Allsta Gård

Allsta ekogård
Areal: 2,6 ha
Kommun: Kramfors
Objektstyp: Gård
Prisidé: 2 900 000 SEK
Nu finns möjligheten att förvärva en egen näringsverksamhet inom odling, turism och besöksnäringen i Höga Kusten.

Är du intresserad av att jobba hemifrån och träffa människor så finns nu möjlighet att ta över en verksamhet inom turistbranschen och besöksnäringen. Säljaren bedriver bed and breakfast på gården med kafé och odling av grönsaker. Fokus har legat på miljön och att gästerna skall trivas. Grönsakerna som odlats har delvis sålts på gården men även används i Kafé verksamheten. Tidigare fanns även en mindre fårbesättning på gården. Allsta ekogård ligger i Bjärtrå församling en del av expansiva Höga Kusten som är ett populärt besöksmål sommartid. Gården ligger i närhet till många av Höga Kustens sevärdheter och High Coast Whiskey ligger bara ett stenkast ifrån gården. Det finns även ett lokalt ölbryggeri i närområdet. Här finns goda möjligheter att fortsätta med säljarens verksamhet samt även utveckla den och bo på landet i lugn miljö med närhet till naturen.

Kontakta Areal

Patrik Ulander

Skogsingenjör
Reg. fastighetsmäklare

Allsta Gård

Patrik Ulander

Skogsingenjör
Reg. fastighetsmäklare
070-664 02 85

Bilder

Visa alla 97 bilder
Visa alla 97 bilder

Foto: Anna-Clara Eriksson, fotograf ACE

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Bostadshus

Vackert bostadshus uppfört på 30-talet i två plan med källarvåning. Byggnaden är uppförd i timmerstomme, stående träpanel, falsat plåttak och tvåglasfönster. Nyrenoverad glasveranda samt balkong finns på huset i söderläge. Under glasverandan finns även en vinterträdgård. På framsidan är huset påbyggt i ett plan.

Uppvärmning sker med vattenburet värmesystem med golv värme i köket och badrummet samt radiatorer i övriga rum som är kopplad till vedpanna Baxi Solo Inova 50 sammankopplad till platsbyggd ackumulatortank om ca 2 500 liter. Djupborrat vatten (vattnet nyttjas även av en granne) samt enskilt avlopp 1 kammarbrunn. Solfångare finns på hustaket som värmer vattnet under sommaren. Säljaren har även installerad solceller om 17 kwh. Boarea 142 kvm samt biarea 40 kvm enligt fastighetstaxeringen. Byggnadsarea ca 140 kvm + utbyggnad om 23 kvm och altaner.

Invändigt har ägaren renoverat huset under 2 000 talet och det har skett mycket varsamt så att många av de gamla fina detaljerna finns kvar som spegeldörrar, breda golvsocklar och foder, vedspis samt trägolv och paneltak i många rum. I byggnaden finns flera eldstäder som vedspis i köket och en täljstenskamin i vardagsrummet. I källaren finns även en bakugn.

Från gårdsplanen kommer man först in i hallen som ligger i utbyggnaden som är beklädd med pärlspont, vidare kommer man till en rymlig hall mitt i huset med boasering och tapeter. Till höger i hallen finns en rymlig toalett med dusch och plats för tvättmaskin. Det är mulltoalett installerad i huset med separation för urinen. Till vänster ifrån hallen finns köket. Ett ljust och rymligt lantkök med klinkergolv, tapeter och bröstpanel på väggar. Platsbyggd köksinredning ådringsmålad i ljusgult, köksö, spis, diskmaskin, kyl/frysskåp samt vedspis med en mycket fin spiselkrans. I köket finns även ett rymligt skafferi. Vidare från salen kan man till ett kammaren som används som kontor och vidare till vardagsrummet som även nås från hallen. Vardagsrummet har trägolv och tapeter och utgång till glasverandan som ligger i söder. Det finns även ett rymligt förråd som nås från vardagsrummet.

Från hallen leder en gedigen trappa upp till övervåningen till en möblerbar hall. På övervåningen finns tre inredda sovrum, mindre rum som används som kontor samt ett stort rum som vetter mot söder och har utgång till altanen. Renovering av rummet är påbörjat men inte färdigställts.

Takhöjden är väl tilltagen och hela huset ger ett rymligt intryck och har en klassisk planlösning med genuin bondgårdskänsla. Ett hus med karaktär som är ett mycket ståndsmässigt boende och som nu bara väntar på någon som kan fortsätta att sätta sin prägel på huset och utnyttja dess potential.

Boendekostnader
Uppskattade kostnader av säljaren är elförbrukning för hushållsel och uppvärmning 9 000 kwh, ca 20 000 kr/år, ved 15 000 kr/år, renhållning 800 kr/år, försäkring
7 227 kr/år, sotning 1 000 kr och fastighetsskatt 2 092 kr/år. Totalt ca 46 000 kr/år.

Total årsförbrukning för el under 2023 för gården, bostadshus och bed and breakfast var 18 519 kwh. Varav 50 % av elkostnaden beräknas vara för privat förbrukning och resten för näringsverksamheten.

Huvudsäkringen är 25 ampere på grund av näringsverksamheten.

Energideklaration
Energiklass D
Energiprestanda, primärenergital: 91 kWh/m² och år.

Kretslopphus

I kretsloppshuset bedriver säljaren en del av sin näringsverksamhet som bed and breakfast och kafé. På bottenvåningen finns café delen med vedkamin, utgång till en stor härlig altan i lärkträ, handikappanpassad toalett för kunder, produktionskök med all nödvändig utrustning, grovdiskrum, diskrum samt toalett och omklädningsutrymme.

På övervåningen finns en mindre kafé hörna samt rummen för uthyrning som är två enkelrum och två dubbelrum, alla med gemensam dusch och toalett. På övervåningen finns även tvättstuga samt linneförråd och städförråd.

Byggnaden stod klar 2015 och är uppförd i en så kallad ramverkstimring som är en gammal metod som användes på logar och ladugårdar. Platta på mark under halva byggnaden och luftkammare under kafé delen. Fribärande väggar med cellulosa och träfiberisolering, treglasfönster samt tegeltak. Utvändigt är det ståendebrädfodring som är målad med klassiskt falurödfärg med ljusgula foder och knutar. Uppvärmningen sker från pelletspanna och kulvert från närliggande pannhus. Självdragsventilation. Avloppet är en trekammarbrunn med separation av urinen som hamnar i en tank. Byggnadsarea ca 112 kvm.

Huset är helt byggt av ekologiska material vilket skapar ett bra inomhusklimat.

Energideklaration
Energiklass C
Energiprestanda, primärenergital: 62 kWh/m² och år.

I kretsloppshuset bedriver säljaren en del av sin näringsverksamhet som bed and breakfast och kafé. På bottenvåningen finns café delen med vedkamin, utgång till en stor härlig altan i lärkträ, handikappanpassad toalett för kunder, produktionskök med all nödvändig utrustning, grovdiskrum, diskrum samt toalett och omklädningsutrymme.

På övervåningen finns en mindre kafé hörna samt rummen för uthyrning som är två enkelrum och två dubbelrum, alla med gemensam dusch och toalett. På övervåningen finns även tvättstuga samt linneförråd och städförråd.

Byggnaden stod klar 2015 och är uppförd i en så kallad ramverkstimring som är en gammal metod som användes på logar och ladugårdar. Platta på mark under halva byggnaden och luftkammare under kafédelen. Fribärande väggar med cellulosa och träfiberisolering, treglasfönster samt tegeltak. Utvändigt är det ståendebrädfodring som är målad med klassiskt falurödfärg med ljusgula foder och knutar. Uppvärmningen sker från pelletspanna och kulvert från närliggande pannhus. Avloppet är en trekammarbrunnmed separation av urinen som hamnar i en tank. Byggnadsarea ca 112 kvm.

Huset är helt byggt av ekologiska material vilket skapar ett bra inomhusklimat.

Solceller och solfångare

Allsta gård har 75 m2 solceller installerade i söderläge med en maxeffekt på 15 kW och därmed ca 12 000 till 16 500 kWh per år beroende på antalet soltimmar.
Under 2023 var produktionen 15 692 kWh enligt en app till elmätaren varav 11 818 kwh har sålts och resten egen förbrukning

​Åtta m2 solfångare är installerade på huvudbyggnadens tak och levererar hetvatten till ackumulatortanken i källaren. Maxeffekten är ca 5 kW och energin per år cirka 4 000 kWh.

Gårdshus

Gammal mangårdsbyggnaden från mitten av 1800-talet. En ångermanländsk korsbyggnad uppförd i timmer på huggen stensockel med plåttak. Byggnadsarea ca 106 kvm. Påbyggd med carport om ca 18 kvm. Byggnaden kräver underhåll och är orenoverad med många gamla detaljer finns kvar. Här finns möjlighet att utöka näringsverksamheten med fler boendeplatser.

Timmerstuga

Äldre genuin timmerstuga som tidigare varit en bagarstuga används nu för uthyrning. Ett trevligt övernattningsrum med vedkamin och ett förrum med enklare köksdel med bänkspis och diskho. Byggnadadsarea om ca 29 kvm.

Ekonomibyggnader

Pannhus/verkstad

Fint pannhus och verkstad/förråd uppförd 2011 om ca 32 kvm. Byggnaden är smakfullt uppförd i stomme av tegel, svart plåttak och gamla spröjsade fönster. Byggnaden utgörs av två avdelningar med egen ingång. Pannrum och mindre verkstadsutrymme som säljaren tänkt göra till en smedja.
Värmebaronen panna Pellmax CU och pelletsbrännare Viking bio samt utrymme för pellets. Pannan förser kretslopphuset med värme via kulvert.

Loge

Äldre loge uppförd i två plan med stomme av trä, stående brädfodring samt tak beklätt med pannplåt. Utgörs på bottenplan av förrådsutrymme och logdel med trägolv på övervåningen. Byggnadsarea ca 230 kvm.

Ligghall/förråd

Byggnaden som är uppförd av ägaren som ligghall för får, kan även användas som förråd. Byggnaden är uppförd i ett plan med stomme av trä, stående brädfodring samt tak beklätt med plåttak. Utgörs av mindre förrådsdel samt utrymme för djur med ena gaveln öppen. El och vatten är framdraget. Byggnadsarea ca 61 kvm.

Pumphus

Pumphus uppfört 2018 i lecablock som putsat på gjuten platta. Plåttak. Djupborrat vatten om 60 m. Radon filter är installerat på grund av att man bedriver näringsverksamhet på gården.​ Stor hydrofortank.

Tomt

Till gården hör en stor tomt med många fruktträd och bärbuskar. Här finns gott om plats för barnen att leka både på gräsmattor eller i skogen intill gården.

Skog och mark

Skogsmark

På fastigheten finns en skogsbruksplan upprättad i april 2024 av Bengt-Olov Westman, telefon 070-289 55 50.
Av skogsbruksplanen framgår det att den produktiva skogsmarksarealen uppgår till 0,6 hektar med totalt virkesförråd om ca 180 m³sk, vilket ger ett medeltal om 300 m³sk per hektar. Tillväxten beräknas för närvarande vara ca 5 m³sk per år och boniteten ligger på 5,5 m³sk/ha. Det dominerande trädslaget är gran som upptar 60 % av virkesförrådet, tall 30 % och löv 10 %.

Skogen består av ett område som uppnått slutavverkningsbar ålder i huggningsklassen S1.

Naturvärden

Det finns inga kända naturvärden på fastigheten. Källa skogsbruksplan och www.metria.se/ onlinetjänst Se Sverige.

Forn- eller kulturlämningar

Det finns inga kända forn- eller kulturlämningar på fastigheten. Källa www.metria.se/ onlinetjänst Se Sverige samt Fornsök.

Betes/åkermark

Betes/åkermarken (inägomarken) är enligt skogsbruksplanen på 1,3 ha. Del av marken har säljaren odlat grönsaker på. Odlingarna består av tre olika delar, ett kallväxthus, odlingslådor/djupbäddar och friland. Gården ligger i söderläge med odlingszon mellan lll och lV.

Fastighetens gränser

Köparen är medveten om att fastighetens gränser kan vara bristfälligt uppmarkerade. Säljaren svarar ej för ytterligare uppmarkering av dessa.

Frågelista

Säljaren har svarat på en frågelista gällande fastigheten. Frågelistan går att beställa via fastighetsmäklaren på 070-664 02 85 eller [email protected].​

Information

För mer information om gården se även hemsidan: https://www.allstagard.se.

Visning

Visning efter överenskommelse med fastighetsmäklaren.

Rättsförhållande

Fastighet

Kramfors Bjärtrå-Allsta 1:5

Ägare

Inger Holmberg 1/1

Areal

Areal enligt fastighetsregistret: 2,6 ha
Areal enligt skogsbruksplan:
Skogsmark 0,6 ha
Inägomark 1,3 ha
Övrigmark 0,7 ha
Summa: 2,6 ha

Taxeringsvärde

Typkod 120 (Lantbruksenhet bebyggd), taxeringsvärde år 2023
Åkermark 17 000 kr
Betesmark 6 000 kr
Tomtmark 40 000 kr
Hyreslokal 26 000 kr
Bostadsbyggnader 569 000 kr
Ekonomibyggnader 36 000 kr
Summa: 694 000 kr

Inteckningar

Antal 4 st
Totalt belopp 600 000 kr

Förvärvstillstånd

Förvärvstillstånd krävs inte för privatperson men för juridisk person.
För mer information se prospekt.

Försäljningssätt

Öppen budgivning

Ja
För mer information se prospekt.

Karta

Karta
Satellit
Bakgrund

Mäklare

Areal | Härnösand

Järnvägsgatan 2
871 45   Härnösand
Alla objekt från Härnösand

Ansvarig mäklare

Patrik Ulander
Patrik Ulander
Skogsingenjör
Reg. fastighetsmäklare
070-664 02 85

Kontaktperson

Peter Zetterström
Peter Zetterström
Skogsmästare
Auktoriserad Lantbruksvärderare
070-664 02 90

Dela

Jag är intresserad av fastigheten
Allsta Gård & vill bli kontaktad

Mäklaren för Allsta Gård kommer bli informerad och återkomma till dig inom kort.

Bevaka kommande fastighetsobjekt

När objekt som stämmer med dina kriterier finns så skickar vi ett epostmeddelande med information om objekten som finns ute till försäljning.
Visa & välj bevakningskriterier