Öberg

Skärgårdspärla med havsutsikt
Areal: 32 ha
Kommun: Orust
Objektstyp: Gård
Prisidé: 8 950 000 SEK
Anbudsdag: 19/9 2024
Vackert belägen gård med både jord, skog och ett fantastiskt boende.

Vackert belägen gård med både jord, skog och ett fantastiskt boende med fin havsutsikt. Gården är ca 32 ha stor, fördelad på 15 ha skog, ca 12 ha öppen mark och ca 4 ha impediment. Modernt bostadshus i ett högt och vackert läge, med läcker havsutsikt. Med en kort promenad över de egna ägorna är ni nere vid gårdens badhus med möjlighet till salta bad från de egna granitklipporna. Nere vid havet finns dessutom tillgång till både bastu och brygga. Den här fastigheten är en investering i livskvalité! Att ni därtill även får möjlighet till jakt, odling och skogsbruk om så önskas är ytterligare ett plus.

Kontakta Areal

Torbjörn Mellin

Skogsmästare
Reg. fastighetsmäklare

Öberg

Torbjörn Mellin

Skogsmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-355 50 01

Bilder

Visa alla 25 bilder
Visa alla 25 bilder

Foto: Jacob Nord och Torbjörn Mellin, Areal

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Bostadshuset

Rymligt bostadshus med högt och vackert läge, med fin utsikt över ägorna och havet. Uppförd i 1-1/2 plan med källare. Byggår: 1991. Boyta: Ca 164 kvm. Biarea: Ej uppgiven (areauppgifter enl. taxering). Byggnaden har väl tilltagna ytor och en trevlig planlösning. Byggnaden är uppförd i lösvirke med mycket massivt trä i golv och väggar och så lite som möjligt av spånskivor och andra limträmaterial. Bostaden har totalt 6 rum varav 4 möjliga sovrum samt kök och två bad/WC. Balkong på övervåningen och en härlig terrass i anslutning till köket. Byggnaden är i gott skick och väl underhållen.

Byggnadssätt:
Källare med delvis gjutet golv samt murade väggar. Däröver träbjälklag, trästomme och träklädsel under ett betongtegeltak. Fönster: 3-glas fönster, Plåtarbeten: Plåt. Ventilation: Mekanisk till och frånluft (värmeväxlare).

Planlösning:
Entréplan: Rymlig entré med pardörrar, stort och ljust vardagsrum med kakelugn, sovrum/kontor, kök med utgång till terrassen, bad/WC, pannrum och groventré.
Övervåning: Stort rymligt och ljust allrum med balkong mot havet och den fina utsikten. 3 sovrum samt bad/WC.
Källare: Grovkällare med ingång utifrån. Förvaringsutrymmen, apparatrum med mera.

Kök:
Kök med utgång till terrassen som vetter mot havet. Utrustat med över- och underskåp i massiv fura, rostfri diskbänk, spis och spisfläkt, ugn, kylskåp -2023. Frys i groventrén. I köket finns en fin fungerande vedspis, modell Norra Hammar 626 som värmer gott under vinterhalvåret.

Bad/WC:
Entréplan: Toalett, handfat, dusch. Kakel och klinkers på väggar och golvet.
Övervåning: Rymligt och ljust badrum med toalett, handfat i kommod, hörnbadkar samt handduks- och badrumsskåp. Kakel och klinkers på väggar och golvet.
Tvättstuga i samband med groventrén med tvättmaskin och torkskåp, båda vitvarorna är äldre.

Vatten, Avlopp, Uppvärmning och Eldstäder:
Vatten: Eget vatten från borrad brunn (ca 82m). Hydrofortank i källaren med efterföljande vattenfilter (Calidus) för rening av järn och mangan.
Avlopp: 3-kammarbrunn med markbädd från år 1991. Utan åligganden, godkänd i dagsläget.
Uppvärmning: Luft/luftvärmepump i vardagsrummet, kakelugn, vedspis och kamin samt nyttjande av till/från luftventilationen för cirkulation av värmen i huset. I till/från luftsystemet finns möjlighet till uppvärmning av inkommande luft, detta har dock inte använts på senare år.
Eldstäder: Två skorstenar (Isokern). Kakelugn i vardagsrummet. Vedspis i köket, modell Norra Hammar 626, samt vedkamin på övervåningen.
Kakelugnen och tillhörande skorsten är besiktigade och godkända 24-04-25, godkänd med ”mindre” anmärkning på förbindelsekanal och sotningslucka. Vedspisen i köket är besiktigad 2018-12-13 utan anmärkning (nästa besiktningstillfälle är 2027). Se protokoll under "Prospekt & Dokument". Kaminen på övervåningen är ej besiktigad då den inte använts på senare tid. Dock fungerande enligt säljaren. (Uppgifter om eldstädernas status härrör från säljaren och sotningsprotokoll).

Renoveringar:
Byggnaden är väl underhållen och tillvaratagen genom åren. Inga ombyggnader är gjorda sedan huset byggdes 1991.

Trädgård, växthus m.m.:
Trädgård med både naturtomt och bördiga delar för odling i trädgårdsland och odlingsbäddar. Därtill rikligt med bärbuskar så som hallon, vinbär, krusbär, aroniabuskar och vilda björnbär. I trädgården finns också ett flertal äppleträd, ett päron och två plommonträd. Ett växthus om ca 5 kvm samt ett om ca 18 kvm, sistnämnda växthuset är i dåligt skick.

Fiber:
Fastigheten är ansluten till Myckleby Fiberförening sedan 2017.

Energideklaration

Fastigheten är energideklarerad 2024-04-26. Energiklass: D, 112 kWh/m² och år. Komplett energideklaration finns under "Prospekt & Dokument"..

Kommunikation och service

Till Svanesund är det ca 12 km, där finns mataffär, bank, vårdcentral m.m. och i Stillingsön, strax söder om fastigheten, finns en lokal speceriaffär Stillingsöns Handel. Skola F-9 finns i Svanesund. Gymnasium i Stenungsund. I Slussen finns en Waldorfskola med klasserna F-9.

Driftskostnader

Uppvärmning: Se el nedan.
El: 24 966 kr (11 251 kwh)
Renhållning: 2 810 kr
Slamtömning: 1 932 kr
Sotning: 1 142 kr
Vägavgift: 1 650 kr
Försäkring: 4 775 kr
Totalt: 37 275 kr
Antal personer i hushållet: 1-2

Kommentarer till driftskostnad:
Elen avser både hushållsel och el till uppvärmning. För uppvärmning tillkommer uppskattningsvis ca 10-15 m³ ved, beroende på hur mycket man eldar. Utgifter för den sista vägbiten ner till huset tillkommer också. Observera att driftskostnader kan variera avsevärt beroende på levnadssätt, antal personer m.m.

Ekonomibyggnader

Uthus

Vid bostadshuset finns ett uthus uppfört i trä med ett täckande tegeltak på en gjuten platta. Byggnaden används till förvaring av trädgårdsredskap bl.a.

Växthus

Ett växthus om ca 5 kvm samt ett större om ca 18 kvm, sistnämnda är i dåligt skick.

Carport/förråd

Intill bostadshuset finns en byggnad med carport och förråd med värme samt ränne ovanpå. Carporten har plats för två bilar. Byggnaden är uppförd i trä och har ett tak av betongpannor. El finns indraget. Det är förberett för vatten till bygganden.

Friggebod

Intill carporten finns en friggebod.

Badhus

Vid havet ligger badhuset som nås från egen stig genom fastighetens vackra lövskog. Badhuset ligger för sig själv strax ovanför strandlinjen. Detta är en plats för avkoppling med vacker utsikt ut över horisonten, hela vägen över till Ljungskile. Här kan man njuta av fridfulla sommarkvällar med familj och vänner. Badhuset är en enklare byggnad uppförd i trä på en plintgrund och har ett pappklätt tak.

Bastu och brygga

Nere vid havet ligger en bastu och alldeles intill den finns en brygga. Detta är en idyllisk plats där man kan varva ner, ta ett svalkande dopp och sedan värma sig i bastun, antingen själv eller med vänner. Trots sitt avskilda läge är det mycket lätt och smidigt att ta sig till platsen. Marken där bastun och bryggan är belägen på ingår i en samfällighet där fastigheten har 25% av de registrerade andelstalen. Bastun nyttjas tillsammans av andelsägarna i samfälligheten. Tidigare har säljaren haft båt vid bryggan intill.

Skog och mark

Åker- och betesmark

Enligt skogsbruksplanen uppgår arealen inägomark till 12,2 ha. Inägomarken utgörs av åkermark som till större delen ligger i rationella skiften i dalen, på fastighetens västra del. På dessa skiften tas idag vall. Resterande odlad mark ligger ner mot havet som fina betesmarker. Delar av jordbruksmarken är utarrenderad men uppsagd och fri att disponera från och med 2025-03-31 för ny ägare.

Skogsmark

Skogsmarken uppgår till totalt 15 ha enligt skogsbruksplan (sbp) som är upprättad av Alexander Odenius Skogsfakta i juni 2024. Virkesförrådet fördelar sig på tall (16%), gran (36%) och löv (48%) och uppgår till totalt ca 2 665 m³sk. Skogsmarkens medelbonitet är bedömd till 5,7 m³sk per ha och år. För planperioden finns ett avverkningsförslag om ca 630 m³sk varav ca 580 m³sk genom föryngringsavverkning. Se komplett sbp under "Prospekt & Dokument".

Skogsmarken är omväxlande vad gäller bördighet och skogstyp där både högproducerande granbestånd varvas med vackra äldre lövskogar. Skogsmarken ger dig som köpare både möjligheten till ett produktionsinriktat skogsbruk med avkastning i närtid och samtidigt ett mer rekreationsinriktat skogsbruk med fokus på skötsel av de vackra lövskogarna. Det är otroligt idylliskt att gå på stigen genom ekskogarna ner till badhuset, samtidigt som havet lyser upp i bakgrunden.

Nyckelbiotoper

Det finns en registrerad nyckelbiotop enligt Skogsstyrelsens Skogens pärlor avseende biotoptypen bergbrant med naturvärden av stort inslag av senvuxna träd. Biotopen är belägen på den västra sidan av dalen. I detta område finns det även två skyddsvärda träd som av Länsstyrelsen är markerade och registrerade, se bilaga under "Prospekt & Dokument".

Jakt

Jakträtten är muntligt upplåten till och med 2024-12-31 och sedan fri att disponera för en köpare om så önskas. Markerna ingår i Orust Älgskötselområde. Jaktmarkerna är varierande och skiftar från öppen jordbruksmark till böljande skogsmark. Markerna är viltrika med sedvanligt vilt såsom älg, rådjur och småviltrör samt sjöfågel.

Fiske

Fiskerätt följer fastigheten i den mån fiskerätt finns.

Rättsförhållande

Fastighet

Orust Öberg 1:66

Ägare

Susanne Swedenborg 1/1

Areal

Areal enligt fastighetsregistret: 30,9 ha
Areal enligt skogsbruksplan:
Skogsmark 15,0 ha
Impediment 3,8 ha
Väg och kraftledning 0,4 ha
Inägomark 12,2 ha
Övrigmark 1,4 ha
Summa: 32,8 ha

Taxeringsvärde

Typkod 120 (Lantbruksenhet bebyggd), taxeringsvärde år 2023
Åkermark 788 000 kr
Betesmark 165 000 kr
Skogsmark 540 000 kr
Skogsimpediment 35 000 kr
Tomtmark 764 000 kr
Bostadsbyggnader 2 029 000 kr
Summa: 4 321 000 kr

Inteckningar

Det finns 3 st penninginteckningar (pantbrev) uttagna i fastigheten om totalt 975 000 kr som följer fastigheten. Två av inteckningarna är i form av datapantbrev och en i form av skriftligt pantbrev. Inga lån skall övertas av köparen.

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd erfordras ej för fysisk person. Förvärv av juridisk person (exempelvis aktiebolag) kräver förvärvstillstånd.
För mer information se prospekt.

Försäljningssätt

För mer information se prospekt.

Karta

Karta
Satellit
Bakgrund

Mäklare

Areal | Uddevalla

Ödsmål 230
459 94   Ljungskile
Alla objekt från Uddevalla

Ansvarig mäklare

Torbjörn Mellin
Torbjörn Mellin
Skogsmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-355 50 01

Fastighetsmäklare

Jacob Nord
Jacob Nord
Skogsmästare
Reg. fastighetsmäklare
073-652 22 25

Dela

Bevaka kommande fastighetsobjekt

När objekt som stämmer med dina kriterier finns så skickar vi ett epostmeddelande med information om objekten som finns ute till försäljning.
Visa & välj bevakningskriterier