Heda är belägen i det vackra och Mälarnära landskapet på Enhörna, cirka 16 km nordväst om Södertälje. Fastigheten omfattar en landareal om 111 hektar fördelade på fyra näraliggande skiften, med ett trevligt gårdscentrum placerat på det södra skiftet. Gårdscentrum med byggnader och cirka 5,8 ha mark är under avstyckning och kan förvärvas separat. Resterande del av Heda utgör därmed en obebyggd fastighet om cirka 105 ha som även den kan förvärvas separat.
Ägoslagen på Heda utgörs i huvudsak av 70 ha virkesrik skogsmark och 36 ha åkermark. Det norra skiftet gränsar mot Mälaren med 23 ha eget vattenområde och fastigheten har även del i angränsande fiskesamfällighet med ytterligare cirka 100 ha vatten i Mälaren.
Markerna är rika på vilt, där dovhjort är det dominerande klövviltet, som ger många tillfällen till spännande jakt- och naturupplevelser. Den charmfulla mangårdsbyggnaden är från 1890 och har i början på 1990-talet fått en tillbyggnad i vinkel med det ursprungliga torpet. På gården finns ytterligare en mindre bostadsbyggnad samt komplementbyggnader. Det finns också ekonomibyggnader i gott skick som kan nyttjas för olika praktiska ändamål i gårdens förvaltning alternativt inredas till en utmärkt stallbyggnad.
Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
Foto: Jens Agensjö, Markus Forsbäck och Krister Rangne
Nuvarande ägarfamilj förvärvade Heda i början på 1980-talet och fann platsen ytterst trivsam och utvecklingsbar. Gårdscentrum på Heda är öppet och trevligt beläget i den södra delen av hemskiftet (södra skiftet), i kantzonen mellan skogen och den öppna inägomarken. Här finns mangårdsbyggnaden som består av två huskroppar placerade i vinkel till varandra där huset med gaveln åt nordost är det ursprungliga torpet från 1890. Norra delen av torpet tillbyggdes 1985-1986 då även taket renoverades. 1992 byggdes det nya huset med gaveln åt nordväst med anslutning mot torpets södra gavel.
Torpet är uppfört i 1 1/2-plan på torpargrund respektive platta på mark med stomme i timmer/trä, träfasad med stående locklistpanel, kopplade 2-glasfönster under sadeltak klätt med betongpannor.
Det nya huset är uppfört på betongplatta på mark med underliggande isolering med stomme i trä, träfasad med stående locklistpanel, 3-glas isolerfönster under sadeltak klätt med tvåkupigt lertegel. Takkonstruktionen är ett ryggåstak med öppet utrymme upp till nock, vilket skapar en härlig rymd i huset.
Uppvärmning i torpet sker via direktverkande elradiatorer medan det nya huset har vattenburen golvvärme via kombipanna med ved (CTC Vemax) och ackumulatortank med elpatron. Ventilation sker i torpet via självdrag och i nya huset via mekanisk från- och tilluft med värmeåtervinning (FTX). Fiber finns indraget i nya huset som också har centraldammsugare. Vatten tas från egen borrad brunn och avloppet sker via trekammarbrunn med infiltration.
Entréplan, som nås via farstukvisten på norra långsidan av nya huset, har följande rumsindelning: Rymlig entréhall, sovrum, våtrum med dusch, toalett och två handfat, kök med öppen planlösning med matplats och vardagsrum. Via passagen från nya huset till torpet, som också har utgång till terrass i sydostläge, nås ett vardagsrum med öppen spis (i funktion), entréhall 2 med entré från östra långsidan, tvättstuga, allrum med trappa upp till övre plan samt ingång till förråd och vidare till vidbyggt pannrum åt nordväst, våtrum med dusch, toalett och handfat. Övre plan i torpet är indelat i rum med förvaring samt två sovrum.
Taxerad boarea anges till 119 m2 med biarea om 33 m2.
På baksidan av nya huset finns en utomhuspool om cirka 10 x 5 m inramad med ett trädäck. Poolen betjänas av ett effektivt reningsverk och värms via luft/vattenvärmepump från Gullberg/Jansson.
Cirka 20 m nordost om mangårdsbyggnaden finns en mindre stuga som nyttjas för förråd samt kontorsutrymme och gästrum. Uppförd på torpargrund/gjuten platta på mark med stomme i trä, stående träfasad, kopplade 2-glasfönster under sadeltak klätt med tvåkupigt lertegel. Uppvärmning via direktverkande elradiatorer samt vedkamin (oklart om den är i funktion). Vatten finns ej indraget. Byggnadsarea om cirka 30 m2.
125 m nordost om mangårdsbyggnaden finns fritidsbostaden ”Gulan” (var tidigare gulmålad) och är uppförd på egen fastighet, Varneby 1:6. Huset byggdes 1964 och har därefter tillbyggts och renoverats 1996-1997.
Stomme i trä som vilar på plintgrund/gjuten grund, stående träfasad, kopplade 2-glasfönster under sadeltak klätt med takpapp. Uppvärmning via elradiatorer, vatten via egen borrad brunn och avlopp via trekammarbrunn med infiltration gemensam med ekonomibyggnaden.
Ingång sker via farstukvist på södra långsidan. Rumsindelningen utgörs av hall, två sovrum, vardagsrum med öppen spis (sannolikt i funktion, men har inte nyttjats på ett antal år då sotning inte skett), kök samt toalett med wc, dusch, handfat, varmvattenberedare och tvättmaskin. Taxerad boarea anges till 63 m2.
Bakom fritidsbostaden finns en mindre gäststuga i enklare standard med två rum, vatten ej indraget, samt med snickeriutrymme i bakre delen av byggnaden, underhållsbehov kan konstateras. Invid gäststugan finns en bod med torrdass och förrådsutrymme. Framför fritidshuset finns ett mindre pumphus.
Energideklaration har upprättats för mangårdsbyggnaden som visar energiklass F med energiprestanda, primärenergital om 194 kWh/m2 och år.
Uppvärmning/Hushållsel: Uppskattad årsförbrukning 2024 för mangårdsbyggnad och fritidshus är 21 500 kWh respektive 2 900 kWh med bedömd kostnad om 43 000 kr respektive 10 800 kr.
Renhållning: 1 620 kr (Maj – Sept)
Slamtömning: 2 645 kr
Sotning: cirka 1 800 kr
Försäkring: Cirka 18 900 kr, inkl. rörelsedelen om cirka 8 400 kr
Vägavgift: 3 393 kr (2024)
Fastighetsavgift: 20 148 kr (2 x 10 074 kr för 2025)
Omkring 90 m nordost om mangårdsbyggnaden finns en användbar ekonomibyggnad för olika ändamål som kan utvecklas kring gårdens olika aktiviteter. Ägarfamiljen nyttjade primärt lokalen för snickeriproduktion inom husindustrin. Om- och tillbyggnader har skett av byggnaden 1988 respektive 1997-1998, då vid det senare tillfället bakre delen av byggnaden samt pannrum tillkom. Uppförd i trä på gjuten grund under sadeltak/pulpettak klädda med plåt. Byggnaden inrymmer en större snickerilokal om cirka 200 m2, verkstadsdel och kontorsutrymme om cirka 100 m2, före detta sågspånssilo, wc med handfat, tvättvask och varmvattenberedare, pannrum med oljepanna där oljetanken dock tagits bort. Det finns därmed för närvarande ingen värmekälla i de stora lokalerna. Kontorsutrymmet och wc värms via elradiatorer. Gjutna golv i hela lokalen, stora dubbelportar och skjutportar samt takhöjd i snickerilokalen om cirka 2,95 m, vilket innebär goda möjligheter för den som exempelvis önskar inreda del av lokalen till stall.
Mitt emot snickerilokalen finns uppförd en stolplada med fasad av trä under pulpettak klätt med plåt. Inrymmer fyra fack för förvaring av redskap, ved med mera.
Invid snickerilokalen finns en äldre vedbod som tidigare även nyttjats som fårhus. Uppförd i trä under sadeltak med enkupigt lertegel. Magasinsutrymme på övre plan. Byggnadsarea om cirka 45 m2.
Ett kallgarage med två portar finns cirka 25 m norr om mangårdsbyggnaden. Uppfört 1995 i trä på gjuten torpargrund under sadeltak klätt med plåt. Grusat golv. Byggnadsarea om cirka 48 m2.
Vid infarten till Heda ligger ett äldre cirkelsågverk med sågverksinredningen nästintill intakt och sågbyggnaden i förhållandevis gott skick. Uppfört i trä under sadeltak klätt med plåt. På byggnaden finns ett elskåp för gårdens inkommande el. Byggnadsarea om cirka 95 m2.
Åkermarksarealen uppgår enligt skogsbruksplanen till 35,9 hektar och fördelas över fastighetens fyra skiften. Åkermarken har under längre tid varit upplåten till arrendator som dock valt att inte förlänga arrendet, vilket innebär att marken är fri att disponera eller upplåta till annan jordbruksarrendator. Markerna har främst nyttjats för vallodling.
I norra delen på hemskiftet (södra skiftet) finns en ridvolt om cirka 40 x 20 m anlagd av den tidigare jordbruksarrendatorn, med muntligt godkännande från fastighetsägaren. Det finns inga avtal överenskomna i övrigt kring ridvolten, så önskar en ny ägare att den ska tas bort så ordnas det via den tidigare arrendatorn.
Ny ägare och brukare kan söka gårdsstöd för åkermarken från kommande brukningssäsong 2025.
Heda har välskötta skogar med skogsmarken främst belägen på skifte 1, 2 och 4. En skogsbruksplan upprättades under våren 2024 av Per Larsson, Anemone skog. Den produktiva skogsmarken bedöms till 69,5 ha med ett totalt virkesförråd våren 2024 om 11 364 m3sk. Beaktat 2024 års tillväxt bedöms virkesförrådet vid ingången av 2025 uppgå till cirka 11 700 m3sk vilket ger ett medeltal om 169 m3sk/ha. Medelboniteten bedöms till 6,5 m3sk/ha och den löpande tillväxten anges till 5,4 m3sk/ha där första växtsäsongen adderar totalt 377 m3sk. Trädslagsblandningen är barrdominerad med 80 % tall, 8 % gran och 12 % löv. Åldersklassfördelningen är relativt jämn med viss tyngdpunkt i åldersklasserna 55-75 år. Enligt skogsbruksplanen anges föreslagna avverkningsåtgärder under den kommande 10-årsperioden till 3 158 m3sk föryngringsavverkning, 781 m3sk gallring och 110 m3sk naturvårdande skötsel, inalles 4 049 m3sk. Om avverkningar sker enligt planförslaget bedöms virkesförrådet vid utgången av 10-årsperioden vara cirka 10 600 m3sk, som medför ett genomsnittligt virkesförråd om 153 m3sk/ha.
För ytterligare information om skogstillståndet, se bifogad skogsbruksplan med skogskarta.
Det finns en (1) registrerad nyckelbiotop (aspskog), belägen inom avdelning 15 om 0,4 ha.
Jaktmarkerna på Heda är mycket trevliga med sin för viltet goda variation av skogar, jordbruksmarker och topografi. På markerna finns bland annat älg, dovhjort, rådjur och vildsvin, där dovhjorten är det dominerande klövviltet. Muntlig överenskommelse finns för närvarande med tidigare jakträttsinnehavare om att få bedriva jakt på Heda tills fastigheten är såld.
Fastigheten är ansluten till Enhörna Älgskötselområde och tillhör ett så kallat C-område, vilka utgörs av 10 olika jaktlag som jagar på fastigheter med relativt mindre arealer. Älgjakten inom C-området bedrivs som avlysningsjakt där en vuxen älg alternativt fem kalvar får fällas.
Jakten på Heda bedrivs lämpligen som smyg- eller vaktjakt samt med kortdrivande och stötande hund. Jakträtten på fastigheten är tillgänglig för en ny ägare från tillträdesdagen.
Det norra skiftet gränsar till Mälaren med cirka 23 ha eget vattenområde (ej arealredovisat vattenområde i fastighetsregistret) och fastigheten har även del i angränsande fiskesamfällighet med tillkommande cirka 100 ha vattenområde. Mälaren erbjuder fantastiskt fina sportfiskemöjligheter och är Sveriges artrikaste sjö när det gäller fiskarter, den har 33 naturligt förekommande fiskarter som exempelvis gös, gädda, abborre och siklöja. Det finns även inplanterade arter såsom kanadaröding, vätternröding, lax och havsöring. Sportfisket är fritt för alla i Mälaren, fast med vissa begränsningar. I enskilda vatten, generellt inom 300 m från strandlinjen, är sportfisket tillgängligt för alla, via så kallat fritt handredskapsfiske. Fiskemetoden får dock inte kräva användning av båt, vilket innebär att exempelvis dragrodd och trollingfiske inte ingår i det fria handredskapsfisket. Kräftfisket tillhör den enskilde fiskerättsägaren. Se vidare www.svenskafiskeregler.se angående vilka fiskeregler som gäller för bland annat Mälaren.
Fastighet |
|
Södertälje Varneby 1:4 och 1:6 |
Areal |
|
Areal enligt skogsbruksplan: | |
Skogsmark | 69,5 ha |
Skogsimpediment | 2,5 ha |
Inägomark | 35,9 ha |
Väg och kraftledning | 0,9 ha |
Övrigmark | 2,2 ha |
Vatten | 23,0 ha |
Summa: | 134,0 ha |
Taxeringsvärde |
|
Typkod 120 (bebyggd lantbruksenhet), taxeringsvärde år 2023 * Typkod 220 (bebyggd småhusenhet), taxeringsvärde år 2024 ** Skogsmark 5 591 000 kr Skogsimpediment 26 000 kr Åkermark 2 296 000 kr Ekonomibyggnad 689 000 kr Tomtmarksvärde 1 955 000 kr / 1 133 000 kr Bostadsbyggnadsvärde 2 594 000 kr / 790 000 kr Summa * 13 151 000 kr / **1 923 000 kr *) Varneby 1:4 **) Varneby 1:6 |
För mer information se prospekt. |
För mer information se prospekt. |