Göteborg Bergum

Skogsegendom
Areal: 181 ha
Kommun: Göteborg
Objektstyp: Skog
Prisidé: 22 000 000 SEK
Anbudsdag: 24/10 2024
Naturskönt beläget nordost om Göteborg med skog, jord och rekreation.

Genom Areal i Göteborg ges möjligheten att förvärva en skogsegendom bestående av skogs- och jordbruksfastigheter naturskönt belägna på Vättlefjäll och i Lärjeåns dalgång. Egendomen består av drygt 141 hektar skogsmark och 22,5 hektar jordbruksmark. Virkesförrådet uppgår till ca 26 250 m³sk varav ca 8 450 m³sk är föreslaget för avverkning. Stora delar av marken ligger naturskönt och ostört i anslutning till Vättlefjälls vackra natur. Här finns goda möjligheter till rekreation och aktivt friluftsliv, såsom jakt och svamp- och bärplockning i vackra skogsmiljöer. Andra delar ligger närmare bebyggelse, där skogen möter den böljande och brukade marken i Lärjeåns dalgång. Fastigheterna är obebyggda och möjlighet finns att lägga bud på hela eller delar av fastighetsbeståndet.

Kontakta Areal

Mikael Axelsson

Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare

Göteborg Bergum

Mikael Axelsson

Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
0769-46 54 66

Bilder

Visa alla 14 bilder
Visa alla 14 bilder

Foto: Mikael Axelsson, Areal

Fastighetsuppgifter

Skog och mark

Åker- och betesmark

Enligt skogsbruksplanen uppgår jordbruksmarken till 22,5 hektar. Jordbruksmarken består av tre skiften varav det största är ca 13 hektar och ligger på fastigheten Bergum 1:4. Skiftet sträcker sig från väg 190 ner till Lärjeån. Övrig jordbruksmark finns i huvudsak på två skiften och ligger i anslutning till skogsmarken, se bifogade kartor.

Jordbruksmarken är upplåten med ettåriga avtal och ger en årlig intäkt till markägaren om ca 15 000 kr inklusive moms. Befintliga arrenden är uppsagda av markägare.

Skogsmark

Fastigheterna omfattar totalt 141,7 hektar produktiv skogsmark, enligt skogsbruksplanen som upprättats av SÖDRA år 2019 och som av SÖDRA framräknats med simulerad tillväxt och utförda åtgärder fram till och med augusti 2024. Det totala virkesförrådet bedöms till ca 26 250 m³sk vilket ger ett medelvirkesförråd om 185 m³sk per hektar. Skogsmarken fördelar sig i huvudsak över fem större skiften i området men det finns även några mindre utskiften. För ytterligare information, se bifogade kartor. Skogsmarken karaktäriseras av böljande marker som skapar ett variationsrikt och levande landskap.

Skogen består företrädesvis av medelålders och äldre skogar med en låg andel ungskog. Det är därför relativt litet behov av röjning och ungskogsvård på fastigheterna. Hela 35 % av arealen befinner sig i huggningsklasserna S1 och S2 där nästa åtgärd är föryngringsavverkning.

Förslaget enligt skogsbruksplanen är att inom kommande tio års period avverka totalt 8 450 m³sk varav 2 350 m³sk genom gallring och 6 120 m³sk genom föryngringsavverkning. Utöver den föreslagna avverkningsvolymen finns ytterligare ca 6 600 m³sk i huggningsklasserna S1 och S2, vilket innebär att skogen på dessa avdelningar uppnått avverkningsbar ålder. Markens genomsnittliga produktionsförmåga är bedömd till 6,1 m³sk per hektar och år.

Virkesförrådet fördelar sig på tall (50 %), gran (26 %), löv (18 %) och ädellöv (5 %). Den årliga tillväxten bedöms enligt skogsbruksplanen vara ca 745 m³sk/år. För mer uppgifter, se bifogad skogsbruksplan.

På ett begränsat område i de östra delarna av avdelning 57 på fastigheten Skvalpan 1:3 har det noterats förekomst av parkslide. Kontakta ansvarig mäklare för mer information.

Naturvärden och nyckelbiotoper

Delar av fastigheten Kappered 3:2 ligger inom Vättlefjäll naturreservat, ett omtyckt friluftsområde rikt på barrskog och sjöar inom nära avstånd till Göteborg. Här finns flera olika vandringsleder som Bohusleden som går genom området. Sjöarna i området är omtyckta vatten för bad, paddling och fiske. Skötselanvisningarna för naturreservatet anger att normalt ekonomiskt inriktat skogsbruk får bedrivas inom reservatets gränser. I Lärjeåns vackra dalgång kommer det inom en snar framtid troligen att bildas ett nytt naturreservat.

Fastigheten Bergum 1:4, vars södra skifte har gräns mot ån, kommer till en mindre del omfattas av reservatet. Kontakta ansvarig mäklare för mer information.

Enligt Skogsstyrelsens inventering finns ett mindre område på fastigheten Skvalpan 1:3 med höga naturvärden i form av ädellövskog. Det finns även några områden betecknade som sumpskog.

Jakt

På fastigheterna finns goda möjligheter till jakt efter både högvilt och småvilt. Jakträtten är upplåten men av nuvarande markägare uppsagd till upphörande per 30/6 2025. De nuvarande jakträttsupplåtelserna inbringar årsvis ca 30 000 kr inklusive moms i intäkter.

Fiske

Möjlighet finns till fiske i vissa av sjöarna på Vättlefjäll. I Lärjeån finns havsöring och lax som vandrar upp varje år, men det finns också ett bestånd stationär öring. Fisket på Vättlefjäll förvaltas av Göteborgs Sportfiskeklubb men ägare av fastigheterna har fiskerätt i fiskevårdsområdet.

För mer information se: https://www.sportfiskarna.se/Fiske/Fiske-i-Göteborg/Fiskevatten

Övrigt

Det finns en telemast på det södra skiftet av fastigheten Kappered 3:2. Masten ägs av Tele2 AB men där finns även två underupplåtelser. Ett årligt arrende om ca 50 000 kr inklusive moms utgår till markägaren. För den som önskar uppgifter t.ex. skogsbruksplan för respektive fastighet, kontakta ansvarig mäklare.

Rättsförhållande

Fastighet

Göteborg Kappered 3:2 m.fl.

Ägare

Reine Rosén 1/2
Inger Gunilla Berglie 1/2

Areal

Areal enligt skogsbruksplan:
Skogsmark 141,7 ha
Impediment 14,9 ha
Väg och kraftledning 1,4 ha
Inägomark 22,5 ha
Övrigmark 0,5 ha
Summa: 181,0 ha

Taxeringsvärde

Se prospekt.

Inteckningar

Det finns 15 penninginteckningar fördelade på de olika fastigheterna om totalt 1 385 000 kr. Inteckningarna utgörs av skriftliga pantbrev. Inga lån skall övertas av köparen. De skriftliga pantbreven är förkomna och ansökan om dödning av de befintliga pantbreven har lämnats in till lantmäteriet. Köparen kommer att överta ansökan om dödning.

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd erfordras ej för fysisk person. Förvärv av juridisk person (exempelvis aktiebolag) kräver förvärvstillstånd.
För mer information se prospekt.

Försäljningssätt

För mer information se prospekt.

Karta

Karta
Satellit

Mäklare

Areal | Göteborg

Torpavallsgatan 11
416 73   Göteborg
Alla objekt från Göteborg

Ansvarig mäklare

Mikael Axelsson
Mikael Axelsson
Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
0769-46 54 66

Dela

Bevaka kommande fastighetsobjekt

När objekt som stämmer med dina kriterier finns så skickar vi ett epostmeddelande med information om objekten som finns ute till försäljning.
Visa & välj bevakningskriterier