Solbacken

Gård i Säldebråten
Areal: 50 ha
Kommun: Kil
Objektstyp: Gård
Prisidé: 5 200 000 SEK
Anbudsdag: 15/10 2024
På Solbacken får ni ett hem med möjlighet till jakt, odling och skogsbruk precis utanför dörren.

Välkommen till Solbacken, en vackert belägen lantgård med goda pendlingsmöjligheter.

Här på Solbacken bor du både ostört och fridfullt med naturen som närmsta granne. Gårdscentrum har ett högt och centralt läge på fastigheten, där du blickar ut över de omfamnande ägorna. Gården är ca 50 hektar stor, fördelad på 37 hektar välskött skogsmark, 10 hektar inägomark och ett gårdscentrum som består av ett rejält bostadshus med ändamålsenliga och välskötta ekonomibyggnader. På Solbacken får ni ett hem med möjlighet till jakt, odling och skogsbruk precis utanför dörren.

Solbacken ligger en mil väster om Kil, längs väg 697 som går mellan Säldebråten och Malsjö. Solbacken ger goda pendlingsmöjligheter där både Karlstad, Arvika och Grums nås inom en halvtimma och järnvägsstoppet vid Lene station ligger endast fyra kilometer bort.

Välkommen på visning

29Sep
Sön 11:00 - 12:00
Besiktning av mark sker på egen hand, alternativt enligt överenskommelse med undertecknad fastighetsmäklare. Vederbörlig hänsyn tas till omkringboende, växande gröda samt skog.
02Okt
Ons 17:00 - 18:00
Besiktning av mark sker på egen hand, alternativt enligt överenskommelse med undertecknad fastighetsmäklare. Vederbörlig hänsyn tas till omkringboende, växande gröda samt skog.
Kontakta Areal

Tomas Karlsson

Skogsmästare
Civilekonom
Reg. fastighetsmäklare

Solbacken

Tomas Karlsson

Skogsmästare
Civilekonom
Reg. fastighetsmäklare
070-638 62 60

Bilder

Visa alla 30 bilder
Visa alla 30 bilder

Foto: Gustav Thorvall, Areal.

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Bostadshuset

Solbacken har ett härligt söderläge med utsikt över de omkringliggande ägorna. Mangårdsbyggnaden är uppförd i trästomme på torpargrund och med källare under delar av huset, byggnadsåret är okänt. Taket är klätt med betongtakpannor, fasaden har stående träpanel och fönstren av tvåglastyp. Bostadens taxerade boyta uppgår till 150 kvm som disponeras över 1 ½ plan. Byggnaden har enskilt vatten och avlopp. Vattnet tas från djupborrad brunn och avloppet utgörs av en tvåkammarbrunn utan infiltrationsbädd.

Från husets huvudentré kommer du in i entréhallen där du först passerar ingången till ett stort vardagsrum med matsal beläget i husets östra del. Därefter leder hallen dig förbi ett rum på höger hand med öppen spis och fönster mot norr. På vänster sida passerar du trappan till övervåningen. Under trappan, bakom en dörr, finns en av två nedgångar till källaren. Rakt fram, i husets västra del, ligger köket där fönster från både norr och söder gör ljusinsläppet tilltalande. I anslutning till köket ligger husets tillbyggnadsdel där groventrén är belägen.

Vid husets västra gavel har huset en tillbyggnadsdel med groventré. Tillbyggnadsdelen innehåller entréhall, tvättstuga, toalett med dusch och en passage till köket. Källaren är belägen under tillbyggnadsdelen och delar av det ursprungliga huset. Källaren består av pannrum, förvaringsutrymmen och matkällare.

Från husets entréhall tar man sig via en trappa till övervåningen. Övervåningen består av en möblerbar hall med ett badrum och ett vindsutrymme. Från hallen tar du dig vidare till de två sovrummen som ligger ut mot husets vardera gavel.

Under nuvarande ägares innehavstid har mangårdsbyggnaden använts som kontor för säljarnas företag. Ägarna har gjort investeringar i byggnadens tak och värmesystem samt gjort en ny djupborrad brunn. Huset värms upp genom ett vattenburet värmesystem kopplat till en jordvärmepump installerad 2013. Sedan värmepumpen installerades har inte skorstenen använts för annat ändamål än ventilation och därför har inte heller öppna spisen varit i bruk.

Taket lades om för cirka 25 år sedan och brunnen är ca nio år gammal. Köket och badrummet är i gott skick men har en enklare standard.

Energideklaration

Det finns ingen upprättad energideklaration.

Driftskostnader

Uppvärmning och el-förbrukning: 16 000 kWh/år
Sophämtning: ca 2 800 kr/år
Vatten och avlopp: 3100 kr

Ekonomibyggnader

Ladugård

Ladugården är belägen strax nordost om bostadshuset. Byggnaden är uppförd i trästomme och delvis belägen på en gjuten betongplatta. Ladan är klädd av stående träpanel och mursten med ett tak av plåt. Enligt taxeringsuppgifter uppgår byggnadsytan till 296 kvm. Byggnaden består av ett tidigare kostall, stall, vagnsbod, förrådsutrymmen, lada och loge. Numera är delar av ladugårdsbyggnaden iordningställd till carportar för två bilar.

Magasin

På andra sidan ladugårdstunet finns magasinet som är uppförd i träregelstomme belägen på en gjuten betongplatta. Byggnaden är beklädd med träpanel under ett plåttak. Magasinet består av ett rum med loftgång. Byggnadsytan bedöms uppgå till ca 40-50 kvm.

Skog och mark

Åker- och betesmark

Solbackens jordbruksmark uppgår till tio hektar som ligger samlat vid gårdscentrum. Hälften av marken brukas till betesmark medan andra halvan nyttjas till åkermark. Under säljarnas ägo har cirka 10 hektar täckdikats. Dikningen utfördes för ca 20 år sedan. Jordbruksmarken brukas årligen genom en muntlig upplåtelse.

Skogsmark

Skogsmarken omfattar av totalt 37,3 hektar produktiv skogsmark med en medelbonitet om sju m³sk per år och hektar. Den nuvarande tillväxten är bedömd till 289 m³sk. Virkesförrådet är bedömt till 6033 m³skmed ett medeltal om 162 m³sk/ha. Större delen av virkesvolymen finns i huggningsklassen G1. Skogstillståndet består huvudsakligen av motståndskraftiga och växtkraftiga gallringsskogar i åldersspannet 20–50 år. Skogen har en härlig variation av både barr och löv. Detta ger dig som köpare möjlighet till ett mer produktionsinriktat skogsbruk eller ett skogsbruk inriktat mot rekreation. Trädslagsblandningen är 31 % tall, 49% gran och 20 % löv.

Skogen är välskött och lätt tillgänglig med en egen väg som löper igenom det stora skiftet i fastighetens västra del. Den sedan 2016 anlagda skogsbilvägen säkerställer möjligheten till avverkning året runt.

För mer info se bifogad skogsbruksplan som är upprättad i juni 2024 av Per-Erik Östlund.

Nyckelbiotoper

Det finns inga registrerade nyckelbiotoper.

Jakt

Småviltsjakten på fastigheten bedrivs enskilt medan jakten på älg bedrivs gemensamt i ett jaktlag. Fastigheten är även belägen i ett kronhjortsskötselområde. Enligt Länsstyrelsens Värmlands karttjänst “Viltkartan” är fastigheten belägen inom Emsenbygdens viltvårdsområde som omfattar 1 950 hektar.

Jakttorn och åtelutrustning som står uppställd på fastigheten följer inte med i fastighetsöverlåtelsen.

Rättsförhållande

Fastighet

Kil Säldebråten 1:44

Ägare

Magnus Hogen 1/2
Lennart Bohlin 1/2

Areal

Areal enligt fastighetsregistret: 48,5 ha
Areal enligt skogsbruksplan:
Skogsmark 37,3 ha
Skogsimpediment 1,9 ha
Väg och kraftledning 0,8 ha
Inägomark 9,9 ha
Övrigmark 0,3 ha
Summa: 50,2 ha

Taxeringsvärde

Typkod 120 (Lantbruksenhet bebyggd), taxeringsvärde år 2023
Åkermark 277 000 kr
Skogsmark 1 848 000 kr
Betesmark 35 000 kr
Tomtmark 222 000 kr
Skogsimpediment 6 000 kr
Bostadsbyggnader 814 000 kr
Ekonomibyggnader 42 000 kr
Summa: 3 244 000 kr

Inteckningar

Antal 8 st
Totalt belopp 1 294 000 kr

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd erfordras ej för fysisk person. Förvärv av juridisk person (exempelvis aktiebolag) kräver förvärvstillstånd.
För mer information se prospekt.

Försäljningssätt

Öppen budgivning

Ja
För mer information se prospekt.

Karta

Karta
Satellit
Bakgrund

Mäklare

Areal | Karlstad

Södra Kyrkogatan 6
652 24   Karlstad
Alla objekt från Karlstad

Ansvarig mäklare

Tomas Karlsson
Tomas Karlsson
Skogsmästare
Civilekonom
Reg. fastighetsmäklare
070-638 62 60

Fastighetsmäklare

Gustav Thorvall
Gustav Thorvall
Skogsmästare
Reg. fastighetsmäklare
070 634 77 69

Dela

Jag är intresserad av fastigheten
Solbacken & vill bli kontaktad

Mäklaren för Solbacken kommer bli informerad och återkomma till dig inom kort.

Bevaka kommande fastighetsobjekt

När objekt som stämmer med dina kriterier finns så skickar vi ett epostmeddelande med information om objekten som finns ute till försäljning.
Visa & välj bevakningskriterier