Stora Långaskede

Stora Långaskede
Areal: 61 ha
Kommun: Skövde
Objektstyp: Gård
Prisidé: 10 100 000 SEK
Anbudsdag: 3/5 2024
Tilltalande gård i naturnära omgivning med närhet till Skövde och Tibro. 37 ha skog och 22 ha inägomark, allt i ett skifte.

Stora Långaskede som blev självständig egendom 1824 är en lantbruksfastighet med bra läge öster om Skövde. Via allén når man Stora Långaskedes gårdscentrum som utgörs av bostadsbyggnad, äldre ladugård samt garage. Tidigare bedrevs sågverk på gården och sågverksbyggnaden finns fortfarande kvar. De egna markerna är väl samlade i ett skifte som omgärdar gårdscentrum och uppgår till ca 61 ha varav 37 ha skogsmark, 22 ha inägomark samt 2 ha övrig mark. Genom gårdens marker slingrar sig också Alebäcksbäcken.
Stora Långaskede är en trevlig gård i naturnära omgivning med närhet till Skövde och Tibro.

Kontakta Areal

Kristian Strandell

Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare

Stora Långaskede

Kristian Strandell

Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-607 37 13

Bilder

Visa alla 57 bilder
Visa alla 57 bilder

Foto: Kristian Strandell

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Bostadsbyggnad

Bostadsbyggnad uppförd år 1900. Bostaden är en 1,5 plan byggnad ståendes på stenfot med liggande timmerstomme och omlagt tak 2021 med betongpannor. Uppvärmningen sker med bergvärme installerad 2016 (värmepump renoverad 2021) kopplat till vattenburet värmesystem. Eget vatten ur djupborrad brunn från 2017 samt eget avlopp Biovac reningsverk anlagt 2017 och kontrollerat av MÖS 2022. Fiber finns installerat via Östra Sventorps fiberförening.
Boarean uppgår till 187 kvm enligt taxeringsinformationen som fördelas enligt följande. Nedre våning rymmer groventré med nedgång till källaren, fullutrustat kök som är ca 30 år gammalt, TV-rum med öppen spis (ej eldad i på senare tid), hall med utgång till nyrenoverad veranda, kontor, sal med kakelugn (ej eldningsbar) samt badrum med wc, tvättställ, dusch, tvättmaskin och torktumlare. Övre plan rymmer svalhall, vardagsrum med kakelugn och utgång till balkong med nylagd plåt, sovrum med kakelugn och inredd garderob, ytterligare ett sovrum samt kallgarderober. Källardel under del av huset med pannrum samt förråd.
Utvändigt finns en altan som 2022 glasades in med energiglas.

Ekonomibyggnader

Ekonomibyggnader

Ladugård
Ladugård med äldre murad djurdel med plats för uppbunda djur. Höränne ovan djurdelen. Vidare finns stor logdel, en del med plankgolv och en del med jordgolv, med förrådsutrymmen och äldre spannmålslagring. Ladugården är även tillbyggd med förvaringsutrymmen på grusat golv. Byggnaden har trästomme och plåt och eternitplattor på taket. Utanför djurdelen finns gödselvårdsanläggningen.

Brygghus
För detta brygghus med garageplats och förrådsutrymmen. Byggnaden har trästomme och plåttak.

Sågverksbyggnad
Byggnad med äldre ramsågverk. Själva ramsågen finns kvar men viss utrustning har avlägsnats då det var ett tag sedan sågen var i drift. Bygganden är uppförd med trästomme och plåt på taket.

Skog och mark

Åker och betesmark

Stora Långaskede omfattar ca 19,2 ha åkermark enligt jordbruksverkets blockareal. Marken är väl samlad kring gårdscentrum och är av varierande skiftesstorlek med äldre behovsdikning. För närvarande utarrenderad till och med 2025-01-01 mot en arrendeavgift om ca 35 000 kr/år. Fastigheten omfattar även ca 3,5 ha betesmark som ej betats på senare tid och delvis har klassats som skogsmark i skogsbruksplanen.

Skogsmark

Stora Långaskede omfattar sammanlagt 37,1 ha produktiv skogsmark. Tillgängligheten och drivningsförhållandena är
bra med närhet till allmänna vägar och vägar genom fastigheten. Skogen är trevligt varierande med granbestånd på växtliga marker och tallbestånd på grusbackar. Medelboniteten uppgår till 8,4 m3sk och den en årliga tillväxten under planperioden bedöms till 225 m3sk. Virkesförrådet är idag uppskattat till 6 300 m3sk vilket ger ett genomsnittligt virkesförråd på 170 m3sk. Trädslagsfördelningen uppgår till 38 % gran, 41 % tall, 14 % björk, 6 % al samt 1 % asp. Avverkningsförslaget för kommande 10 års period är 3086 m3sk, därav slutavverkning 2718 m3sk. Som underlag för värderingen finns en skogsbruksplan upprättad januari 2024. Nuvarande ägare är certifierad.

Rättsförhållande

Fastighet

Skövde Stora Långaskede 2:1

Areal

Areal enligt skogsbruksplan:
Övrigmark 2,0 ha
Inägomark 22,3 ha
Skogsmark 37,1 ha
Summa: 61,4 ha

Taxeringsvärde

För information se prospekt.

Inteckningar

Antal 5 st
Totalt belopp 750 000 kr

Karta

Karta
Satellit
Bakgrund

Mäklare

Areal | Skövde

Vasagatan 35 B
541 31   Skövde
Alla objekt från Skövde

Ansvarig mäklare

Kristian Strandell
Kristian Strandell
Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-607 37 13

Dela

Bevaka kommande fastighetsobjekt

När objekt som stämmer med dina kriterier finns så skickar vi ett epostmeddelande med information om objekten som finns ute till försäljning.
Visa & välj bevakningskriterier