Hässlebytorp

Slättgård utanför Borghamn
Areal: 32 ha
Kommun: Vadstena
Objektstyp: Gård
Prisidé: 9 000 000 SEK
Anbudsdag: 8/11 2024
Bebyggd fastighet med 28 hektar åkermark och 3 hektar skogsmark vid foten av Omberg.

Hässlebytorp är en gård strax utanför Borghamn på bördiga östgötaslätten. Gården har en totalareal på 32 hektar varav 28 hektar åkermark, 3 hektar skogsmark vid foten av Omberg och resterande del övrig mark. Gårdscentrum ligger i fastighetens östra del och består av en mangårdsbyggnad, flygelbyggnad, magasin, ladugård och maskinhall. Åkermarken ligger i två områden med den största delen av åkermarken samlat i två stora välarronderade skiften vid gårdscentrum. Skogen är virkesrik och har ett totalt virkesförråd på 735 m³sk, varav 538 m³sk är slutavverkningsbart.

Kontakta Areal

Lars Ektander

Skogsmästare
Reg. fastighetsmäklare

Hässlebytorp

Lars Ektander

Skogsmästare
Reg. fastighetsmäklare
073-822 00 44

Bilder

Visa alla 19 bilder
Visa alla 19 bilder

Foto: Lars Ektander, Areal

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Bostadshuset

Byggnaden är uppförd med timmerstomme och träpanel under sadeltak av betongtegel. Boarean är 120 kvm enligt taxeringen fördelat på två våningar. Huset uppvärms genom vedeldad kökspanna eller el-patron till vattenburet system. Nedre plan rymmer groventré, kök, badrum, huvudentré samt två rum. Övre plan rymmer möblerbar hall samt två rum. Vattnet är kommunalt och avloppet är enskilt men utdömt. Bostadshuset står på en stor tomt omringad av ett flertal fruktträd. Byggnaden har enkelt skick och standard och är i behov av renovering invändigt som utvändigt.

Flygelbyggnad

Byggnaden är uppförd med timmerstomme och träpanel under sadeltak med yttertak av betongtegel. Byggnaden rymmer en äldre bostad med ett rum och kök. Flygelbyggnaden har enkelt skick och standard och är i behov av renovering invändigt som utvändigt. Flygelbyggnaden mäter ca 5 x 8 m.

Energideklaration

Energideklaration saknas och kommer ej upprättas.

Driftskostnader

Bostadshuset har inte bebotts de senaste åren därför har inga driftkostnader redovisats.

Ekonomibyggnader

Ladugård

Uppförd på gjuten platta med träkonstruktion och träpanel under sadeltak med yttertak av plåt. Byggnaden rymmer gammal inredning för gris och höns. Idag nyttjas byggnaden som en förrådsbyggnad. Ladugården mäter ca 7 x 10 m.

Maskinhall

Uppförd på gjuten grund med träkonstruktion och träpanel under sadeltak med yttertak av plåt. Maskinhallen har en avburen konstruktion med en stor port på den östra gaveln. El finns indraget. Maskinhallen mäter ca 9 x 13 m.

Magasin

Uppförd på gjuten grund med träkonstruktion och träpanel under sadeltak med yttertak av eternit. Nedre plan rymmer tre traktorgarage och övre plan äldre spannmålsmagasin. Magasinet mäter ca 7 x 15 m.

Mark och skog

Åkermark

Fastigheterna består av 28 hektar åkermark enligt arrendekontraktet. Av dessa 28 hektar ligger ca 22 hektar välarronderat i två stora skiften vid gårdscentrum och resterande del ca 1 km västerut vid Ombergs fot. Åkermarken består främst av lättare moränleror. Dräneringen är huvudsakligen från 50–60-talet. Åkermarken är utarrenderad och är tillgänglig för köparen 2029-03-14.

Skogsmark

Fastigheterna har en sammanlagd skogsmarksareal om 3,2 hektar vid foten av Omberg. Skogen har ett högt virkesförråd om 233 m³sk/ha vilket blir ett totalt virkesförråd på 735 m³sk. Tillväxten är inte uppskattad i den skogliga rapporten men bedöms vara mycket hög. Den slutavverkningsbara skogen är 538 m³sk. De skogliga uppgifterna är producerad och sammanställd av Skogshubben, den fullständiga rapporten finns bifogad i annonsen.

Jakt

På fastigheterna finns det gott om klövvilt, främst vildsvin, rådjur och älg. Jakten är fri för köparen vid tillträdet.

Dals Häradsallmänning

Fastigheterna har 1 1/6 mantal i Dals Häradsallmänning. De senaste 3 åren har det gett en utdelning om 14 914 kr/år i genomsnitt.

Jordbruksarrende

Åkermarken och maskinhallen är utarrenderad enligt ett femårigt jordbruksarrende med utgång 2029-03-13. Arrendeavgiften är 126 000 kr/år exkl. moms. Jordbruksarrendatorn är uppsagd och avträder arrendestället vid avtalets utgång.

Rättsförhållande

Fastighet

Vadstena Hässlebytorp 1:1 och 1:4, Vadstena Rogslösa-Hässleby 1:4 och 1:17

Ägare

Per Gunnar Eriksson 1/1

Areal

Areal enligt skogsbruksplan:
Skogsmark 3,2 ha
Åkermark 28,0 ha
Övrigmark 1,4 ha
Summa: 32,6 ha

Taxeringsvärde

Typkod 120 (Lantbruksenhet bebyggd), taxeringsvärde år 2023
Åkermark 4 907 000 kr
Skogsmark 863 000 kr
Tomtmark 512 000 kr
Bostadsbyggnader 870 000 kr
Ekonomibyggnader 69 000 kr
Summa: 7 221 000 kr

Inteckningar

Fastigheterna omfattas av fem penninginteckningar om totalt 78 000 kr. Inga lån skall övertas av köparen.
För mer information se prospekt.

Försäljningssätt

För mer information se prospekt.

Karta

Karta
Satellit

Mäklare

Areal | Vadstena

Storgatan 34
592 30   Vadstena
Alla objekt från Vadstena

Ansvarig mäklare

Lars Ektander
Lars Ektander
Skogsmästare
Reg. fastighetsmäklare
0143-125 66
073-822 00 44

Dela

Bevaka kommande fastighetsobjekt

När objekt som stämmer med dina kriterier finns så skickar vi ett epostmeddelande med information om objekten som finns ute till försäljning.
Visa & välj bevakningskriterier