Roken

Boende i sekelskifteshus
Areal: 88 ha
Kommun: Timrå
Objektstyp: Lantbruk
Prisidé: 5 600 000 SEK
Anbudsdag: 6/11 2024
Beläget ca 7 km väster om Timrå.

Nu finns möjligheten att förvärva ett pampigt boende i ett sekelskifteshus utanför Timrå. Mangårdsbyggnaden är en så kallad salsbyggnad uppförd i timmerstomme i slutet av 1800-talet. Nytt plåttak tegelprofil från 2018. Fasaden målades om i sin helhet 2020. Byggnaden är delvis renoverad invändigt men en del arbete återstår. Fastigheten är en skogsfastighet om totalt 88 hektar där 62 hektar utgör produktiv skogsmark. Virkesförrådet uppgår till 10 900 m³sk enligt den nyupprättade skogsbruksplanen. Åkermark/betesmark 9 ha ligger fint samlad runt gården samt ett skifte som gränsar mot Hamstasjön.

Kontakta Areal

Daniel Höglund

Skogsmästare
Reg. fastighetsmäklare

Roken

Daniel Höglund

Skogsmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-664 02 95

Bilder

Visa alla 52 bilder
Visa alla 52 bilder

Foto: Anna-Clara Eriksson

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Mangårdsbyggnad

Uppförd i slutet av 1800-talet i timmerstomme med grund av huggen granit. Högt och fint beläget med sol hela dagen. Yttertaket är av tegelprofilplåt och byttes 2018. Fasaden målades om i sin helhet 2020. Treglasfönster i äldre stil från mitten av 90-talet. Uppvärmning med direktverkande el. I köket finns även vedspis och i salen kakelugn men funktionen är okänd så sotaren måste besiktiga dessa innan eldning kan ske. Det är kommunalt vatten och avlopp till fastigheten. Fiber finns draget till tomtgräns men inte installerat i huset. Renovering och tilläggsisolering invändigt är påbörjad men alla rum är inte färdiga. Den äldre stilen finns bevarad med spegeldörrar i alla rum samt den ursprungliga väl tilltagna takhöjden.

Rumsbeskrivning bottenvåning:
Ingång via veranda genom vackra äldre pardörrar. Stor hall. Till höger ligger köket som har vedspis och äldre köksinredning. Här är förberett för tilläggsisolering på ytterväggarna. Innanför köket finns en kammare /sovrum med kakelugn. I mitten av huset finns en stor sal också den med kakelugn. Till vänster i hallen finns ett badrum med tvättmaskin. Vidare till vänster finns ett äldre kök och innanför det ytterligare en kammare/sovrum.

Rumsbeskrivning övervåning:
Via trappan når man hallen på övervåningen med fantastisk fin utsikt över omgivningarna. Till vänster finns ett stort sovrum med fint trägolv. Innanför sovrummet finns en alkov. I mitten av huset finns det största sovrummet. Till höger i hallen finns ett stort f.d. äldre kök med vedspis och fint trägolv som nu används som sovrum. Innanför köket finns en alkov. I hallen är ett rum påbörjat för att bli ett badrum på övervåningen. Ytterligare ett rum som används som förråd.

​Driftskostnader​
Eftersom fastigheten endast använts några veckor på sommaren finns inga driftskostnader för permanentboende framtagna och inte heller någon energideklaration.

Ekonomibyggnader

Gårdshus

Uppförd troligen i början av 1800-talet med stomme av timmer. Plåttak i tegelprofil från 2018. Äldre el finns indraget. Byggnaden har stora reparationsbehov.

Förråd

Enklare förrådsbyggnad och vedbod.

Loge

Äldre loge med reparationsbehov.

Skog och mark

Skogsmark

Fastigheten Roken 1:3 är belägen i Timrå församling, Timrå kommun, Västernorrlands län. På fastigheten finns en skogsbruksplan upprättad i september 2024 av Thomas Sandin på Sandins Natur och Skogstaxering, telefon 070-679 80 98. Fastigheten består av två skiften med totalt ca 62 ha produktiv skogsmark.
Det totala virkesförrådet är ca 10 900 m³sk, med stor andel gallrings- och röjningsskog.

Geografiska och biologiska förutsättningar
Markförhållandena är varierande med delvis brant och blockig terräng, men större delen av fastigheten är frisk skogsmark som är tillgänglig för drivning under större delen av året.
Boniteterna är goda med blåbär och lågörter som vanligaste markvegetationstyper.

Skogstillstånd
Det dominerande trädslaget är gran som upptar ca 62 % av virkesförrådet. Skogens åldersfördelning har en förskjutning mot yngre skog.
Ungefär 32 %, (20 ha) av arealen är skog i huggningsklasserna G2, S1 och S2 och volymen uppgår här till ca 4 500 m³sk. Andelen skog yngre än 20 år är ca 25 %, (15 ha).

Skogsvård
Det finns ett stort behov av röjning på flera avdelningar på fastigheten, och röjning bör prioriteras under planperioden.

Naturvärden

Det finns inga nyckelbiotoper och bestånd med höga naturvärden registrerade hos SKS på fastigheten. En avdelning har fått målklassen NO (Naturvård Orört). Källa: Se Sverige.

Fornminnen och kulturhistoriska objekt

Flera fornminnen, (kulturhistoriska objekt) finns på fastigheten. Objekten är utmärkta på skogskartan på avdelning 31. Dokumenterade gravfält på skifte 2. Källa: SeSverige samt Fornsök.

Jakt

Jakten är muntligt upplåten till ett jaktlag som jagar på marken.

Åkermark

Åkermarken är upplåten till Helena Westin på ett år i taget.

Lagfart

Kostnaden för lagfart är för privatpersoner stämpelskatt 1,5 % av köpeskillingen + 825 kr i expeditionsavgift.

Vägar

Första delen av vägen är en vägsamfällighet och kostnaden det senaste året har varit 107 kr. Andra delen av vägen från huset och upp mot skogen där sker utdebitering vid behov.

Fastighetens gränser

Köparen är medveten om att fastighetens gränser kan vara bristfälligt uppmarkerade. Säljaren svarar ej för ytterligare uppmarkering av dessa.

Planfil Google Earth

Det finns en digital planfil över skogsbruksplanen som gör det enkelt för dig som spekulant att hitta till och navigera fram på fastigheten när du är ute i fält och besiktigar försäljningsobjektet. Allt du behöver är en telefon med internetuppkoppling och Google Earth installerat, sedan
kan du enkelt följa den interaktiva (gps) kartan och se i vilken avdelning du befinner dig i. Du kan även avläsa avdelningsdata för samtliga avdelningar. Kartan med den digitala planen kan du klicka dig in på under rubriken Karta på fastighetens sida på Areals hemsida.

Rättsförhållande

Fastighet

Timrå Roken 1:3

Ägare

Elvy Birgitta Elisabet Moberg 1/1

Areal

Areal enligt fastighetsregistret: 84,8 ha
Areal enligt skogsbruksplan:
Åkermark 6,0 ha
Betesmark 3,1 ha
Skogsmark 61,6 ha
Skogsimpediment 13,2 ha
Tomtmark 0,1 ha
Väg och kraftledning 0,6 ha
Övrigmark 2,4 ha
Vatten 1,3 ha
Summa: 88,3 ha

Taxeringsvärde

Typkod 113 (Lantbruksenhet bostadsbyggnadsvärde under 50 000 kr), taxeringsvärde år 2023
Summa: 3182000 kr

Inteckningar

Antal 3 st
Totalt belopp 592 466 kr

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd krävs inte för privatperson.
För mer information se prospekt.

Försäljningssätt

För mer information se prospekt.

Karta

Karta
Satellit
Bakgrund

Mäklare

Areal | Sundsvall

Trafikgatan 11
856 44   Sundsvall
Alla objekt från Sundsvall

Ansvarig mäklare

Daniel Höglund
Daniel Höglund
Skogsmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-664 02 95

Kontaktperson

Peter Zetterström
Peter Zetterström
Skogsmästare
Auktoriserad Lantbruksvärderare
070-664 02 90

Dela

Jag är intresserad av fastigheten
Roken & vill bli kontaktad

Mäklaren för Roken kommer bli informerad och återkomma till dig inom kort.

Bevaka kommande fastighetsobjekt

När objekt som stämmer med dina kriterier finns så skickar vi ett epostmeddelande med information om objekten som finns ute till försäljning.
Visa & välj bevakningskriterier