Skommarbo

Areal: 104 ha
Kommun: Fagersta
Objektstyp: Gård
Prisidé: 10 500 000 SEK
Visning:
18/10 kl 11:00
Anmäl er via e-post till någon av fastighetsmäklarna.
21/10 kl 15:30
Anmäl er via e-post till någon av fastighetsmäklarna.
Mellan Ängelsberg och Virsbo ges nu möjligheten att förvärva en skogsgård om 104 ha med ett gårdscentrum som består av två bostadshus, ett torp samt komplementbyggnader och ekonomibyggnader i god standard. Här finns sängplatser till hela släkten eller många vänner. Söder om gården finns ca 14 ha öppen åkermark och skogsmarken som uppgår till 70 ha är virkesrik och välskött i två skiften med bra vägnät. Lägg där till en tjärn med fiskerätt och kräftfiske i Åmänningen samt jaktmöjligheter på den egna marken. Vid Mellanängen i Åmånningen, ca 1,5 km sydväst om gårdscentrum finns badplats och båtbryggor.
Läs vidare

Ansvarig mäklare

Areal | Västerås
Klockartorpsgatan 14
723 44   Västerås
Fredrik Luhr
Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-650 40 83

Bilder (41)

Foto: Kim Lill, Anton Stolpe Nordin och Fredrik Luhr

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Skommarbo ":6Nya huset

Huset är en Fiskarhedenvilla av modellen Knipan som uppfördes 2010. Enligt taxeringen är boytan 130 kvm. Huset har en grund av gjuten platta och stomme av trä klädd med panel under tak av betongtegel. Fönstren är av isolerglastyp. Fiber finns indraget och är draget vidare till stora huset på samma abonnemang. Uppvärmningen sker genom vattenburet system från IVT 490 frånluftsvärmepump med golvvärme på nedervåningen och radiatorer på övervåningen. Det finns även en kamin i vardagsrummet. Nedervåningen består av hall med klinkergolv och garderober. Till höger finns ett vardagsrum och kök i öppen planlösning med trägolv och en kamin. Köket är modernt med lantlig stil och äggskalsfärgade skåpluckor och vitvaror från Siemens. Det finns dörr mot baksidan i köket och dörr till altanen på gaveln. Till vänster om hallen finns ett stort sovrum med trägolv och garderober. Vidare finns det ett badrum med golv och väggar av kakel och klinker, toalett, kommod med handfat samt dusch. Innanför badrummet finns tvättstugan med tvättmaskin förvaringsutrymmen, tvättho, torkskåp och värmeanläggningen.
Övervåningen som nås från trapp i hallen består av möblerbar hall med dörr till balkongen mot framsidan. Från hallen når du två mindre sovrum, toalett med golv av klinker, ett större sovrum samt en klädkammare.

På vår hemsida areal.se finns planskiss över byggnaden.

I anslutning till nya huset finner man ett växthus samt bastu med relax.

Bastun är uppförd i lösvirke på en plintgrund under ett präglat plåttak. Byggnaden mäter 6,4 x 4,4 meter på grund och inrymmer hall med förråd och varmvattenberedare, bastu, dusch med betongglasvägg samt relaxavdelning med utsikt över de öppna markerna.

Skommarbo 2:5 Stora huset

Äldre timmerbyggnad i 1½-plan på en torpargrund under ett tak av plåt. Den äldsta delen är enligt uppgift från 1700-talet. Byggnaden har byggts ut i ett antal omgångar och genomgick en omfattande renovering i slutet av 1980-talet. På entréplanet finner man hall med garderober och trägolv, förråd under trapp till övervåning. Badrum med duschkabin och tvättmaskin och varmvattenberedare, plastmatta på golv. Vardagsrum med kakelugn och trägolv, TV-rum och sal med trägolv. Kök med plastmatta på golv och köksinredning från 1980-talet. Fullhög kyl och frys, vedspis i köket. På övervåningen kommer man upp till en möblerbar hall med trägolv, WC med handfat, plastmatta på golv. Sovrum, mindre rum med utgång till balkong samt ytterligare två sovrum varav ett med en äldre kamin (ej i drift). Byggnaden har en taxerad boyta på 170 kvm och 17 kvm biyta. Uppvärmning med direktverkande el till oljefyllda radiatorer samt några äldre elradiatorer, luft-luftpump samt kakelugn och vedspis är fungerande och godkända att elda i.

Björnhuset

1½-plans timmerbyggnad på torpargrund under tak av tvåkupigt lertegel. Byggnaden består av en ursprunglig timmerstuga med måtten 7,7 x 4,3 meter på grund. Den har därefter byggts till med vad som ursprungligen var ett bönehus, även denna del är uppförd i timmer och mäter ca 8,9 x 5,8 meter på grund. Byggnaden inrymmer hall, WC med dusch och tvättmaskin, sovrum med garderober, rymligt kök med vedspis och trägolv, vardagsrum med öppen spis med braskassett och synliga takbjälkar, i vardagsrummet finns en alkov med plats för en våningssäng. Från hall i timmerstugan når man ett sovloft via en brant trapp. Björnhuset har en vidbyggd veranda under tak. Uppvärmning med elradiatorer, luft-luftpump samt öppen spis.

Vatten och avlopp

Vattnet är gemensamt för gården med egen brunn. Vattnet går i pumphuset där det finns ett Radonet rening och går sedan vidare därifrån till alla husen. Alla ledningar är dragna 2008 till och från pumphuset.
Avloppen är enskilda med godkända system. För Björnhuset finns en trekammarbrunn med infiltrationsbädd. För nya huset och stora huset finns en gemensam infiltrationsbädd men husen har varsin slambrunn.

Energideklaration

Ingen energideklaration har eller kommer att upprättas eller bekostas av säljaren.

Driftskostnader

Uppvärmning, el, sophämtning, vatten och avlopp m m.

Driftskostnader

Elförbrukning senaste 12 månaderna: 31 158 kWh, 46 538 kr
Sophämtning: 3 600 kr
Slamtömning: 2 200 kr
Försäkring: 16 619 kr

Ekonomibyggnader

Ladugård/loge

Ladugårdsdelen är uppförd i stående timmer, gjutet betonggolv, tak av plåt och tegel. Ladugårdsdelen mäter 17,6 x 7,4 meter och har en höskulle på övre botten.

Logdelen är uppförd genom stolpresning på en plintgrund. Byggnaden är klädd med stående brädpanel och har ett golv av trä. Logdelen mäter 16,6 x 8,0 meter på grund.

Stalldelen är uppförd i liggande timmer i 1½-plan, på nedre plan finner man ett isolerat förråd och en isolerad verkstad. På övre plan förrådsutrymmen. Stalldelen mäter 8,7 x 4,9 meter på grund.

Förråd

Enkel förrådsbyggnad uppförd i lösvirke på plintgrund under tak av tegel. Byggnaden mäter 3,7 x 2,7 meter på grund.

Gäststuga

Tidigare lekstuga inredd som gäststuga. Byggnaden är uppförd i planktimmer på plintgrund under ett tak av plåt. Träpanel invändigt på väggar och i tak. Byggnaden mäter ca 2,8 x 2,8 meter invändigt, tillkommer veranda under tak.

Pumphus

Mellan Björnhuset och Stora huset ligger gårdens pumphus. Byggnaden är uppförd i lösvirke på en betongplatta, tak av plåt. I byggnaden finns ett radonfilter, Radonette. Här finner man gårdens inkommande el och vatten.

Härbre

Äldre härbre uppfört i timmer på en plintgrund, tak av plåt. Byggnaden fungerar som gäststuga och har kopplade tvåglasfönster och vackra gamla brädgolv. Byggnaden mäter 4,8 x 4,1 meter på grund plus altan.

Smedjan

Gammal smedja som flyttats hit. Byggnaden är uppförd i timmer på en äldre betonggrund, tak av plåt. Byggnaden har plankgolv och träpanel på väggar och i tak. Byggnaden består av en storstuga med öppen spis som passar utmärkt för att umgås de lite kallare kvällarna. Byggnaden mäter 4,7 x 4,7 meter, altan under tak tillkommer.

Jordkällare

Äldre jordkällare uppförd i gråsten och slaggsten, överbyggnad av timmer och ett tak av enkupigt lertegel. Torr och fin välvd jordkällare.

Lekstuga

Liten lekstuga uppförd i lösvirke på plintar under ett tak av papp.

Loftet

Äldre timmerbyggnad på plintgrund under ett tak av enkupigt lertegel. Byggnaden mäter 5,0 x 9,5 meter på grund och nyttjas i dagsläget som förråd. På övre plan hittar man gamla tiders drängstugor samt ett torkrum för tvätt.

Sädesmagasinet

Stolpresning klädd med brädpanel, byggnaden står på plintar av sten och har ett tak av tvåkupigt lertegel. Byggnaden mäter 6,9 x 4,5 meter på grund och har ursprungligen använts för torkning och lagring av spannmål.

Jordkällare

Jordkällare uppförd i sten täck med jord.

Skog och mark

Åker och betesmark

Söder om gården finns den öppna åkermarken. Enligt skogsbruksplanen uppgår åkermarken till 14,2 ha. Marken är idag gräsbevuxen och slås varje år och brukas av en granne genom muntligt avtal, inget vederlag utgår för brukandet. Markägarna äger inga stödrätter för marken.

Skogsmark

Skogen på fastigheten är mycket välskött och virkesrik. Vägnätet är bra och stor del av marken är lättillgänglig. Skogsbruksplanen är upprättad 2019 av Mellanskog. Anemone Skog har räknat fram planen med teoretisk tillväxt till och med 2020 och genomförda åtgärder har lagts till. Enligt planen uppgår den produktiva skogsmarken till 70,5 ha. Den totala volymen bedöms till 16 037 m3sk. Detta ger en medelvolym på 227 m3sk per ha. Medelboniteten är goda 7,2 m3sk per ha och år. Trädslagsfördelningen är tall 44 %, gran 49 % och löv 7 %. Andelen skog i huggningsklasserna G2 – S2 är 29 %. Majoriteten av skogarna är tillväxtfas i huggningsklassen G1, 54 %.

De åtgärdsjusteringar som gjorts i planen sen den upprättades 2019 är att avdelning 22 och 26 har blivit röjda från löv under våren 2020. I avdelning 13, 14 och 41 har alla granvolymer tagits bort i planen. Detta för att det finns några områden med angrepp av granbarkborre i dessa avdelningar och där kommer all gran avverkas under hösten 2020 av Mellanskog. Ägarna förbehåller sig rätten till ersättningen av dessa avverkningar.

I avdelning 44 finns också bedömda barkborreangrepp men denna avdelning kommer ej avverkas.

Nyckelbiotoper

Det finns inga registrerade nyckelbiotoper på fastigheterna. I fastighetsgränsen mot avdelning 40, 41 och 42 finns en nyckelbiotop på grannmarken.
Källa: Skogens Pärlor, Skogsstyrelsen.

Jakt

För den jaktintresserade finns goda möjligheter till jakt på marken. Vildsvin, kronhjort och älg är vanligt förekommande utöver de vanliga småviltsarterna för området. Med varierade skogar, öppna fält och vatten erbjuder denna mark många typer av jakt och på flera viltslag. Älg och kronhjortsjakten bedrivs tillsammans med grannmarkerna där tilldelningen på älg under 2020 är två vuxna och fri kalvjakt. Fastigheterna ingår i älg- och kronhjortsskötselområde. Jakten blir tillgänglig för köparen på tillträdesdagen.

Fiske och vatten

Fiskemöjligheter finns i Väster Mursjön där fisket delas med grannfastigheten. Gädda och abborre är vanligt i sjön. I nordöstra kanten har markägaren en liten brygga samt plats där båt kan dras upp. Därutöver kan man fiska i Åmänningen där man även har rätt till kräftfiske på samfällt vatten.

I Åmänningen finns även ett servitut för Skommarbo 2:5 och 2:6 att anlägga och bibehålla en brygga vid Flohäll. Där har markägarna även fått strandskyddsdispens 2015 om att uppföra en brygga.

Rättsförhållande

Fastighet

Fagersta Skommarbo 2:3, 2:5, 2:6

Ägare

Karl-Erik Wretskog
Elisabet Wretskog

Areal

Areal enligt skogsbruksplan:
Småhusmark 70,4 ha
Småhusmark 18,3 ha
Inägomark 14,2 ha
Övrigmark 1,7 ha
Vatten 1,4 ha
Summa: 106,0 ha

Taxeringsvärde

För mer info se prospekt.

Inteckningar

Det finns fem pantbrev uttagna i Skommarbo 2:3 om totalt 425 000 kr. I de övriga två fastigheterna finns inga pantbrev uttagna. Inga lån skall övertas av köparen.

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd erfordras för fysisk person som ej är bosatt i glesbygd inom kommunen för förvärv av Skommarbo 2:3. Förvärv av juridisk person (exempelvis aktiebolag) kräver förvärvstillstånd. Vid frågor om förvärvstillstånd kontakta ansvarig mäklare.
För mer information se prospekt.

Försäljningssätt

För mer information se prospekt.

Prospekt mm

Beställ tryckt prospekt

Karta

Ansvarig mäklare

Fredrik Luhr
Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-650 40 83

Fastighetsmäklare

Anton Stolpe Nordin
Skogsmästare
Reg. fastighetsmäklare
073-693 51 18

Bevakning av kommande fastighetsobjekt

När objekt som stämmer med dina kriterier finns så skickar vi ett epostmeddelande med information om objekten som finns ute till försäljning.
Blekinge
Dalarna
Gävleborg
Gotland
Halland
Jämtland
Jönköping
Kalmar
Kronoberg
Norrbotten
Örebro
Östergötland
Skåne
Södermanland
Stockholm
Uppsala
Värmland
Västerbotten
Västernorrland
Västmanland
Västra Götaland
Alla nivåer
0-5 Mkr
5-10 Mkr
10-15 Mkr
+15 Mkr

Senast inkomna fastigheter till försäljning