Bergsåker

Skogs- hästgård i Höga Kusten
Areal: 153 ha
Kommun: Kramfors
Objektstyp: Hästgård
Prisidé: 6 900 000 SEK
I Nordingrå, mitt i hjärtat av Höga Kusten finner ni denna kompletta skogs och hästgård om 153 ha.

I byn Bergsåker i Höga Kusten ca 10 km från E4:an finner ni denna kompletta skogs och hästgård om ca 153 ha i ett sammanhängande område. En sagolik hästgård med många möjligheter för den som vill utveckla en egen näringsverksamhet inom häst eller ett trevlig boende för den hästintresserade familjen. Två renoverade bostadshus för generationsboende eller uthyrningsmöjligheter, stall med 8 boxar + ute box och lösdrifts möjligheter, eget ridhus om 670 kvm, träningsbana och stora beteshagar i både platt terräng närmast gården med vindskydd och framdraget vatten samt hagar i kuperad terräng. Betes/åkermarken är om 9,5 ha enligt skogsbruksplanen. Skogsmark om 119 ha produktiv skogsmark med stor del röjning och gallringsskog med god tillväxt om 550 m³sk/år. Fantastiskt läge med omedelbar närhet till Världsarvet med berg, hav, sjöar, skog och ängar. Magiska vyer, rikt djurliv och vandringsleder. Höga Kustens alla pärlor inom nära räckhåll.

Patrik Ulander

Skogsingenjör
Reg. Fastighetsmäklare

Bergsåker

Patrik Ulander

Skogsingenjör
Reg. Fastighetsmäklare
070-664 02 85

Video

Bilder

Visa alla 73 bilder
Visa alla 73 bilder

Foto: Anna-Clara Eriksson ACE

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Bostadshus, vita huset

Rymligt bostadshus uppfört i slutet av 1700-talet i 2 plan med full källarvåning och mycket praktisk planlösning för en familj. Stomme av timmer, fasad av stående brädfodring, treglasfönster samt plåttak av TRP 20. Vatten från kallkälla samt enskilt avlopp. Uppvärmningen sker med vattenburet värmesystem och värmepump som installerades 2011, Nibe värmepump F1245, 12 kwh samt jordvärmeslang om ca 800 m. Gamla vedpannan finns kvar av modell CP pannan Örnsköldsvik. Byggnadsarea ca 110 kvm. Boarea 162 kvm samt biyta 81 kvm enligt fastighetstaxering

Planlösning bottenvåning:
När man går genom farstukvisten så kommer man först in i en rymlig hall med golvmatta, tapeter och locktak. Rakt fram finns ett stort vardagsrum. Till höger i hallen är uppgång till övervåningen samt nedgång till källarvåningen. Till höger i hallen finns även en toalett. Tar man till vänster i hallen kommer man in till ett rymligt lantkök med brunbetsade snickerier, spis, diskmaskin samt kylskåp. I köket finns även en stor och pampig öppenspis med vedspis, mysigt vid mörka vinterkvällar. Går man vidare från köket kommer man till ett rum med matplats och utgång till en härlig inglasad altan som ligger i syd/väst läge samt vidare till vardagsrummet, båda rummen har fina parkettgolv och locktak.

Planlösning övervåning:
På övervåningen kommer man först till möblerbar hall. Rakt fram i hallen finns ett rymligt badrum med dusch. Ett stort sovrum med mindre rum innanför som idag används som kontor men kan vara lämplig som walk in closet. På övervåningen finns ytterligare två sovrum varav ena rummet har en balkong.

Planlösning källarvåning:
Källarvåningen grävdes ut 1979-1980 och är under hela huset samt planerades mycket praktiskt med stora rymliga ytor som gillestuga, matkällare förråd, rymlig tvättstuga med egen ingång samt pannrum med egen ingång. Under altanen finns förrådsutrymme som är oisolerat.

Bostadshuset är totalrenoverat 1979-80 och då grävde man även ut full källarvåning. 2018-2019 målades huset smakfullt om i vitt och grått med mörkröda fönster och dörrar.

Gårdshus

Äldre orenoverat bostadshus troligtvis uppfört vid sekelskiftet i 1 1/2 plan på torpargrund. Stomme av timmer, fasad av stående/liggande brädfodring, handblåsta enkelglasfönster samt tegeltak och påbyggd glasveranda. Många fina gamla detaljer finns kvar i huset som trägolv, spegeldörrar, trätak mm. Byggnadsarea ca 87 kvm.

Bostadshus, gula huset

Bostadshus uppfört vid sekelskiftet i 1 1/2 plan med mindre del utgrävt till källare under huset. Stomme av timmer, fasad av stående brädfodring, treglasfönster samt plåttak TRP 20. Vatten från kallkälla gemensamt med övriga byggnader på gården. Avloppet är enskilt enkammarbrunn. Uppvärmningen sker med vattenburet värmesystem med golvvärme i alla rum samt vedpanna Värmebaronen Vedolux 30 som är kopplad till två ackumulatortankar á 500 liter. Byggnadsarea ca 130 kvm.

Planlösning bottenvåning:
Först kommer man in i en rymlig hall med klickgolv och väv på väggar samt locktak. Rakt fram i hallen finns pannrummet. Till höger i hallen finns badrummet som är halvkaklat med toalett, tvättfat och duschhörna. Tar man till vänster i hallen går man in till ett ljust och rymligt lantkök med vitmålade snickerier spis, diskmaskin samt kyl och frysskåp. Går man vidare från köket kommer man till vardagsrum som har mycket brett och fint trägolv samt öppenspis med insats. Innanför vardagsrummet är sovrummet som är mycket rymligt. Man kan också komma direkt ut i hallen från sovrummet via en mindre passage som rymmer trappan till övervåningen.

Planlösning övervåning:
Övervåningen är oinredd.

Planlösning källare:
Mindre del är utgrävd under huset och som tidigare nyttjats som matkällare.

Huset genomgick en omfattande renovering 1992 både in och utvändigt. Utvändigt blev det ny brädfodring med tilläggsisolering samt nya fönster. Invändigt renoverades allt på bottenvåningen från timmervägarna, ny trossbotten med åsar, nya trägolv, tilläggsisolering i väggar samt ny el, vatten och avlopp. Vattenburen golvvärme installerades i alla rum samt öppenspis i vardagsrummet med braskamin. Ny vedpanna är installerad 2020. Såpskurade trägolv i flera rum, gamla spegeldörrar är bevarade vid renoveringen samt trätak i de flesta rummen.

Gårdshus

Äldre orenoverat bostadshus troligtvis uppfört vid sekelskiftet i 1 1/2 plan på torpargrund. Stomme av timmer, fasad av stående brädfodring, handblåsta enkelglasfönster samt plåttak. Många fina gamla detaljer finns kvar i huset som trägolv, spegeldörrar, trätak mm. Byggnadsarea ca 75 kvm. Huset är påbyggt med carport/vedförråd om ca 38 kvm.

Ekonomibyggnader

Stall/loge

Stall/loge i stomme med trä, stående brädfodring samt plåttak. Utgörs av stall om ca 120 kvm med 8 boxar, sadelkammare, foderrum, ligghallsdel för lösdrift med vattenkar samt olika förrådsutrymmen på bottenvåningen. På övre plan är en rymlig logdel med trägolv, lämpligt för förvaring av lättare utrustning som stängselutrustning sulkys mm. Byggnadsarea ca 320 kvm. Det finns även en utebox i anslutning till stallet.

Ridhus

På gården finns ett eget ridhus som är uppförd med stålstomme på plintar. Takbeklädnad av plåt samt plåt och brädfodring på väggar, byggnaden är oisolerad. Byggnads arean är ca 670 kvm. Byggnaden utgörs av manege med sarg om ca 17*35 m, trevligt isolerat klubbrum om ca 11 kvm, förrådsdel för hinder och mindre toalettutrymme med separett toalett och utrymme för läktare ca 42 kvm. Till ridhuset är det stora portar i varsin gavel samt egen ingång till förråds och klubbrummet. Eget elabonnemangs med 16 ampers huvudsäkring hör till ridhuset. Hinder utrustning som hinderstöd, cavalettiblock, bommar mm finns till ridhuset som ingår i försäljningen.

Matkällare

Valvad matkällare i huggen sten.

Bagarstuga

Bagarstuga uppförd i timmerstomme och mindre del resvirke med plåttak. Byggnadsarea ca 52 kvm. Byggnaden är i behov av underhåll.

Loge

Loge uppförd i timmerstomme med plåttak. Byggnadsarea ca 62 kvm. Byggnaden är i behov av underhåll.

Övrig

Träningsbana

På fastigheten finns en träningsbana för hästar om ca 675 m. Banan är uppbyggd av 0-16 grus och stenmjöl som ytlager. Banan är en rundbana med bra träningsmöjligheter på grund av att den är delvis kuperad med träningsbacke på en sträcka av ca 200 m.

Skog och mark

Skogsmark

På fastigheterna finns en skogsbruksplan upprättad i augusti månad år 2021 av Bengt-Olov Westman, telefon 070-289 55 50.

Av skogsbruksplanen framgår det att den produktiva skogsmarksarealen uppgår till 119 hektar med totalt virkesförråd om ca 10 350 m³sk, vilket ger ett medeltal om 87 m³sk per hektar. Tillväxten beräknas för närvarande vara ca 550 m³sk per år och boniteten ligger på 5,2 m³sk/ha. Det dominerande trädslaget är gran som upptar 59% av virkesförrådet samt löv 41% och tall är mindre än 1%.

Det finns skog i de flesta åldrar​ men största andelen är gallringskog om 47% (56 ha) samt röjningskog 34% (41,1 ha) skog som uppnått slutavverkningsbar ålder och som är i huggningsklasserna S1, S2 och S3 är 11% (13,6 ha) med ett virkesförråd om ca 2 300 m³sk. Kalmark, K2 som är grönrisplanterad under 2022 är 6% (7,3 ha) samt K1 mark som behöver behandlas är 2% (2ha).
Andelen yngre skog än 20 år är 28% (34 ha).

Skogsvårdsåtgärder

Köparen är medveten om att fastigheterna är i behov av skogsvårdsåtgärder som behövs för att främja fastighetens framtida kvalitets- och volymtillväxt.
Enligt skogsbruksplanen finns skogsvårdsåtgärder så som markberedning om 1,6 ha, plantering om 2 ha samt röjning om 26,2 ha under planperioden.

Naturvärden

De kända naturvärdena som finns på fastigheterna är ett område som är bedömt som å eller bäckmiljö samt två områden som är bedömda som sumpskog. Källa skogsbruksplan och www.metria.se/ onlinetjänst Se Sverige.

Forn- och kulturlämningar

Fastigheterna berörs av två kända fornlämningar i form av boplatser. Källa www.metria.se/ onlinetjänst Se Sverige samt Fornsök.

Jakt

Jakträtt på älg och småvilt hör till fastigheterna. Fastigheten är registrerad för älgjakt inom Kramfors Östra ÄSO Källa Länsstyrelsen. För närvarande bedriver Omne jaktlag älgjakt på fastigheten och man jagar över ca 3 700 ha med ca 22 jägare i jaktlaget.
Jaktledare i jaktlaget Bengt Olov Westman 070-289 55 50.

Småvilt jagas över hela området.

Fastighetsgränser

Köparen är medveten om att fastigheternas gränser kan vara bristfälligt uppmarkerade. Säljaren svarar ej för ytterligare uppmarkering av dessa.

Inägomarken

Betes/åkermarken (inägomarken) är enligt skogsbruksplanen på 9,5 ha.

Information om kommunen

Se kommunens hemsida https://www.kramfors.se och hemsida om Höga Kusten https://www.hogakusten.com

Service

Mataffär, bensinpump, pizzeria, järnhandel, hockeyhall med bowlingbana mm på Nordingråvallen 1 km. Affärer, bensinstationer, matserveringar mm i Ullånger 15 km. Till Kramfors ca 30 km, till Härnösand ca 48 km, till Örnsköldsvik ca 65 km och till Sollefteå ca 68 km

Rättsförhållande

Fastighet

Kramfors Bergsåker 1:1, 1:2, 2:1 & 2:2.

Ägare

Jens Berglund 1/3
Jessica Berglund 1/3
Jörgen Berglund 1/3

Areal

Areal enligt fastighetsregistret: 138,0 ha
Areal enligt skogsbruksplan:
Skogsmark 119,0 ha
Myr/kärr/mosse 1,6 ha
Berg/hällmark 11,9 ha
Inägomark 9,5 ha
Väg och kraftledning 0,8 ha
Övrigmark 1,7 ha
Summa: 144,5 ha

Taxeringsvärde

Typkod 120 (Lantbruksenhet bebyggd), taxeringsvärde år 2020
Åkermark 127 000 kr
Betesmark 26 000 kr
Skogsmark 3 568 000 kr
Skogsimpediment 5 000 kr
Tomtmark 42 000 kr
Bostadsbyggnader 358 000 kr
Ekonomibyggnader 69 000 kr
Summa: 4 195 000 kr

Inteckningar

Antal 2 st
Totalt belopp 790 000 kr
För mer information se prospekt.

Försäljningssätt

För mer information se prospekt.

Karta

Mäklare

Areal | Härnösand

Järnvägsgatan 2
871 45   Härnösand
Alla objekt från Härnösand

Ansvarig mäklare

Patrik Ulander
Patrik Ulander
Skogsingenjör
Reg. Fastighetsmäklare
070-664 02 85

Kontaktperson

Peter Zetterström
Peter Zetterström
Skogsmästare
Auktoriserad Lantbruksvärderare
070-664 02 90

Dela

Jag är intresserad av fastigheten
Bergsåker & vill bli kontaktad

Mäklaren för Bergsåker kommer bli informerad och återkomma till dig inom kort.

Bevaka kommande fastighetsobjekt

När objekt som stämmer med dina kriterier finns så skickar vi ett epostmeddelande med information om objekten som finns ute till försäljning.
Visa & välj bevakningskriterier