Ollasgården

Hästgård i Hamre
Areal: 8 ha
Kommun: Hedemora
Objektstyp: Gård
Prisidé: 4 650 000 SEK
Varmt välkommen till Ollasgården! En välbevarad dalagård med ett moderniserat stall med 8 boxar, nylagd ridana, ca 6 ha inägomark.

En välbevarad dalagård från första hälften av 1800-talet med en representativ mangårdsbyggnad flankerad av en lillstuga. Förutom bostadsbyggnationer så erbjuder gården ett moderniserat stall med 8 boxar, nylagd ridana, ca 6 ha inägomark, en modern och uppvärmd pool, flertalet ekonomibyggnader samt jakt.

Gården har ett fint läge i äldre kulturbygd och endast ca 3 kilometer norr om Hedemora centrum med närhet till service och bekvämligheter. Från gården har man fin utsikt över de egna ägorna och närhet till Dalälven där det även finns servitut för båtplats.

Historia
På platsen där gården är belägen har fynd gjorts som visar på spår av bosättning från så lång bak i tiden som tidig järnålder. Byn Hamre har tidigare varit känt för sina många smedjor vilket kan ses på historiska kartor och återspeglas av att det än idag på fastigheten återfinns en äldre smedja. Ollasgården lät uppföras under tidigt 1800-tal och har gått i samma släkts ägor sedan ca 1890.

Välkommen på visning

10Mar
Sön 15:00
Anmälan görs till [email protected].
Kontakta Areal

Fredrik Skovshoved

Civilekonom
Reg. fastighetsmäklare

Ollasgården

Fredrik Skovshoved

Civilekonom
Reg. fastighetsmäklare
070-995 75 35

Bilder

Visa alla 41 bilder
Visa alla 41 bilder

Foto: Patrik Persson

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Mangårdsbyggnad

På Ollasgården återfinns en större mangårdsbyggnad uppförd under perioden 1832-1837. Byggd i en timmerstomme klädd med rödmålad stående lockpanel, tak av tegel och källare under hela huskroppen. Fönstren har genomgått en omfattande renovering under 2023. Verandan som välkomnar dig på husets framsida är vackert utsmyckad.

Planlösning entrévåning

Entrévåningen består av en välkomnande veranda som leder in i en hall med platsbyggd garderob. Från hallen nås ett större fullt utrustat kök med vedspis samt separat grovingång med tvättställ. Vidare på våningen återfinns ett kontor, ett renoverat badrum med wc, dusch och golvvärme från ca 2018. På våningen finns även en större sal med breda kilsågade trägolv och öppen spis med insatskamin.

Planlösning övervåning:

Från hallen på entrévåningen leder en trappa upp till övervåningen där du möts av en hall med trägolv och trätak. På övervåningen återfinns bland annat två fantastiskt fint bevarade rum med originaltapeter från då huset byggdes. Det ena rummet är benämnt ”blå rummet” och har vackra blå tapeter och detaljer samt en kakelugn. Kakelugnen har inte sotats under de senaste åren och har därmed eldningsförbud. Det andra rummet med originaltapeter är en större sal som endast använts vid större sammankomster såsom vid jul eller andra högtider. I anslutning till salarna finns även ett sovrum som nyligen tapetserats och moderniserats samt en separat wc med kvarntoalett.

Planlösning vindsvåning:

Från övervånings hall leder en smal trappa upp till en oinredd kallvind där möjlighet finns att inreda två större rum.

Planlösning källarvåning:

Källarvåningen nås från hallen på entrévåningen och består av ett rum med förvaring, tvättstuga, ett pannrum med bergvärmepump och ved/oljepanna, samt en välvd matkällare.


Uppvärmning via bergvärme som anlagts 2013, vattenburna ledningar. Kombinerad ved och oljepanna finns som alternativ och komplement. Stödelning genom vedspis i kök samt öppen spis med insats i sal på entrévåning.

Kommunalt vatten. Enskilt avlopp med trekammarbrunn. Kommunen planerar för kommunalt avlopp. Beräknas vara färdigt under sen vår 2024.

Byggnadsarean är ca 115m² . Taxerad boyta är 190 m² och biyta 158 m² .

Lillstuga

Äldre charmig inredd bostadsbyggnad, tidigare använd som bagarstuga. Uppförd med en stomme av timmer, rödmålad stående lockpanel, torpargrund samt tegeltak. El, vatten och avlopp finns indraget.

På bottenvåningen återfinns en hall som leder in till ett kök, matrum, hall och ett badrum med badkar, wc samt en toppmatad tvättmaskin.

Övervåning består av en hall, ett vardagsrum samt två stycken separata sovrum.

Uppvärmning via kulvert, luftvärmepump i hallen på nedervåningen samt kamin i kök som installerats under 2022.

Omgivningar

Bostadsbyggnaderna omges av en uppvuxen trädgård med flertalet fruktträd och bärbuskar samt en egen köksträdgård med växthus.

Pool

Modern pool anlagd 2020 på baksidan av mangårdsbyggnaden. Uppvärmning sker via bergvärme. Bergvärmepump samt cirkulationspump återfinns i mangårdsbyggnadens pannrum. Mått: 8x4 meter.

Energideklaration

Giltig energideklaration saknas.

Driftskostnader

El (förbrukning): Ca 21 000 kwh.
Elnätsavgift: Ca 21 000kr
Vatten & Renhållning ca 6800kr
Försäkring: Ca 13 500 kr
Vägavgift: Ca 1000kr

Ovan uppgifter är årliga ungefärliga och baseras på de senaste 12 månadernas avgifter och förbrukning.

Ekonomibyggnader

Stall och större ekonomibyggnad

Belägen på andra sidan gårdsplanen från mangårdsbyggnaden. Innehållande ett moderniserat stall med 8 boxar, varav en större box med egen utgång och mindre separat hage. Stallet har en gjuten betongplatta från ca 2014, en uppvärmd och inredd sadelkammare, duschmöjlighet för hästar. Elen drogs ny och gjordes om ca 2013. Gårdens före detta mjölkrum används numera som omklädningsrum.

Byggnaden innehåller även ett hönshus, välvd potatiskällare, höskulle, bilboa, äldre stall, vagnslider samt förvaringsutrymmen. Veranda uppförd 2016.

På den västra delen av byggnaden har ett nytt betongtegeltak lagts. Övriga tak består av eternit samt plåt.

Byggnaden är uppförd delvis med en stomme av timmer, lösvirke samt stall som delvis är uppmurade.

Byggyta ca 700 m² .

Ridbana

Välskött ridbana anlagd ca 2015. Mäter ungefär 40x20 meter.

Sädesmagasin

Uppfört i timmer och i tre våningar.

Härbre

Äldre rödmålat härbre i timmer, byggt i tre våningar. Taket byttes under 2017 då det lades ett nytt betongtegeltak.

Garage mm.

Byggnad innehållande traktorgarage, garage med möjlig plats för två stycken bilar. Delvis gjutet golv. I byggnadens ena ände återfinns en äldre matbod med en jordkällare samt ett loft ovanpå. Delvis uppfört i timmer och i lösvirke. Tak av tegel. El finns indraget.

Vedbod

Gårdens vedbod är en mindre rödmålad byggnad vid mangårdsbyggnadens nordvästra hörn.

Smedja

Äldre byggnad som tidigare använts som smedja. Används idag till förvaring.

Dass

Rödmålad byggnad med dass i ena delen och mindre förvaringsutrymme i andra delen. Är fortfarande i bruk och används av stallets hyresgäster.

Växthus

Vid gårdens köksträdgård återfinns ett mindre växthus.

Åkerlada

På fastighetens sydvästra hörn, beläget i kanten på en skogsdunge där det tidigare även funnits soldattorp återfinns idag en äldre åkerlada.

Skog och mark

Inägomark

Till fastigheten hör ca 6 hektar inägomark i form åker och hagmark. Marken ligger fint samlad runt gården och ämnar sig väl för hästhållning eller odling i mindre skala. Nuvarande fastighetsägare har täckdikat marken med bland annat dräneringsrör för att leda bort överskottsvatten och få marken så optimal som möjlig för hästskötsel.

Övrig mark

På fastighetens sydvästra hörn återfinns en mindre skogsdunge om ca 0,2 hektar.

Jakt

Fastigheten ingår i Hamre jaktlagsförening. Jaktbar areal om ca 1800 ha. Kostnaden för att vara med på all jakt är ca 1500kr/år. Kontaktperson för jaktföreningen: Christian Redhe 070-778 00 18.

Rättsförhållande

Fastighet

Hedemora Hamre 72:2, 78:1, 13:1

Ägare

Åsa Wedin 2/3
Torbjörn Staaf 1/3

Areal

Areal enligt fastighetsregistret: 8,0 ha

Taxeringsvärde

Typkod 120 (Lantbruksenhet bebyggd), taxeringsvärde år 2023
Åkermark 266 000 kr
Skogsimpediment 3 000 kr
Tomtmark 277 000 kr
Bostadsbyggnader 1 208 000 kr
Ekonomibyggnader 742 000 kr
Summa: 2 496 000 kr

Inteckningar

Antal 3 st
Totalt belopp 1 500 000 kr

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd erfordras ej för fysiska personer. Förvärvstillstånd erfordras för juridiska personer.
För mer information se prospekt.

Försäljningssätt

Öppen budgivning

Ja
För mer information se prospekt.

Karta

Karta
Satellit
Bakgrund

Mäklare

Areal | Hedemora

Åsgatan 62
776 31   Hedemora
Alla objekt från Hedemora

Ansvarig mäklare

Fredrik Skovshoved
Fredrik Skovshoved
Civilekonom
Reg. fastighetsmäklare
070-995 75 35

Fastighetsmäklare

Fredrik Luhr
Fredrik Luhr
Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-650 40 83

Dela

Jag är intresserad av fastigheten
Ollasgården & vill bli kontaktad

Mäklaren för Ollasgården kommer bli informerad och återkomma till dig inom kort.

Bevaka kommande fastighetsobjekt

När objekt som stämmer med dina kriterier finns så skickar vi ett epostmeddelande med information om objekten som finns ute till försäljning.
Visa & välj bevakningskriterier