Marieberg

Gård med tilltalande byggnation och trevligt läge i Trankärr söder om Mariestad.
Areal: 14 ha
Kommun: Mariestad
Objektstyp: Gård
Prisidé: 2 300 000 SEK
Anbudsdag: 15/6 2020
Visning:
26/5 2020
Vänligen anmäl er till visning till ansvarig fastighetsmäklare.
Marieberg är en trevlig jordbruksfastighet belägen i Trankärr söder om Mariestad, med bara en mil in till centrum. Mariebergs gårdscentrum, som man når via en egen allé, omfattar bostadshus från 1800-⁠⁠talet i äldre byggnadsstil och stora möjligheter till ombyggnation och renovering. Gårdsbilden är tilltalande med ambitiös trädgård och flera äldre ekonomibyggnader med förvaringsutrymmen och möjlighet till enklare djurhållning.

Markerna omfattar 9 ha åkermark i anslutning till gårdscentrum och 4 ha slutavverkningsmogen skogsmark i fastighetens östra del. Virkesförrådet uppgår till knappt 1400 m3sk.

Marieberg är en gård för dig som söker möjligheten att forma ditt eget boende på landsbygden.
Läs vidare

Ansvarig mäklare

Areal | Skövde
Vasagatan 35 B
541 31   Skövde
Kristian Strandell
Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-607 37 13

Bilder (40)

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Bostadsbyggnad

Bostadshuset på Marieberg är sannolikt uppfört i slutet av 1800-talet. Byggnaden är i grunden ett trähus med timmerstomme uppfört på torpargrund med lertegeltak, stående träpanel och englasfönster. Avlopp sker till ett äldre avlopp i trekammarbrunn utan infiltration och gårdens vatten tas ur egen grävd/borrad brunn. Uppvärmningen sker med direktverkande el.
Boytan uppgår till 107 kvm enligt taxeringsinformationen och fördelar sig på 6 rum, hallar, kök och badrum enligt följande.
Ingång till hall med uppgång till övre plan. Till vänster om hallen ligger ett allrum med rörspis och rakt fram når man ett rymligt vardagsrum även detta innehållande en rörspis. Till höger om hallen ligger ett rum och innanför ligger köket med snickerier från 50 talet och äldre vitvaror. Köket nås också via en köksentré på bostadens baksida där även en stensatt uteplats finns anlagd. Invid köksentrén finns också ett äldre badrum i behov av ombyggnad.
Övre plan har äldre inredning och rymmer en hall tre sovrum samt kattvindar.
Bostadens eldstäder är nyligen provtryckta och kräver åtgärder innan de kan tas i bruk. Protokoll finns hos fastighetsmäklaren.

ENERGIDEKLARATION
Ingen energideklaration är upprättad.

Trädgården ger ett välkomnande intryck med många perenna växter, häckar och fruktträd. I trädgården finns även en jordkällare.

Ekonomibyggnader

Ekonomibyggnader

Ladugård
Äldre ladugård byggd i vinkel med plåt på taket. Djurdelen har murad stomme med putsad fasad och nyttjades senast för äggproduktion. Logdelen har jordgolv eller plankgolv och här finns plats för förvaring. På djurdelen finns ett ränne och även logdelen har ett mindre loft.

Hönshus
Byggnadslänga med äldre inredning med burar för äggproduktion. Gjuten platta, trästomme och plåttak.

Magasin
Mindre byggnad används som arbetsbod och för förvaring för av trädgårdsredskap eller liknande. Byggnaden har plåttak och trästomme ståendes på gjuten platta.

Garage
Enkelt garage med trästomme och plåttak.

Skog och mark

Åkermark

Marieberg omfattar sammanlagt 9 ha stödberättigande åkermark med god tillgänglighet som idag nyttjas för vallproduktion. Äldre dränering. Markerna omgärdar gårdscentrum och är utarrenderade till och med 2021-03-30 mot en arrendeavgift om 7 000 kr. Stödrätter ingår kostnadsfritt i försäljningen och skall återlämnas till markägaren vid arrendets upphörande.

Skogsmark

Skogsmarken omfattar sammanlagt ca 4 ha med mycket högt virkesförråd och bra bonitet. Skogen ligger i terräng med bra drivningsförhållande. Någon mindre bergsknalle. Skogen utgörs av ett skifte med slutavverkningsbar barrskog med åldersvariation.
Virkesförrådet har uppskattats till 1 384 m3sk vilket ger ett genomsnittligt virkesförråd på 355 m3sk/ha. Av virkesförrådet utgör 35 % tall, 55 % gran, 7 % björk samt 3 % al. Medelboniteten har bedömts till 9,8 m3sk.
Ovanstående information är hämtad från bifogad skogsbruksplan, upprättad i maj 2020.

Jakt

Jakten är ej upplåten utan fri för köparen vid tillträdesdagen.

Rättsförhållande

Fastighet

Mariestad Björsäter 38:1

Areal

Areal enligt fastighetsregistret: 14,0 ha
Areal enligt skogsbruksplan:
Åkermark 9,9 ha
Skogsmark 3,9 ha
Tomtmark 0,5 ha
Summa: 14,3 ha

Taxeringsvärde

Fastighetens taxeringsvärde för 2017 uppgår till 1 460 000 kr. För mer information se prospekt.

Prospekt mm

Beställ tryckt prospekt

Karta

Ansvarig mäklare

Kristian Strandell
Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
0511-821 90
070-607 37 13

Bevakning av kommande fastighetsobjekt

När objekt som stämmer med dina kriterier finns så skickar vi ett epostmeddelande med information om objekten som finns ute till försäljning.
Blekinge
Dalarna
Gävleborg
Gotland
Halland
Jämtland
Jönköping
Kalmar
Kronoberg
Norrbotten
Örebro
Östergötland
Skåne
Södermanland
Stockholm
Uppsala
Värmland
Västerbotten
Västernorrland
Västmanland
Västra Götaland
Alla nivåer
0-5 Mkr
5-10 Mkr
10-15 Mkr
+15 Mkr

Senast inkomna fastigheter till försäljning