Budgivning pågår!

Nordingrå

Gård i Höga Kusten
Areal: 38 ha
Kommun: Kramfors
Objektstyp: Lantbruk
Prisidé: 1 750 000 SEK
Mindre gård i Höga Kusten vacker beläget mot Vågsfjärden

Budgivning

Budgivare 1 1 500 000 SEK 2022-12-02   kl. 16:25

I Nordingrå, mitt i hjärtat av Höga Kusten ligger denna trevliga jord- och skogsgård med soligt söderläge och magisk utsikt över egna åkermarken och Vågsfjärden. Gårdscentrum har ett trevligt bostadshus samt ett garage med förråd. Total areal är 38 ha varav skog 24 ha och inägomark om 3,9 ha som sträcker sig ner mot Vågsfjärden.

Här finns en omedelbar närhet till Världsarvet med vandringsleder, nära havet och sjöar, magiska vyer, rikt djurliv, berg, skog och ängar. Höga kustens alla pärlor finns inom nära räckhåll. Kringliggande område består av öppet odlingslandskap, skog och vatten. Från bostadshuset kan man till exempel vandra upp till Körningsberget med dess magiska utsikt och övernatta i The Tree Cube. Ett spännande vindskydd byggt uppe i ett träd och som ligger på fastigheten.

Kontakta Areal

Patrik Ulander

Skogsingenjör
Reg. Fastighetsmäklare

Nordingrå

Patrik Ulander

Skogsingenjör
Reg. Fastighetsmäklare
070-664 02 85

Bilder

Visa alla 52 bilder
Visa alla 52 bilder

Foto: Evelina Ytterbom, Ytterbom Produktion

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Bostadshus

Rymligt bostadshus uppfört i 2 plan med källarvåning under en del av huset och påbyggt med en mycket trevlig entré i två plan. Stomme av timmer och resvirke, fasad av både stående och liggande brädfodring, två- och treglasfönster samt plåttak av tegelprofil. Kommunalt vatten och avlopp. Uppvärmningen sker med vattenburet värmesystem och värmepump, Thermia Diplomat värmepump samt jordvärmeslang i två slingor. Boarea 120 kvm samt biarea 72 kvm enligt fastighetstaxering.

Planlösning bottenvåning:
När man går genom dubbeldörrarna i påbyggda entrén så kommer man först in i en rymlig hall med klinkergolv och golvärme som består av både nya utbyggnaden och gamla hallen. Till höger i hallen är uppgång till övervåningen. Rakt fram finns toalett med dusch samt nedgång till källaren. Tar man till vänster i hallen kommer man in till ett rymligt och ljust lantkök med vitmålad panel på väggar och tak, vitmålade snickerier, spis, diskmaskin samt kylskåp och frysskåp i full höjd. Går man vidare från köket kommer man till ett rum med matplats och utgång till en härlig inglasad altan som ligger i syd/väst läge samt vidare till vardagsrummet, båda rummen har fina parkettgolv.

Planlösning övervåning:
På övervåningen kommer man först till en mindre hall. Till vänster i hallen kommer man till ett mycket ljust och trevligt rum i utbyggnaden som idag används som kontor. I anslutning till hallen finns en mindre toalett. Till höger finns ett sovrum med alkov. Rakt fram från hallen finns ett mindre rum samt ett stort sovrum med magisk utsikt över Vågsfjärden samt ett mindre rum som är inrett till walk in closet.

Planlösning källarvåning:
Under en del av huset finns en källare som inrymmer matkällare och två rum varav ena rummet är bergvärmepumpen placerad. Ingång från trädgården till källaren.

Energideklaration
Energideklaration är utförd 2022-10-16 av Anders Åström, Högakusten Energi & Byggkontroll. Specifik energianvändning 45 kWh/m² och energiprestanda, primärenergital 67 kWh/m². Energiklass B.

Boendekostnader
Uppskattade boendekostnader av säljaren är elförbrukning för hushållsel och uppvärmning ca 16 000 kwh, 23 000 kr/år, vatten och avlopp 6 100 kr/år, renhållning 3 100 kr/år, fiber 920 kr/år, försäkring 7 358 kr/år, vägavgift 1 124 kr/år samt fastighetsavgift 2 040 kr/år utifrån 2020
års taxeringsvärde.

Fastigheten har 16 ampers huvudsäkring. Sophämtning grundavgift 724 kr/ år med kärl om 370 l, 885 kr / år hämtning var 14:e dag samt 2,90 kr / kg sopor.

Ekonomibyggnader

Garage/förråd

Rymligt garage/förråd som är uppförd i stomme av trä med träfasad av stående brädfodring och plåttak. Byggnaden utgörs av garage med plats för två bilar med grusgolv men är förberett för att man kan gjuta ett golv genom att det är gjuten kantbalk runt garagedelen. Förrådsdelen består av ett utrymme med trägolv. Byggnadsarea ca 110 kvm.

Tomt

Stor tomt med plats för trädgårdsland och lek för de mindre och uteplats pergola.

Skog och mark

Skogsmark

På fastigheterna finns en skogsbruksplan upprättad i september 2022 av Bengt-Olov Westman, telefon 070-289 55 50.
Av skogsbruksplanen framgår det att den produktiva skogsmarksarealen uppgår till 24,3 hektar med totalt virkesförråd om ca 3 100 m³sk, vilket ger ett medeltal om 127 m³sk per hektar. Tillväxten beräknas för närvarande vara ca 130 m³sk per år och boniteten ligger på 5 m³sk/ha. Det dominerande trädslaget är löv som upptar 48% av virkesförrådet och gran 45% samt 7% tall. Största andelen skog är gallringsskog 50% (12,1 ha) med ett virkesförråd om ca 1 900 m³sk, skog som uppnått slutavverkningsbar ålder och som är i huggningsklasserna S1, S2 och S3 är 29% (7,1ha) med ett virkesförråd om ca 1 050 m³sk. Röjningsskog är 15% (3,6 ha, det finns också en mindre andel K1, 1 ha och E2 skog 0,5 ha. Skog som är yngre än 20 år är 8% på fastigheten.

Skogsvård

Köparen är medveten om att fastigheterna är i behov av skogsvårdsåtgärder som behövs för att främja fastighetens framtida kvalitets- och volymtillväxt.
Enligt skogsbruksplanen finns skogsvårdsåtgärder så som plantering 0,8 ha och röjning om 0,6 ha under planperioden.

Naturvärden

De finns inga kända naturvärden på fastigheten. Källa skogsbruksplan och www.metria.se/ onlinetjänst Se Sverige.

Forn- eller kulturlämningar

Det finns inga kända forn- eller kulturlämningar på fastigheten. Källa www.metria.se/ onlinetjänst Se Sverige samt Fornsök.

Jakt

Jakträtt på älg och småvilt hör till fastigheterna. Förnärvarande jagar Melinder Göranssons jaktlag på fastigheten och som jagar över ca 1 000 ha.
Småvilt jagas på egen fastighet.

Inägomark

Betes/åkermarken (inägomarken) är enligt skogsbruksplanen på 3,9 ha. Marken är upplåten med skriftligt arrendekontrakt och brukas av en lantbrukare i närområdet.

Vägar

Fastigheten ligger efter allmän väg samt är berörd av Körning Järestakullens vägsamfällighet, väg som går in till gården.

Fastighetens gränser

Köparen är medveten om att fastighetens gränser kan vara bristfälligt uppmarkerade. Säljaren svarar ej för ytterligare uppmarkering av dessa.

Frågelista

Säljaren har svarat på en frågelista gällande fastigheten. Frågelistan går att beställa via fastighetsmäklaren på 070-664 02 85 eller [email protected]

Information

Se kommunens hemsida https://www.kramfors.se och hemsida om Höga Kusten https://www.hogakusten.com

Service

Mataffär, bensinpump, pizzeria, järnhandel, hockeyhall med bowlingbana mm på Nordingråvallen 1,5 km. Skola 1-6 med fritids verksamhet finns även på Nordingråvallen. Det finns också föräldrakooperativet Järnstagården som är ett alternativ till kommunal barnomsorg ca 2,5 km från gården. I Nordingrå finns det även många restauranger och turistattraktioner som har öppet under sommarperioden. Affärer, bensinstationer, matserveringar mm i Ullånger ca 11 km. Till Kramfors ca 35 km, till Härnösand ca 45 km, till Örnsköldsvik ca 65 km och till Sollefteå ca 68 km

Rättsförhållande

Fastighet

Kramfors Körning 1:4 & 2:5

Ägare

Nathalie Sjölander 1/2
Jörgen Stattin 1/2

Areal

Areal enligt fastighetsregistret: 38,6 ha
Areal enligt skogsbruksplan:
Skogsmark 24,3 ha
Myr/kärr/mosse 0,1 ha
Berg/hällmark 8,7 ha
Inägomark 3,9 ha
Väg och kraftledning 0,5 ha
Övrigmark 0,9 ha
Summa: 38,4 ha

Taxeringsvärde

Typkod 120 (Lantbruksenhet bebyggd), taxeringsvärde år 2020
Åkermark 68 000 kr
Betesmark 5 000 kr
Skogsmark 443 000 kr
Skogsimpediment 22 000 kr
Tomtmark 22 000 kr
Bostadsbyggnader 250 000 kr
Ekonomibyggnader 88 000 kr
Summa: 898 000 kr

Inteckningar

Fastigheterna Körning 1:4 & 2:5 är samintecknade.

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd krävs inte för privatperson men för juridisk person.
För mer information se prospekt.

Försäljningssätt

Öppen budgivning

Ja
För mer information se prospekt.

Karta

Mäklare

Areal | Härnösand

Järnvägsgatan 2
871 45   Härnösand
Alla objekt från Härnösand

Ansvarig mäklare

Patrik Ulander
Patrik Ulander
Skogsingenjör
Reg. Fastighetsmäklare
070-664 02 85

Kontaktperson

Peter Zetterström
Peter Zetterström
Skogsmästare
Auktoriserad Lantbruksvärderare
070-664 02 90

Dela

Jag är intresserad av fastigheten
Nordingrå & vill bli kontaktad

Mäklaren för Nordingrå kommer bli informerad och återkomma till dig inom kort.

Bevaka kommande fastighetsobjekt

När objekt som stämmer med dina kriterier finns så skickar vi ett epostmeddelande med information om objekten som finns ute till försäljning.
Visa & välj bevakningskriterier