Västansjö

Västansjö
Areal: 690 ha
Kommun: Smedjebacken
Objektstyp: Skog
Anbudsdag: 14/11 2024
Skog med strålande framtidsutsikter!

Nu har du chansen att förvärva en attraktiv skogsfastighet om hela 690 hektar i ett skifte i södra Dalarna. Den talldominerade fastigheten erbjuder en trygg framtida avkastning tack vare sitt rika bestånd av växande tall och väl utförda gallringar.

Det finns goda möjligheter för jakt på klövvilt, och med ett bra vägnät är fastigheten lättillgänglig året om. Oavsett om du är intresserad av aktivt skogsbruk eller söker en investering för framtiden, har denna fastighet något för alla.

Dessutom finns det en spännande möjlighet för den som vill tänka långsiktigt med potential för extra avkastning genom etablering av en solpark på en del av fastigheten. Genom att nyttja markens läge och resurser kan du inte bara dra nytta av skogens avkastning, utan kanske även skapa en stabil inkomstkälla från solenergi och vara delaktig i den gröna omställningen.

Kort sagt, en perfekt fastighet för dig som söker ett långsiktigt ägande med dubbel avkastningspotential, både från skog och förnybar energi.

Kontakta Areal

Fredrik Luhr

Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare

Västansjö

Fredrik Luhr

Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare

Bilder

Visa alla 19 bilder
Visa alla 19 bilder

Foto: Fredrik & Maria Luhr

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Jaktstugan Älgvallen

Enklare hus med stomme i trä med plåttak på murad grund. Byggnadsmått ca 8,5 m x 7,0 m. Enkelt kök med gasolplattor, ugn och kylskåp. Ett större rum med eldstad (okänd funktion) samt plats för matbord och soffgrupp, två sovrum med våningssängar samt mindre förråd. Stugan har en veranda på baksidan mot bäcken.

Det finns el indraget samt äldre avlopp för gråvatten, troligen till stenkista. Inget rinnande vatten i huset.

Energideklaration

Den enkla jaktstugan är att betrakta som ett fritidshus och av den anledningen kommer ingen energideklaration att upprättas.

Ekonomibyggnader

Förrådsbyggnad

Två förråd med dubbeldörrar samt en vedeldad bastu i del av byggnaden.

Utedass

Sedvanlig standard.

Grillplats

Fristående enkel byggnad under tak med tillhörande vedförråd.

Skog och mark

Åker- och betesmark

På fastigheten finns ca 1,3 hektar öppen mark belägen dels i fastighetens norra del samt en mindre centralt på fastigheten. Det finns inga skriftliga upplåtelser.

Skogsmark

Skogsfastigheterna i Dalarna är ofta små och består av många spridda skiften. Västansjö utgör ett undantag, här ligger markerna väl samlade med god tillgång till vägar

Skogsbruksplanen upprättades 2020 av DSK Skog AB. Planen har korrigerats för utförda åtgärder och därefter skrivits fram med teoretisk tillväxt i planprogrammet PC Skog.

Den produktiva skogsmarksarealen uppgår till 643,3 hektar och virkesförrådet är uppskattat till 70 498 m³sk vilket ger ett genomsnittligt virkesförråd på 109 m³sk/ha. Medelboniteten bedöms till 6,6 m³sk/ha och år för fastigheten och den löpande tillväxten under planperioden bedöms till hela 3 624 m³sk. Trädslagsfördelningen är enligt skogsbruksplanen 58 % tall, 33 % gran, 9% björk och övrigt löv. Värt att notera är att 23,3 ha är planterat med lärk. Fastigheten domineras av unga skogar, föryngringarna är mycket fina med höga stamantal som ger ny ägare möjlighet att forma sin skog. 14,8 ha är K1 vilket innebär att ny ägare kommer att få plantera denna areal efter hyggesvila.

Avdelning 484 är såld på rot och är därför satt som K1 i skogsbruksplanen och volymen är nollad, se mer under Inskrivningar nedan.

GROT

I avdelningarna 546:1 samt 512:1 finns högar med GROT sedan tidigare avverkning. Säljaren förbehåller sig dessa då de är sålda i samband med avverkningen. När dessa ska vara borttransporterade kommer att regleras i köpekontraktet, sannolikt senast juni/juli 2025.

För mer information om skogstillståndet, se bifogad skogsbruksplan.

Nyckelbiotoper och naturvård

Fastigheten berörs i dagsläget inte av några nyckelbiotoper eller naturvårdsavtal. Källa: Skogsstyrelsen.

Avdelning 568 är klassad som Barrsumpskog och avdelning 569 som Sumpskog av Skogsstyrelsen.

Fastighetens södra delar är belägen inom Malingsbo-Klotens naturreservat, 2061-P19.20LM.11,121-684-81. Objektnr: 2002711. Detta har dock inte påverkat skogsbruket i någon större omfattning.

Jakt

Jakten har bedrivits enskilt och tidigare varit upplåten. Under innevarande jaktår jagar ett lokalt jaktlag på fastigheten enligt en muntlig överenskommelse. Jaktlaget jagar under vecka 41 älg på markerna. Undvik att besöka fastigheten den veckan.

Solpark

En del av fastigheten har stor potential för utveckling av en solpark, med två befintliga nyttjanderättsavtal som täcker sammanlagt 249 hektar skogsmark. Dessa avtal ger möjligheten att omvandla röjskog till en modern solcellspark, vilket både skapar hållbar energi och genererar långsiktiga inkomster från både solenergi och energilagring.

Nyttjanderättsavtal – gäller till april 2027
Det finns två giltiga nyttjanderättsavtal som ger solparksutvecklare rätt att undersöka och ansöka om erforderliga tillstånd fram till april 2027:
Ett avtal omfattar 100 hektar, och ger en årlig ersättning på 1 500 SEK per hektar.
Ett andra avtal omfattar 149 hektar, med en årlig ersättning på 1 000 SEK per hektar.
Dessa avtal säkrar mark för projektering och undersökning av solparkens möjligheter, med syftet att skapa grön elproduktion.
Solparksutvecklare webb: recapenergy.com/sv/

Status – projektet i full gång
Projektet är i projekteringsfasen och har redan tagit stora steg framåt:
Process med länsstyrelsen är inledd där viktiga beslut kring tillstånd väntas tas.
En ansökan hos nätägare har lämnats in för att säkra plats i elnätet, vilket är ett nödvändigt steg för att kunna koppla in solparkens elproduktion till det nationella elnätet.

Framtida inkomster – om solparken byggs
Om alla tillstånd godkänns och solparken byggs, ser avtalen från marken ut så här de kommande 35 åren:
100 hektar: Ersättningen baseras på 3 % av värdet från all producerad el, dock lägst 15 000 SEK och högst 25 000 SEK per hektar.
149 hektar: En fast årlig ersättning på 15 000 SEK per hektar.

Ansökan avser solpark på 249 ha, i realiteten kommer areal sannolikt att justeras i samråd med Länsstyrelsen utifrån topografi och eventuella naturvårdshänsyn såsom t.ex. bäckar.

Detta innebär en lönsam affär, med stora intäkter från elproduktionen under en lång tidsperiod. Omräknat i pengar innebär det om hela marken nyttjas för solpark en intäkt för markägaren på 3 735 000–4 735 000 SEK det första året parken är i drift och intäkterna räknas upp årligen med index.

Energilagring – Batteripark som komplement
Utöver solparken finns även möjlighet till en energilagringsanläggning (batteripark) på samma mark. Denna batteripark skulle enligt avtal ha en kapacitet på 50 MW och kunna ge ytterligare avkastning:
Vid byggnation av batteriparken får man 30 000 SEK per MW årligen under 15 år, vilket skulle ge en total årlig ersättning på 1 500 000 SEK.

Moms tillkommer på samtliga intäkter.

Rättsförhållande

Fastighet

Smedjebacken Västansjö 1:43

Ägare

Kerstin Liljekvist 1/1

Areal

Areal enligt fastighetsregistret 642,5 ha Areal enligt Lantmäteriets karttjänst 688,6 ha Areal enligt skogsbruksplan Produktiv skogsmark 643,3 ha Impediment skog 36,7 ha Väg och kraftledning 8,0 ha Inägomark 1,3 ha Övrig landareal 0,4 ha Summa landareal 689,7 ha

Taxeringsvärde

Typkod 110 (obebyggd lantbruksenhet), taxeringsvärde år 2024 Skogsmark 21 624 000 kr Skogsimpediment 16 000 kr Summa 21 640 000 kr

Inteckningar

Fastigheten är samintecknad med ett antal fastigheter. På tillträdesdagen kommer fastigheten ha en obelånad penninginteckning om 45 000 000 kr. Inga lån skall övertas av köparen.
För mer information se prospekt.

Försäljningssätt

För mer information se prospekt.

Karta

Karta
Satellit

Mäklare

Areal | Falun

Stallgränd 7
791 40   Falun
Alla objekt från Falun

Ansvarig mäklare

Fredrik Luhr
Fredrik Luhr
Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-650 40 83

Fastighetsmäklare

Fredrik Skovshoved
Fredrik Skovshoved
Civilekonom
Reg. fastighetsmäklare
070-995 75 35

Dela

Bevaka kommande fastighetsobjekt

När objekt som stämmer med dina kriterier finns så skickar vi ett epostmeddelande med information om objekten som finns ute till försäljning.
Visa & välj bevakningskriterier