Nolgården

Gård i Götlunda
Areal: 28 ha
Kommun: Skövde
Objektstyp: Gård
Prisidé: 4 800 000 SEK
Anbudsdag: 1/11 2024
Gård med jord och skog strax söder om Tidan.

Nolgården i Götlunda är belägen mellan Skövde och Töreboda. Gården består av en karaktärsfull mangårdsbyggnad som omges av sedvanliga ekonomibyggnader samt den tillhörande åker- och betesmarken. Bostaden är i behov av renovering och väntar på någon som vill återskapa det vackra och lantliga boende som det varit sedan slutet av 1800-talet. Skogen finns i ett friliggande skifte ett par kilometer öster ut med ståtliga tallskogar som kombineras med yngre bestånd på tillväxt.

Kontakta Areal

John Enander

Skogsmästare
Reg. fastighetsmäklare

Nolgården

John Enander

Skogsmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-891 27 91

Bilder

Visa alla 37 bilder
Visa alla 37 bilder

Foto: John Enander, Areal

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Mangårdsbyggnad

Bostad från sent 1800-tal, uppförd i 1,5 plan med en ungefärlig boarea om 220 kvm, ståendes på stenfot ovan torpargrund samt med ett mindre källarutrymme. Timrad stomme, fasad av träpanel samt lertegel på taket. Värmesystemet med bergvärmepump som installerades år 2011 och är kopplad till vattenburet system. Flera kakelugnar finns bevarade i bostaden, men är ej eldningsbara. Enskilt VA med en äldre trekammarbrunn och vatten från grävd brunn. Observera att avloppsanläggningen är belagd med användningsförbud och att köparen behöver ansöka om att anlägga en ny avloppsanläggning. Fiber finns installerat.
I markplan är huvudentrén och salen rakt fram vacker bevarade. Till vänster finns ”vävrummet” och ”finrummet” och till höger finns ytterligare ett rum samt kök med matplats och köksfarstu med badrum m.m. Övre plan är inredd med äldre kök, stor hall samt två sovrum och oinrett vindsutrymme. Taket läcker in vatten varför delar av övre plan är fuktskadade.

På tomten finns ett lusthus.

Ekonomibyggnader

Ladugård

Höghusbyggd ladugård uppförd med putsade väggar kring djurdelen, träfasad och tak av eternit. Djurdelen har äldre inredning för uppbundna djur samt mjölkrummet kvar. Bakom djurstallet finns en mindre urinbrunn och gödselplatta. Logdelen har gjutet golv och fribärande takstolar, vilket ger ett bra förvaringsutrymme för maskinuppställning m.m.

Stall, vagnslider

Stalldelen är en äldre byggnad med timrade väggar och träfasad. Inredd med fem boxplatser för stora hästar samt en ponnybox. Utrymmet nyttjas dock idag som förråd. Logdel intill som nu är ett grusförråd. Vidbyggt finns ett vagnslider med öppen framsida och plats för maskinuppställning på grusat underlag. Hela byggnaden bär tak av plåt.

Brygghus

Brygghuset är uppfört i trä med tegeltak och dubbla skorstenar. Idag används utrymmes för förvaring.

Garaget

Intill brygghuset finns ett bilgarage, uppfört på gjuten platta med putsade väggar och tak av eternit samt garageport på gaveln.

Vedbod/förråd

Ekonomibyggnad på stenfot med väggar av timmer/trä samt tak av lertegel. Byggnaden nyttjas som förråd.

Skog och mark

Skogsmark

Skogsmarken omfattar ca 12,3 ha, belägen ca 2 km öster om gårdscentrum. Skogen är samlad i ett sammanhängande skifte med flack stenbunden terräng och lättare jord där tallen är det dominerande trädslaget. Halva arealen består av tallskog i äldre gallringsålder till slutavverkningsbar ålder. Resterande skogsareal avverkades för några år sedan. Denna yta består idag av tallungskog i kombination med självföryngrad björkungskog, med ett föreliggande behov av ungskogsröjning. Skogsmarken är tillgänglig via inskrivet vägservitut i den södra delen av skogsskiftet.

Virkesförrådet uppgår enligt skogsbruksplan från 2024-09-29 till 1 784 m³sk, vilket ger ett genomsnittligt virkesförråd om 145 m³sk/ha. Medeboniteten är beräknad till 7,7 m³sk. Trädslagsfördelningen är tall 98 %, löv 2 %.

Se vidare i bifogad skogsbruksplan.

Åker- och betesmark

Stödberättigande åkermark uppgår till ca 11,5 ha, huvudsakligen väl samlat kring gårdscentrum. Åkermarken utgörs av lerjord som under de senaste 10-15 åren legat i träda. Dränering utgörs av ett täckdikessystem som började anläggas i början av 1940-talet och som kommpletterades under senare delen av 1950-talet. Betesmarken omfattar ca 2,1 ha och finns i direkt anslutning till gården. Betesmarken innehåller flera fornlämningar.

Åker- och betesmarken är fri för köparen från tillträdesdagen.

Övrig mark

Övrig mark såsom gårdsplan, vägar, diken och annan mark som ej kan härledas till något specifikt ägoslag uppgår till ca 1,7 ha. Vid gården finns en belyst ridbana som för närvarande är gräsbevuxen.

Jakt

Jakträtten är ej upplåten, men marken ingår i ett älgskötselområde.

Rättsförhållande

Fastighet

Skövde Götlunda 13:1

Areal

Areal enligt fastighetsregistret: 28,1 ha
Areal enligt skogsbruksplan:
Skogsmark 12,3 ha
Åkermark 11,5 ha
Betesmark 2,1 ha
Övrigmark 1,7 ha
Summa: 27,6 ha

Taxeringsvärde

Typkod 120 (Lantbruksenhet bebyggd), taxeringsvärde år 2023
Åkermark 1 288 000 kr
Skogsmark 1 099 000 kr
Skogsimpediment 3 000 kr
Tomtmark 195 000 kr
Bostadsbyggnader 969 000 kr
Ekonomibyggnader 208 000 kr
Summa: 3 762 000 kr

Inteckningar

Antal 1 st
Totalt belopp 640 000 kr

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd erfordras ej för fysisk person. Förvärv av juridisk person (exempelvis aktiebolag) kräver Förvärvstillstånd. Köparen ansvarar för kostnaden för ansökningsavgiften.
För mer information se prospektet

Försäljningssätt

För mer information se prospektet

Karta

Karta
Satellit

Mäklare

Areal | Skövde

Vasagatan 35 B
541 31   Skövde
Alla objekt från Skövde

Ansvarig mäklare

John Enander
John Enander
Skogsmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-891 27 91

Dela

Bevaka kommande fastighetsobjekt

När objekt som stämmer med dina kriterier finns så skickar vi ett epostmeddelande med information om objekten som finns ute till försäljning.
Visa & välj bevakningskriterier