Dalkarlsbergs herrgård

Dalkarlsbergs herrgård med anor från 1800-talet. Nyrenoverad herrgårdsbyggnad bestående av 14 rum och kök, omgiven av ca 5 ha mark. Prunkande trädgård runt herrgården med fina gräsytor, rabatter samt parkliknande lövskog. Gården inhyser även pool, ateljé och snickarbod samt ett nyrenoverat torp.
Areal: 5 ha
Kommun: Nora
Objektstyp: Gård
Prisidé: 5 500 000 SEK
Anbudsdag: 17/6 2021
Visning:
10/6 2021
Kontakta ansvarig fastighetsmäklare för tidsbokning.
13/6 2021
Kontakta ansvarig fastighetsmäklare för tidsbokning.
Välkommen till Dalkarlsbergs herrgård. Här finner ni en välbevarad herrgård med anor från 1800-talet. Nuvarande ägare har i stort sett renoverat hela byggnaden bestående av 14 rum och kök. Boyta enligt fastighetstaxeringen är hela 365 kvm samt biyta 30 kvm.

I utkanten av den lilla bergsmansbyn Dalkarlsberg ligger Herrgården inbäddad med ca 5 ha mark. Här finns möjligheter för djurhållning, exempelvis hästhållning eller annat aktivt naturliv.

Trädgården runt herrgården erbjuder fina gräsytor och rabatter. Densamma inhyser även en härlig pool på 10 x 4 m, med ett enskilt och lugnt läge i sluttningen nedanför herrgården.

Jordbruksfastigheten är även bebyggd med ett mindre annex. Densamma inrymmer snickarbod, verkstad, förråd samt en liten drejstuga med tillhörande brännugn.

Den mindre fastigheten är bebyggd med ett nyrenoverat torp som är iordningsställt som gästhus om 3 rum och kök. Torpet kan med enkla medel förvandlas till ett åretruntboende.
Läs vidare

Ansvarig mäklare

Areal | Örebro
Stubbengatan 2
703 44   Örebro
Mats Fröjdenstam
Skogsmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-666 53 71

Video (1)

Bilder (70)

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Allmän beskrivning

Gården omfattar totalt ca 5 ha. Förutom en väl tilltagen trädgård, kring herrgården, består arealen av betesmark om ca 1 ha samt ca 2 ha skogsmark. Skogen kring gårdens byggnation har varsamt gallrats fram till ett parkliknande tillstånd.

Byggnationen på fastigheterna domineras av den gamla herrgårdsbyggnaden, som ursprungligen uppfördes 1870-talet. Sedan nuvarande ägare tog över herrgården har det skett en varsam renovering med målsättning att herrgården ska återfå sin forna glans. Inom fastigheterna finns även en utomhuspool, ateljé/snickarbod, gäststuga samt två stensatta jordkällare.

Bygemenskap finner man i det lilla samhället Dalkarlsberg, som även erbjuder förskola och fritidsavdelning. Skola och affär finns ca 10 km bort i Gyttorp. Ytterligare ca 5 km bort finns Nora, den gamla fina trästaden, där man finner övrig samhällsservice. Avstånd till större städer och aktiviteter enligt följande.

Ca 230 km väster om Stockholm.
Ca 46 km nordväst om Örebro.
Ca 28 km nordost om Karlskoga.
Ca 15 km till Friluftsanläggningen Ånnaboda som erbjuder bland annat skidåkning, vandringsleder, cykelleder och bad.
Inom 30 km finns flertalet golfbanor.
Norge är ca tre timmars bilfärd bort.

Sist men inte minst gårdens direkta närhet till naturen med skidspår som startar strax utanför dörren, skogar fyllda med bär och svamp samt möjligheter till fiske och jakt inpå knuten.

Herrgårdsbyggnaden

Kring bostadshuset finns en stor och härlig trädgård med buskar, träd och rabatter. I sluttningen nedanför byggnaden har nuvarande ägare anlagt en utomhuspool (4 x 10 meter) med omkringliggande uteplats i fint solläge.

Herrgårdsbyggnaden är uppförd i två plan på granitstensgrund med en källare centralt under byggnaden. Herrgården är uppförd 1872. Nuvarande ägare har genomfört omfattande renoveringar av herrgården, mark samt övriga byggnader sedan övertagandet 2014.

Byggnaden är uppförd med timmer- och träregelstomme under tak beklätt av falsad plåt. Taket renoverades under 2020. Ommålning av hela herrgården skedde under 2018/19. Ny dränering genomfördes under 2016. Fönster, består av klassiska 2-glasfönster. Ventilation sker genom självdrag. Vatten från djupborrad brunn. Vattenprov finns att tillgå. Avlopp till trekammarbrunn med efterföljande infiltrationsbädd. Uppvärmning från bergvärmepanna (2011, med två borrhål) mot radiatorer. Komfortvärme finns även i badrum i form av elektisk golvvärme. Nuvarande ägare har renoverat husets fem eldstäder bestående av två vedspisar, två fina klassiska bergslagskaminer samt en öppen spis. Dessa har sotats varje år sedan renoveringen av rökgångarna, 2015. Sotningsprotokoll finns att tillgå. Fiber finns anslutet till byggnaden (2015) samt TV från parabol (Canal Digital). Boyta enligt taxeringen om 365 kvm samt biyta om 30 kvm. Byggnadsarea på mark
om ca 206 kvm för den stora huskroppen samt tillbyggnader i ett plan åt norr och söder om ca 5 kvm respektive ca 14 kvm.

Entréplan har genomgående trägolv i alla rum utom i toalett och kök. Köket helrenoverades 2015/16 med bland annat vedspis och nymurad kåpa. I anslutning till köket finns även ett gammaldags kallskafferi samt en utgång ut till det utanförliggande kökslandet. I övrigt består entréplan av tre sovrum (varav ett med egen toalett och handfat), kombinerat bibliotek och kontor (med platsbyggda bokhyllor), hall (med trapp till övervåningen), kapprum, toalett samt byggnadens stora sällskapsytor. Dessa består av salong, vardagsrum (med bergslagskamin) och matsal (med bergslagskamin) i fil.

Övre plan består av hall, två kaklade badrum (båda utrustade med duschkabin, toalett och handfat), tre sovrum (varav ett med utgång till en fin balkong i söderläge), en salong (med nyrenoverad vedspis), tvättstuga (renoverad 2016 med tvättmaskin, torktumlare och separat tvättho) samt ett ”jakt- och fiskerum” (med öppen spis) och innanförliggande sovalkov. Från det sistnämnda finns även här utgång till en balkong.

Såväl nedre som övre plan erbjuder ett flertal garderober med goda möjligheter till förvaring.

Källarplan (under en del av huset) erbjuder förvaringsutrymmen samt plats för bergvärmepannan (Nibe, installerad 2011), hydrofor (renoverad 2020) och poolstyrningscentralen (poolen är kopplad till bergvärmepannan, 2016). Aqua syreaktivator (installerad 2015) luftar och syresätter vattnet automatiskt vid varje pumpstart. Källarplan har även möjliga utrymmen att iordningställa till vinkällare.

Energideklaration och besiktningsprotokoll

Energideklaration är upprättad. Energiprestanda om 67 kWh/m² och år.

Inför försäljningen har säljaren upprättat en överlåtelsebesiktning (2021-04-16).

Kontakta ansvarig fastighetsmäklare för att ta del av kopia på energideklarationen eller överlåtelsebesiktningsprotokollet.

Driftskostnader

Uppgifterna bygger på säljarens totala kostnader det senaste året och är beräknat på ett hushåll om två personer. Tidigare har säljaren nyttjat boendet som fritidsboende men under 2020 har bosättningen varit i den utsträckningen att den är att betrakta som permanent. Kostnader för el redovisar el till alla byggnader, elstängsel samt även förbrukning för uppvärmning och uppvärmning av pool (i regel 28 grader Celsius under sommarmånaderna). Årsförbrukning av el 2020 var 26 621 kWh. Kostnader för renhållning innefattar ett sopkärl för avfall och ett sopkärl för matavfall. Ägarna har valt att ha sotning av eldstäderna en gång per år. Slamtömning har skett två gånger om året. Försäkringskostnad nedan inkluderar även extra försäkring avseende bergvärmeanläggningen, 1 895 kr/år. Kostnaden för vägsamfälligheten är fast i området oavsett storlek på fastighet.

El och elnät: 44 116 kr.
Renhållning: 1 421 kr.
Sotning: 1 800 kr.
Slamtömning: 2 400 kr.
Försäkring: 10 845 kr.
Väg: 500 kr.
Totalt: 61 082 kr/år eller ca 5 090 kr/månaden.

Ateljé och snickarbod

Byggnaden är uppförd ca år 2000 med träregelstomme på plintgrund under tak belagt med plåt. Ursprungligen bestod byggnaden av två bodar som täckts in med brädfodring och belagts med heltäckande tak. De två bodarna har iordningställts som ateljé för drejning med drejskiva och tillhörande brännugn. I övrigt inrymmer byggnaden förrådsutrymmen och snickarbod. El och 3-fasel finns draget till byggnaden. Byggnadsarea på mark om ca 57 kvm.

Gäststugan

På den norra fastigheten, Nora Dalkarlshyttan 7:56, finns en gäststuga uppförd på 1980-talet. Byggnaden är uppförd med träregelstomme på stengrund under tak belagt med plåt. Utvändigt är byggnaden brädfodrad. Byggnaden inrymmer kök (spisugn samt kyl/frys) kombinerat med allrum samt två sovrum. I den västra delen av byggnaden finns ett oinrett utrymme där har nuvarande ägare haft planer på att iordningställa ett badrum. El finns till byggnaden men vatten- och avloppsanslutning saknas i dagsläget. Grävd brunn finns i anslutning till torpet. Byggnadsarea på mark om ca 47 kvm.

Intill gäststugan finns även en vedbod uppförd med brädfodrad träregelstomme under tak belagt med plåt. Byggnaden består till hälften av en vedbod andra hälften består av ett avträde. Byggnadsarea på mark om ca 5 kvm.

Jordkällare

På fastigheterna finns två renoverade, stensatta, jordkällare.

Övrigt

Fastigheten Nora Dalkarlshyttan 7:43 gränsar mot en damm i väster med tillhörande brygga ut i dammen.

Nuvarande ägare har även, genom muntlig överenskommelse, haft rätt att ha båt i Hovmanstorpsjön ca 2,5 km cykelväg söderut från herrgården. Där finns badmöjligheter från fina sandstränder och nuvarande ägare har även haft möjlighet till spöfiske i sjön.

Skog och mark

Betesmark

Öster om herrgården finns ca 1 ha betesmark enligt mätningar på fastighetskartan. Brukanderätten på marken tillfaller köparen på tillträdesdagen. Stödrätter saknas för marken och medföljer därmed inte i överlåtelsen. Jordart, morän. Marken har naturligt tillfredställande dränering.

Skogsmark

Öster och norr om herrgården finns ca 2 ha skogsmark enligt mätningar på fastighetskartan. Marken närmast herrgården består uteslutande av lövträd i gallrings- till slutavverkningsbar ålder som gallrats fram till ett parkliknande tillstånd. Norr och öster om betesmarken finns ett blandskogsbestånd bestående av gran och löv i gallringsålder. Skogsmarkens bonitet anses vara god.

Nyckelbiotoper

Fastigheten berörs ej av nyckelbiotoper eller naturvärden som finns registrerade i myndigheternas offentliga arkiv. Källa: Skogsstyrelsen, ”Skogens pärlor”.

Jakt

Jakträtten är inte upplåten utan tillfaller köparen på tillträdesdagen. Markerna ingår i Kilsbergen ÄFO och Stadra-Nora ÄSO. På grund av närheten till bebyggelse får jakten anses vara begränsad till vakjakt på vildsvin, rådjur eller annat småvilt.

Rättsförhållande

Fastighet

Nora Dalkarlshyttan 7:43, 7:56

Ägare

Ingrid Lidman 1/1

Areal

Areal enligt fastighetsregistret är för, Nora Dalkarlshyttan 7:43: 4,325 ha. Nora Dalkarlshyttan 7:56: 0,2936 ha. Areal enligt fastighetskartan (Metria) är för, Nora Dalkarlshyttan 7:43: 4,32 ha. Nora Dalkarlshyttan 7:56: 0,29 ha.

Taxeringsvärde

Fastigheten Nora Dalkarlshyttan 7:43 är taxerad som hel registerfastighet. Typkod 120 (bebyggd lantbruksenhet). Taxeringsår 2020 med delvärden enligt nedan. Småhusmark: 115 000 kr, Småhusbyggnad: 1 730 000 kr, Skogsmark: 117 000 kr, Betesmark 45 000 kr. Summa: 2 007 000 kr. Fastigheten Nora Dalkarlshyttan 7:56 är taxerad som hel registerfastighet. Typkod 213 (småhusenhet, byggnadsvärde under 50 000 kr). Taxeringsår 2018 med delvärden enligt nedan. Småhusmark: 27 000 kr. Summa 27 000 kr.

Inteckningar

Fastigheten Nora Dalkarlshyttan 7:43 har tio penninginteckningar (datapantbrev) om totalt 2 285 955 kr. Fastigheten Nora Dalkarlshyttan 7:56 har en penninginteckning (datapantbrev) om totalt 92 700 kr. Inga lån skall övertas av köparen.

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd erfordras ej för fysisk person. Förvärv av juridisk person (exempelvis aktiebolag) kräver förvärvstillstånd.
För mer information se prospekt.

Försäljningssätt

För mer information se prospekt.

Prospekt mm

Beställ tryckt prospekt

Karta

Ansvarig mäklare

Mats Fröjdenstam
Skogsmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-666 53 71

Fastighetsmäklare

Håkan Schörling
Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-242 85 01

Jag är intresserad av fastigheten Dalkarlsbergs herrgård och vill bli kontaktad

Bevakning av kommande fastighetsobjekt

När objekt som stämmer med dina kriterier finns så skickar vi ett epostmeddelande med information om objekten som finns ute till försäljning.
Blekinge
Dalarna
Gävleborg
Gotland
Halland
Jämtland
Jönköping
Kalmar
Kronoberg
Norrbotten
Örebro
Östergötland
Skåne
Södermanland
Stockholm
Uppsala
Värmland
Västerbotten
Västernorrland
Västmanland
Västra Götaland
Alla nivåer
0-5 Mkr
5-10 Mkr
10-15 Mkr
+15 Mkr

Senast inkomna fastigheter till försäljning