagning är också ett av Fredriks stora intressen och berättar att han just nu äger fem stycken olika grillar.
– När jag jobbar mycket måste jag låta min hjärna sysselsätta sig med någonting annat. Då har jag en tendens att nörda ner mig i olika saker, bland annat matlagning. De senaste året har det varit äkta barbecue. Några favoriter är revben och oxkind. Den bästa grillen jag äger är en keramisk kamadogrill från USA. En riktig bjässe som väger drygt 100 kg!
Men Fredrik är inte den enda som är road av naturen, utan hela hans familj delar hans intresse.
– Hela familjen är road av naturen och vad den kan ge! Allt från bär och svamp, till viltkött. Det känns bra att fylla upp förråden med det naturen kan ge och i vår familj är kräftfisket hemma i Dalarna heligt. Det är rätt häftigt att känna att vi lever av och med naturen trots detta moderna och digitaliserade samhälle.

 

Fredrik förklarar Areals ledord

Kunskap
”Alla medarbetare ska ha en stabil och bred grund i form av utbildning att stå på.”

Engagemang
”Vi är ett företag som andas entreprenörskap. Vi har engagemanget att driva affärer framåt”

Handlingskraft
”Verksamheten drivs av franchisetagare, av vilka ett flertal är delägare. Vi sätter alla kunden i fokus och får saker och ting att hända.”

Fredrik rekommenderar

Bästa skidorten i Sverige
Ramundberget, Kittelfjäll och Riksgränsen

Bästa skidresan utomlands
Hokkaido, Japan

Bästa huvudstaden
Istanbul

Bästa boken
”Touching the void” av Joe Simpson

Senast inkomna fastigheter till försäljning

Areal finns alltid nära dig. Vi har 44 kontor runt om i Sverige bemannade med mäklare & ekonomer som alla är passionerat intresserade av jord och skog.

Sök efter medarbetare & kontor