Geråsens herrgård

Natur- och kulturpräglat lantbruk
Areal: 138 ha
Kommun: Hallsberg
Objektstyp: Gård
Prisidé: 24 000 000 SEK
Anbudsdag: 22/5 2024
Unik möjlighet att förvärva en av Örebro läns få herrgårdsegendomar beläget i ett öppet och drumlinpräglat landskap. På cirka tre timmar går det att ta sig såväl till Stockholm som till Göteborg. Ytterligare dryga timmens bilfärd bort finns Oslo.

I trakterna kring Viby har det funnits ekskogar sedan värmetiden för 8 000 år sedan. Tack vara bygdens historik av frälsejordar har många ekar fått stå kvar. I en av dessa ädellövslundar uppfördes Geråsens herrgård med tillhörande byggnation under mitten av 1800-talet. Huvudbyggnaden är pampig i sitt utförande, i tre plan, omgiven av grova ädellövträd och med utsikt över omkringliggande ägor genom lövverket. En stor del av den övriga byggnationen på gården bär spår av egendomens historiska storhet, rik på fina detaljer och extra utsmyckningar.

I modern tid har mjölkproduktion bedrivits på gården med bete såväl på betesmark som inom Naturreservat och Natura-2000 område. Till gården hör även god åkermark.

Byggnationen inom egendomen, förutom herrgårdsbyggnaden, utgörs av två bostadshus, ett mjölkstall, äldre bostadshus, flertalet torp samt övriga betjänande ekonomibyggnader och uthus.

Egendomen är väl samlad i en enhet kring gårdscentrum. Totalarealen för egendomen uppgår till 138 ha. Enligt senaste SAM-ansökan utgörs ca 83 ha av åkermark, ca 38 ha av betesmark samt ca 2 ha av våtmark. Resterande areal utgörs i huvudsak av gårdscentrum men även en del skogsmark, ca 2,5 ha.

Fastigheternas andelar i Grimstens Häradsallmänning genererar en fin årlig intäkt till fastighetsägaren. De senaste fyra årens utdelningar har varierat mellan ca 90 000 – ca 120 000 kr/år.

Området erbjuder god jakt med jaktbart vilt i form av älg, kronhjort, vildsvin, rådjur och annat småvilt.

Geråsens herrgård med tillhörande jord och skog söker nu en ny driven ägare till att utveckla denna unika natur- och kulturskatt som egendomen erbjuder.

Välkommen att anmäla intresse för att ta del av prospekt!

Kontakta Areal

Mats Fröjdenstam

Skogsmästare
Reg. fastighetsmäklare

Geråsens herrgård

Mats Fröjdenstam

Skogsmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-666 53 71

Bilder

Visa alla 22 bilder
Visa alla 22 bilder

Foto: Alexander von Sydow & säljaren.

Karta

Karta
Satellit

Mäklare

Areal | Örebro

Stubbengatan 2
703 44   Örebro
Alla objekt från Örebro

Ansvarig mäklare

Mats Fröjdenstam
Mats Fröjdenstam
Skogsmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-666 53 71

Fastighetsmäklare

Andreas Appelbring
Andreas Appelbring
Skogsmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-198 22 00

Dela

Jag är intresserad av fastigheten
Geråsens herrgård & vill bli kontaktad

Mäklaren för Geråsens herrgård kommer bli informerad och återkomma till dig inom kort.

Bevaka kommande fastighetsobjekt

När objekt som stämmer med dina kriterier finns så skickar vi ett epostmeddelande med information om objekten som finns ute till försäljning.
Visa & välj bevakningskriterier