Lunndalen

Anrikt bostadshus i vacker park omgiven av åker, skog och vatten.
Areal: 66 ha
Kommun: Vänersborg
Objektstyp: Gård
Prisidé: 8 000 000 SEK
Anbudsdag: 9/11 2020
Lunndalen är en välskött jord- och skogsgård med ett anrikt bostadshus som omges av en vacker parkträdgård. Åkern omfattar ca 19 ha och ligger i flera skiften. Skogen omfattar ca 40 ha med ca 7 400 m3sk. Vackra ekonomibyggnader som fungerar som bra förrådsutrymmen. Gården ligger ca 5 km från både Trollhättan och Vänersborg.
Läs vidare

Ansvarig mäklare

Areal | Vänersborg
Östra vägen 1
462 32   Vänersborg
Åke Carlsson
Skogstekniker
Reg. fastighetsmäklare
070-363 56 35

Bilder (32)

Foto: Åke Carlsson, Areal.

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Bostadshuset

Mangårdsbyggnaden från 1893 är en vacker sekelskiftesbyggnad med fina fasaddetaljer och som omges av en större trädgård med parkkänsla. Trädgården avgränsas i väster av gårdens ekonomibyggnader och i öster av en näckrosdamm. Via mangårdsbyggnadens pampiga huvudingång kommer man in i hallen där man noterar nedervåningens höga takhöjd, de höga salsdörrarna samt den vackra trätrappan till övervåningen. På höger sida om hallen ligger en toalett samt ett kontor. Rakt fram ligger den rymliga salen som har kvar den ursprungliga charmen och med kakelugn, takmålningar, takrosetter och vackert ådrade dörrar. På var sida om salen ligger två rum som tillsammans med salen bildar tre rum i fil. Det ena rummet är finrummet som har kvar all sin gamla charm även den med kakelugn och takmålningar och det andra rummet har de senaste åren använts som sovrum. Till vänster om hallen ligger ett stort klassiskt bondkök som även nås från grovingången som flankeras av ett grovkök med tvätt och frys. På övervåningen finns två sovrum(ett under renovering), äldre kök, kattvindar samt en öppen hall som har som har kvar sitt ursprungliga utseende. Mangårdsbyggnaden har en boarea om ca 132 m2 och en biarea om ca 72 m2 biarea enligt fastighetstaxeringen. Grunden utgörs av stensatt torpargrund samt en mindre källare där värmeanläggning finns, stomme av timmer med träfasad. Enkel och tvåglasfönster. Taket är klätt med betongpannor samt mindre del som är plåttäckt. Vatten från djupborrad brunn samt äldre avlopp. Värme genom luft/vattenvärmepump (2016) samt även möjligheter att värma med vedpanna med ack.tankar.

Energideklaration

Energideklaration saknas och kommer inte att upprättas av säljaren.

Torpet

I skogsbrynet en bit väster om övriga byggnationen ligger ett litet välskött Torp. Torpet är byggt i timmer med träpanel under tegeltak och vilar på en torpargrund. Där finns även en enklare förrådsbyggnad. Torpet med tomt och förrådsbyggnad är upplåtet på årsbasis (1/10-30/9) för 15 000 kr/år.

Ekonomibyggnader

Ladugård

Äldre Ladugård med en byggarea om ca 550 m2. Den är byggd med uppmurad fähusdelar samt i trä med träpanel under plåttak. Gjutet golv. Ladugården används idag som förråd, maskinförvaring och garage.

Vagnslider/vedbod

Byggd i trä med träpanel under tegeltak med en byggarea är ca 29 m2. Gjutet golv

Magasin/jordkällare/snickarbod.

Byggd i trä med träpanel under plåttak med en byggarea är ca 84 m2. Mitt på byggnad finns en rejäl och funktionell jordkällare.

Skog och mark

Åker- och betesmark

Jordbruksmarken ligger i flera skiften och omfattar ca 19 ha. Åkermarken är behovstäckdikad och inga gårdsstödrätter följer fastigheten. Marken är upplåten med femårsavtal som löper till och med 31/12 2025. Ersättning är 13 160 kr/år plus moms.

Skogsmark

Lätt tillgänglig och mycket bördig skogsmark om ca 40 ha med ett virkesförråd om ca 7 400 skogskubikmeter. Skogen är mycket välskött och barrskogsdominerad med skog i alla åldrar. Bonitet är är hög för området, 9,1 m3sk/ha och årets tillväxt är ca 280 m3sk. För mer information se bilagt utdrag ur nyupprättad skogsbruksplan.

Jakt

Jakten är tillgänglig från tillträdet och fastigheten erbjuder bra jakt på älg och småvilt.

Dammar och Fiske

På fastigheten finns två äldre grustag som numera är vackra dammar/sjöar. Det mindre ligger vackert belägen i anslutning till trädgården och den större ligger strax öster om byggnation där man tidigare planterat in fisk.

Rättsförhållande

Fastighet

Vänersborg Lunnddalen 2:1, 2:2 Torpet 2:3

Ägare

Jan Eric Svensson 1/6
Per Olof Svensson 1/6
Anna-Lisa Öhrnell 1/3
Ulla Söderlund 1/3

Areal

Areal enligt skogsbruksplan:
Skogsmark 40,0 ha
Myr/kärr/mosse 2,1 ha
Inägomark 20,5 ha
Väg och kraftledning 0,5 ha
Övrigmark 2,6 ha
Summa: 65,7 ha

Taxeringsvärde

Typkod 120 (Lantbruksenhet bebyggd), taxeringsvärde år 2020
Åkermark 1 114 000 kr
Skogsmark 2 038 000 kr
Tomtmark 300 000 kr
Skogsimpediment 3 000 kr
Bostadsbyggnader 946 000 kr
Ekonomibyggnader 123 000 kr
Summa: 4 524 000 kr

Inteckningar

Antal 2 st
Totalt belopp 95 000 kr

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd erfordras ej för fysisk person. Förvärv av juridisk person (exempelvis aktiebolag) kräver förvärvstillstånd.
För mer information se prospekt.

Försäljningssätt

För mer information se prospekt.

Prospekt mm

Beställ tryckt prospekt

Karta

Ansvarig mäklare

Åke Carlsson
Skogstekniker
Reg. fastighetsmäklare
070-363 56 35

Jag är intresserad av fastigheten Lunndalen och vill bli kontaktad

Bevakning av kommande fastighetsobjekt

När objekt som stämmer med dina kriterier finns så skickar vi ett epostmeddelande med information om objekten som finns ute till försäljning.
Blekinge
Dalarna
Gävleborg
Gotland
Halland
Jämtland
Jönköping
Kalmar
Kronoberg
Norrbotten
Örebro
Östergötland
Skåne
Södermanland
Stockholm
Uppsala
Värmland
Västerbotten
Västernorrland
Västmanland
Västra Götaland
Alla nivåer
0-5 Mkr
5-10 Mkr
10-15 Mkr
+15 Mkr

Senast inkomna fastigheter till försäljning