Fallbyn

Gård med möjlighet för odling, småskalig djurhållning, jakt och fiske med fantastiskt läge i Fallbyn vid Barkens södra strand. Det går även att köpa till två skogsskiften om totalt 38 ha.
Areal: 10 ha
Kommun: Smedjebacken
Objektstyp: Gård
Prisidé: 3 650 000 SEK
Anbudsdag: 23/6 2020
Visning:
6/6 kl 13:00
Öppen visning, ingen anmälan krävs.
10/6 kl 18:00
Öppen visning, ingen anmälan krävs.
Gården ligger i den lilla byn Fallbyn vid Barkens södra strand och erbjuder ett lantligt boende med möjlighet för odling, småskalig djurhållning, jakt och fiske. Gården har en gäststuga och en välhållen stor ekonomibyggnad. Närhet till Söderbärke, Fagersta och med Västerås en timme bort. Möjlighet finns även att köpa till två skogsskiften söder om riksväg 66.
Läs vidare

Ansvarig mäklare

Areal | Falun
Kaserngården 4, 4 tr
791 40   Falun
Fredrik Luhr
Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-650 40 83

Bilder (32)

Foto: Patrik Persson och Fredrik Luhr

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Bostadshuset

1½-planshus uppfört 1923 i timmer på en gråstensgrund, källargrund under del av huset. Huset har tak av korrugerad plåt och fasad av rödfärgad locklistpanel. Från farstukvisten kommer man in i en hall med klädkammare och trapp till övervåningen. Från hallen kommer man till köket som har el- och vedspis, den gamla spiskåpan finns kvar. I anslutning till köket finns en utbyggnad med WC och förråd samt groventré. På nedre botten finns även ett mindre rum samt ett sovrum, våningsplanet inrymmer även en sal och ett vardagsrum som båda har parkettgolv av ek och kakelugnar.

På övervåningen finns en rymlig möblerbar hall med utgång till balkong med utsikt över markerna och sjön Barken. Våningsplanet har två rymliga sovrum, badrum med duschkabin och WC samt två mindre och en större kattvind.

I källaren som nås från utsidan finns pannrum, oljetank och förråd samt äldre tvättmaskin. Här finner man inkommande vatten. Källaren mäter ca 4,1 x 3,8 meter

Bostaden har genomgående tak av träfiberskivor och till övervägande del plastmattor på golven. Byggnaden har kopplade tvåglasfönster.

Enskilt vatten från borrad brunn, inga vattenprover är tagna, filter och radonavskiljare finns i pannrummet. Enskilt avlopp till äldre kammarbrunn, inga förelägganden finns registrerade hos Smedjebackens kommun, brunnen töms av WBAB och är enligt uppgift på 3 kubikmeter.

Byggnaden har vattenburen värme kopplad till en vattenmantlad oljepanna av märket Albin-pannan. Pannan står i källaren och där finns även oljetanken från 1966 som rymmer 4,65 kubikmeter. Senaste besiktning av oljetanken skedde 2012, nuvarande ägare har beställt besiktning genom Ragnsells och den skall göras innan sommaren.

Byggnaden mäter 12,6 x 9,5 meter på grund, groventrén mäter 3,5 x 2,9 meter på grund. Taxerad boarea uppgår till 167 kvm och biarea 11 kvm. Bostaden är i behöv av ytskiktsrenovering.

Gammelstugan

Timmerbyggnad på torpargrund av sten under ett tak av plåt. Byggnaden är delvis inredd och kan utvecklas till ett trevligt gästboende efter renovering. Bostadsdelen består av hall med äldre icke fungerande kamin, ett rum samt ett rymligt kök med vedspis och bakugn, funktion okänd. Bostadsdelen mäter ca 9,8 x 7,0 meter. Resten av entréplanet utgörs av förrådsutrymmen som mäter 8,4 x 7,0 meter. På övervåningen finns en äldre pigkammare samt rymliga förrådsutrymmen. Byggnaden har äldre fönster.

Övrig

Energideklaration

Ingen energideklaration har eller kommer att upprättas av säljaren.

Driftskostnader

Nuvarande ägare har ej bott på fastigheten och därför kan inga driftskostnader redovisas. Byggnaden har stått på underhållsvärme sedan ägaren tillträdde.

Ekonomibyggnader

Ladugård med vidbyggd loge

Stolpresning klädd med stående brädpanel, byggnaden står på plintgrund under ett tak av plåt. Ladugårdsdel med betonggolv och murade väggar av tegel. Byggnaden mäter totalt ca 12,3 x 45 meter på grund. Ladugårdsdelen mäter ca 11,6 x 11,4 meter och har en takhöjd på ca 2,5 meter. Byggnaden inrymmer loge, vedbod, förråd, mjölkrum, ladugård, äldre stall med spiltor, dyngstad samt garage. Delar av byggnaden är murad av slaggsten.

Skog och mark

Åker- och betesmark

Inägomarken blir tillgänglig för ny ägare att bruka på tillträdesdagen. I dagsläget finns inga stödrätter för åkermarken. Nuvarande ägare har ansökt om att erhålla stödrätter. Beslut i den frågan fattas tidigast under hösten 2020. I det fall fastigheten tilldelas stödrätter överlåts dessa vederlagsfritt till ny ägare. På hemskiftet finns ca 1,4 hektar skog i anslutning till RV66 samt på udden i nordväst, denna skog är inte inventerad.

Skogsmark

Fallbyns skogar ligger i ett område i Smedjebackens kommun som har mycket god bonitet. Skogsbruksplanen som upprättats av Christer Carlsson under maj 2020 anger att den produktiva skogsmarksarealen uppgår till 37,1 ha fördelat på två skiften. Det totala virkesförrådet uppgår enligt planen till hela 7 125 m3sk vilket ger ett genomsnittligt virkesförråd på 192 m3sk/ha. Skogen har en tyngdpunkt på yngre till medelåders skogar med hög löpande tillväxt. Medelboniteten uppgår till hela 8,9 m3sk/ha och den löpande tillväxten uppgår till 224 m³sk/år under planperioden och 282 m³sk den första tillväxtsäsongen. För ytterligare information se skogsbruksplanen. I planen står det att GROT-högar ligger kvar i avdelning 1 och 22. Dessa är bortforslade. På fastigheten finns två K1:or, tillträdande ägare får markbereda och plantera dessa.

Nyckelbiotoper

Fastigheten belastas ej av några nyckelbiotoper eller naturvårdsavtal.

Jakt

Fastigheten ingår i Söderbärke Västra JVO som omfattar ca 4 000 hektar och är en av fem jaktvårdskretsar i Västerbergslagens jaktvårdskrets. För ytterligare information besök https://krets.jagareforbundet.se/vasterbergslagen/ Jakten blir tillgänglig för ny ägare vid tillträdet.

Fiske

Hemskiftet ingår i Barkensjöarnas FVOF och erbjuder bland annat fiske av gös och kräftor. För mer information besök hemsidan https://barkensjoarnasfvof.se

Lantmäteriförrättning

Lantmäteriförrättning pågår, köparen skall vara medveten om att gränserna kan komma att justeras i samband med förrättningen avseende hemskiftet. Angiven areal är uppmätt från karta. Exakt areal fastställs först i samband med lantmäteriförrättningen. Avstyckningen av hemskiftet bekostas av säljaren och tillträdande köpare betalar lagfart. Samma sak gäller med skogsskiftena i det fall köparen skall lagfara, om köparen äger skog i närmiljön sedan tidigare och istället vill reglera in skogen i befintlig fastighet delar köpare och säljare på kostnaden för lantmäteriförrättningen som uppskattats kosta 60-70 000 kr.

Rättsförhållande

Fastighet

Smedjebacken Fallbyn 1:3, del av

Ägare

Peter Andersson 1/1

Taxeringsvärde

Inteckningar

Avstyckningarna kommer inte att belastas av några penninginteckningar. Inga lån skall övertas av köparen.

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd erfordras ej för fysisk person. Förvärv av juridisk person (exempelvis aktiebolag) kräver förvärvstillstånd.
För mer information se prospekt.

Försäljningssätt

För mer information se prospekt.

Prospekt mm

Beställ tryckt prospekt

Karta

Ansvarig mäklare

Fredrik Luhr
Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-650 40 83

Fastighetsmäklare

Kenneth Skovshoved
Skogsmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-654 53 06

Bevakning av kommande fastighetsobjekt

När objekt som stämmer med dina kriterier finns så skickar vi ett epostmeddelande med information om objekten som finns ute till försäljning.
Blekinge
Dalarna
Gävleborg
Gotland
Halland
Jämtland
Jönköping
Kalmar
Kronoberg
Norrbotten
Örebro
Östergötland
Skåne
Södermanland
Stockholm
Uppsala
Värmland
Västerbotten
Västernorrland
Västmanland
Västra Götaland
Alla nivåer
0-5 Mkr
5-10 Mkr
10-15 Mkr
+15 Mkr

Senast inkomna fastigheter till försäljning