Elleböke

Elleböke
Areal: 9 ha
Kommun: Älmhult
Objektstyp: Gård
Prisidé: 6 000 000 SEK
Enastående boende omringat av den egna marken.

Skönhet i gränstrakterna mellan Kronoberg och Skåne län, med enastående boende. Vid totalrenoveringen 2006-2011 gjordes bostaden, som ursprungligen uppfördes 1848, om till ett bekvämt och modernt boende samtidigt som snart två sekler gamla detaljer såsom båleväggar, dubbeldörrar, eldstäder och tapeter bevarades. Byggnaden är känd allom omkring. Gårdsbilden ramas in av dammarna som anlagts i anslutning till bostaden och ekonomibyggnaderna. Med fastigheten följer 8 hektar mark varav drygt 5 hektar produktiv skogsmark och knappt 3 hektar inägomark. Skogen domineras av ädel- och trivallöv. Avstyckningen är i en slutförandefas. Elleböke är beläget i triangeln Markaryd, Osby och Älmhult. Till respektive centrala delar av orterna är avståendet cirka 2 mil.

Kontakta Areal

Martin Lindskog

Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare

Elleböke

Martin Lindskog

Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-590 99 41

Bilder

Visa alla 31 bilder
Visa alla 31 bilder

Foto: Bengt Evertsson och Martin Lindskog

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Bostadshuset

Modernt och samtidigt traditionell bostad med nybyggnadsår 1848, fullständigt renoverad och tillbyggd 2006-2011. Den taxerade boyta uppgår till 190 m² och
motsvarande biyta är 40 m². Inredd källare under del av byggnaden med rymligt omklädningsrum samt förvaringsutrymme med varmvattenberedare. Krypgrund till övervägande del i resterande del.

Bottenvåning med vardagsingång till hall och tvättstuga med dusch. Intill köket praktiskt skafferi, vars dörr är byggnadens ursprungliga ytterdörr. Ljust och rymligt Åraslövskök med rustikt golvtegel, köksö, matplats och vitvaror, samtliga bytta sedan renovering. Bakugn, som inte används samt köksspis, som nyttjas under årets kyligare dagar. Huvudingångar med två nya dubbeldörrar i teak specialtillverkade för att efterlikna originalets utseende. I anslutning till ena huvudingången ligger kontoret samt bakugnen och den obligatoriska luffarhyllan.

Stora rummet med kamin, som används frekvent. Traditionellt golvur, tillverkat 1836 i Visseltofta. Uret tillhör byggnaden och kommer inte att avlägsnas. Bibliotek med bålevägg från tiden då byggnaden uppfördes samt jämnårig Huseby kamin. Hallarydsrummet med fungerande öppen spis.

Två trappor till övervåningen varav en spiraltrappa från Qvesarums byggnadsvård. På övervåningen finns rymligt TV-rum med vy över ägorna och fungerande kamin, tre sovrum varav ett med båleväggar samt stort badrum med jacuzzi.

Centralvärmesystem med golvvärme och vattenburna radiatorer samt eldstäder. Skorstenarna renoverades samtidigt som övriga delar av bostaden och provtrycktes.

Uppvärmning med flispanna i ladugården om 60 kW, med kulvert till bostadshuset. Under årets varmare perioder finns möjlighet till uppvärmning genom elpatron. Varmvattnet bereds alltid i varmvattenberedaren, inte genom flispannan. Avlopp till trekammarbrunn med efterföljande infiltration. Sistnämnda nyanlagd 2023. Dricksvatten från grävd brunn med kon i botten. Vattenprov från 2006. Kontakta Martin Lindskog för att få planskisser av bostaden.

Energideklaration

Nej.

Driftskostnader

Kontakta ansvarig mäklare.

Ekonomibyggnader

Ekonomibyggnader

Den totala taxerade byggytan för ekonomibyggnaderna uppgår till 280 m². Avlopp är framdraget till byggnaden, men är inte installerat.

Ladugård

Äldre ladugård med skattad byggnadsyta om 350 m², som moderniserats i mycket stor utsträckning.

I den södra delen av byggnaden finns flispanna med veckoförråd och kulvert till bostadshuset. I anslutning därtill isolerad verkstad om cirka 100 m² med port om 3,5 meters höjd. Bådadera med gjutna golv. Ovanpå denna del finns en isolerad undervisningslokal om cirka 100 m², som även kan användas till gästboende. I anslutning därtill festlokal.

Traktorgarage med portar som är 4,5 meter höga samt anslutande snickeri, gjutna golv.

Gamla häststallet, används till trädgårdsrum och förvaring. Loft i denna del.

Förvaringsutrymme och vedbod.

Bilgarage/flislager

Garage med skattad byggnadsyta om 150 m², uppförd 2014. Plats till 3-4 bilar samt flislager.

Bränneriet

Byggnad av överloppskaraktär om cirka 50 m² byggyta.

Skog och mark

Åker- och betesmark

Åkermarksarealen uppgår till 2,6 hektar enligt skogsbruksplanen och är tillgänglig för köparen fr.o.m. tillträdesdagen.

Skogsmark

Virkesförrådet bedöms enligt skogsbruksplan uppgå till drygt 200 m³sk, till drygt 70 % bestående av såväl ädelsom triviallöv. I anslutning till fastigheten äger säljaren ytterligare drygt 160 hektar mark varav 142 hektar produktiv skogsmark. Kontakta Martin Lindskog för ytterligare information och får att få ta del av skogsbruksplan därvidlag.

Nyckelbiotoper

Vid denna fastighetsbeskrivnings upprättande berördes fastigheten inte av nyckelbiotop.

Jakt

Jakten är tillgänglig för köpare fr.o.m. 2024-07-01.

Övrigt

Inga noteringar i EBH-underlaget, som är länsstyrelsens sammanställning över potentiellt förorenade områden.

Rättsförhållande

Fastighet

Älmhult Elleböke 1:2, del av

Ägare

Pontus Waldén 1/1

Areal

Areal enligt skogsbruksplan:
Skogsmark 5,2 ha
Väg och kraftledning 0,1 ha
Inägomark 2,6 ha
Övrigmark 0,4 ha
Vatten 0,7 ha
Summa: 9,0 ha

Taxeringsvärde

Se prospekt.

Inteckningar

Pantbrev om 5 miljoner kr följer fastigheten. Inga lån skall övertas av köparen.

Förvärvstillstånd

Fastigheten är belägen i glesbygdsförsamling, förvärvstillstånd erfordras i vissa fall för fysisk person. Förvärv av juridisk person (exempelvis aktiebolag) kräver förvärvstillstånd. Se vidare: https://www.lansstyrelsen.se/kronoberg/natur-och-landsbygd/information-till-verksamma-pa-landsbygden/forvarv-av-lantbruksfastigheter.html
För mer information se prospekt.

Försäljningssätt

För mer information se prospekt.

Karta

Mäklare

Areal | Hässleholm

Garnisonsvägen 16
281 35   Hässleholm
Alla objekt från Hässleholm

Ansvarig mäklare

Martin Lindskog
Martin Lindskog
Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-590 99 41

Dela

Bevaka kommande fastighetsobjekt

När objekt som stämmer med dina kriterier finns så skickar vi ett epostmeddelande med information om objekten som finns ute till försäljning.
Visa & välj bevakningskriterier