Stora Kolarbo

Stora Kolarbo
Areal: 72 ha
Kommun: Falun
Objektstyp: Gård
Prisidé: 7 900 000 SEK
Anbudsdag: 29/5 2024
Lantligt stadsnära boende med flera hus på gården och vacker utsikt!

Välkommen till Stora Kolarbo – en charmig fastighet belägen endast tre kilometer från Sundborn och 13 kilometer från Falun. Här ges en unik möjlighet till ditt eget drömboende i ett fantastiskt läge där lantlivet möter modern bekvämlighet.

Med flera hus på gården erbjuds goda möjligheter för både uthyrning och generationsboende, vilket gör Stora Kolarbo till den perfekta platsen för dig att förverkliga dina visioner och leva det liv många drömmer om.


Avståndet till närmaste granne bjuder in till en frihet för stojande barn och husdjur, men också en åtråvärd tystnad och ett behagligt lugn.

Fastighetens mark sträcker sig över nästan 40 hektar av skog och nästan 30 hektar av bördig inägomark i ett sammanhängande skifte direkt intill gården. Här kan du ha betande djur, dina egna eller arrendera ut marken till någon av traktens bönder.

Och inte minst, den oemotståndligt vackra och vidsträckta utsikten som omfamnar dig från alla håll. Så varför vänta? Ta chansen att uppleva det bästa av två världar – ett lantligt stadsnära boende med oändliga möjligheter. Kontakta oss idag och låt oss guida dig till din drömfastighet Stora Kolarbo.

Kontakta Areal

Fredrik Luhr

Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare

Stora Kolarbo

Fredrik Luhr

Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare

Bilder

Visa alla 30 bilder
Visa alla 30 bilder

Foto: Patrik Persson

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Bostadshuset

1 ½ -planshus uppfört i liggande timmer, tak av tvåkupigt betongtegel, källargrund under del av huset. Byggnaden har till övervägande del isolerglasfönster. Vattenburen värme från bergvärmeanläggning, borrad 2018. Äldre värmepump, Thermia Effekt Optimum 12. Enskilt vatten från källa, vattenprov finns från 2019 utan anmärkning. Enskilt avlopp, avloppsanläggningen är av äldre modell av typen kammarbrunnar samt rensbrunnar Det finns inga förelägganden från Falu kommun på avloppen. Fiber finns inte indraget, närmsta hus som har fiber ligger ca 500 meter från gården. Möjlighet finns för bredband via mobilnätet. Byggnaden mäter ca 9,0 x 16,2 meter på grund. Farstu och trädäck tillkommer.

Planlösning entréplan:
Hall med klinkergolv och nedgång till källaren. Genomgångshall med ekparkett och rymliga garderober som leder till ett rum med golv av ekparkett. Badrum/tvättstuga med klinker, kakel och elektrisk golvvärme som inrymmer WC, duschkabin samt tvättmaskin/torktumlare från Whirlpool. Matsal, sal och ytterligare ett rum i fil med utsikt över markerna. Breda golvtiljor av furu i salen och rummet. Öppen spis med spisinsats i salen. Matsalen med platsbyggt skafferi ligger i anslutning till köket, har modernt furugolv och utgång till glasat uterum. Kök med vedspis, köksö och modernt välutrustat kök, utgång till trädgården. Kök och matsal har vattenburen golvvärme. I söderläge finns ett stort trädäck som mäter 12 x 3,5 meter. Från trädäcket når man trädgården via en trappa. Huset är utrustat med elektriska markiser mot söder som sköts med fjärrkontroll.

Planlösning övervåning:
Övervåningen, som är inredd som en egen lägenhet nås från separat ingång och trapp. Möblerbar hall med klickgolv och kattvind under snedtak för förvaring, utgång till balkong mot gårdsplanen. Vardagsrum med trägolv och spänt papptak, sovrum med breda golvtiljor och kattvind, mindre sovrum mot norr med snedtak. Badrum med dusch, kakel och klinker samt elektrisk golvvärme. Genomgångshall till köket med serveringsskåp. Kattvind mot söder som visar på tidigare vattenläcka från tak. Kök med spishäll, köksö med gasolhäll och braskamin.

Källare:
Källaren nås via trapp från hallen. Källarplanet har putsade väggar och betonggolv. Källaren inrymmer pannrum med utgång till trädgården. Matkällare, förråd samt äldre tvättstuga med inspektionslucka till torpargrunden.

Fastigheten har enskilt vatten och avlopp.

Gästhuset

Gårdens äldsta byggnader som enligt uppgift härstammar från 1700-talet. Enplanshus på torpargrund uppfört i liggande timmer under ett tak av plåt. Huset har nyttjats som sommarhus/gäststuga och renoverades på 80-talet. Byggnaden inrymmer hall med plastmatta, badrum där renovering påbörjats men ej färdigställts. Rum med plastmatta på golvet, braskamin (eldstaden är belagd med eldningsförbud då den ej sotats), pentry med spis. Sovrum med klickgolv. Byggnaden värms med direktverkande el och braskamin, vatten och avlopp anslutet till gårdens VA. Byggnaden mäter ca 13,6 x 5,0 meter på grund.

Arrendatorsbostaden

1½-planshus på torpargrund uppfört i timmer under ett tak av plåt. Byggnaden har kopplade tvåglasfönster på entréplan och lösa innanfönster på övervåningen. Uppvärmning med vattenburen värme kopplad till köksspis med elpatron samt luftvärmepump. Byggnaden mäter ca 8,1 x 6,3 meter på grund.

Fastigheten har enskilt vatten och avlopp.

Planlösning:
Hall med ekparkett och trapp till övervåning, WC med handfat. Vardagsrum/matsal med ekparkett. Kök med askparkett, kökspanna, kyl, frys, ugn, mikrovågsugn. På övervåningen finner man en möblerbar hall med kattvind, Badrum med plastmatta på golv och kaklade väggar, duschkabin och tvättmaskin. Sovrum med trägolv och kattvindar (här sitter elpatronen till pannan).

Byggnaden mäter 6,3 x 8,1 meter på grund.

Besiktningsprotokoll och energideklaration

Finns att ladda ner på vår hemsida, även sotningsprotokoll för eldstäder.

Driftskostnader

Försäkring: ca 11 700 kr/år
Slamtömning: ca 3 000 kr/år (avser två brunnar)
Soptömning: ca 2 000 kr/år

Arrendatorsbostaden med adress Kolarbo 9 har egen elmätare och har under 2021-2023 genomsnittligt förbrukat 14 723 kWh/år. Resterande byggnader har haft en genomsnittlig förbrukning under samma tidsperiod på 27 558 kWh/år.

Väghållning

Nuvarande ägare har själv plogat och skött vägen med hjälp av bidrag från Falu kommun. Bidraget har uppgått till ca 16 758 kr.

Ekonomibyggnader

Carport/vagnslider

Stolpkonstruktion på betongplintar, fodrad med brädpanel, tak av plåt. Byggnaden mäter 7,3 x 12,6 meter på grund och uppfördes 2016.

Garage

Enkelt tvåbilsgarage uppfört i lösvirke på en grund av Lecablock, tak av betongtegel Byggnaden mäter 6,0 x 5,8 meter på grund, tillkommer vidbyggd förrådsdel om 4,8 x 2,6 meter.

Förrådsbyggnad

I anslutning till bostadshuset finns ett äldre härbre uppfört i timmer under tak av betongtegel på en plintgrund. Breda golvtiljor och vacker trapp till övervåningen. Byggnaden mäter ca 5,3 x 3,75 meter på grund.

Härbre

Byggnad uppfört i timmer på plintgrund under ett tak av präglad plåt. Byggnaden mäter ca 6,0 x 4,9 meter på grund.

Skog och mark

Åker- och betesmark

Till fastigheten hör ca 29 ha inägomark i direkt anslutning till gården. Övervägande del av åkermarken av god kvalitet i större sammanhängande skiften. Befintliga stängsel tillhör nuvarande brukare. Marken är för närvarande utarrenderad med muntligt arrende. Arrendet för innevarande brukningsår uppgår till 18 750 kr inkl. moms.

Skogsmark

Skogsmarken är belägen i anslutning till gården och är lättillgänglig med närhet till väg. För skogen finns en ny skogsbruksplan upprättad under februari 2024 av Martin Spånberg. Planen visar att den produktiva skogsmarken uppgår till 38,9 hektar. Virkesförrådet bedöms till 6 004 m³sk. Detta ger medeltal på 154 m³sk per hektar. Medelboniteten för fastigheten bedöms till 7,0 m³sk per hektar och år. Trädslagsfördelningen är tall 37 %, gran 38 %, löv 25 %. Tillväxten per år under planperioden bedöms till 245 m³sk per år och under den första tillväxtsäsongen till 273 m³sk.

Naturvärden

Det finns inga registrerade nyckelbiotoper eller naturvårdsavtal som berör fastigheten i dagsläget. Källa: SeSverige.

Generell naturvårdshänsyn enligt Skogsvårdslagen ska alltid tas vid avverkning. Ökad hänsyn ska tas vid avverkning i kantzoner till bl.a. hällmarker, myrar, sjöar och vattendrag.

Jakt

Stora Kolarbo ingår i Sundborns Västra Viltvårdsområde om 3 864 ha. Fastigheten har två jakträtter, en jakträtt per 50 ha, markägare får jaga på påbörjad areal. Kontaktperson för viltvårdsområdet är ordförande Robin Nordberg.

Väghållning

Vägen som leder till gården är en enskild väg. Underhåll samt snöplogning sköts fastighetsägaren med bidrag från Falu kommun.

Rättsförhållande

Fastighet

Falun Stora Kolarbo 1:1

Ägare

Ia Andersson 1/3
Håkan Jansson 1/3
Stefan Jansson 1/3

Areal

Areal enligt fastighetsregistret: 72,4 ha
Areal enligt skogsbruksplan:
Skogsmark 38,9 ha
Inägomark 29,3 ha
Väg och kraftledning 1,0 ha
Övrigmark 2,1 ha
Summa: 71,3 ha

Taxeringsvärde

Typkod 120 (bebyggd lantbruksenhet), taxeringsvärde år 2023 Tomtmarksvärde 522 000 kr Bostadsbyggnadsvärde 1 732 000 kr Skogsmark 1 907 000 kr Åkermark 543 000 kr Betesmark 99 000 kr Ekonomibyggnad 258 000 kr Summa 5 061 000 kr

Inteckningar

Fastigheten har fyra penninginteckningar om totalt 1 582 000 kronor. Inga lån skall övertas av köparen.
För mer information se prospekt.

Försäljningssätt

För mer information se prospekt.

Karta

Karta
Satellit
Bakgrund

Mäklare

Areal | Falun

Stallgränd 7
791 40   Falun
Alla objekt från Falun

Ansvarig mäklare

Fredrik Luhr
Fredrik Luhr
Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-650 40 83

Fastighetsmäklare

Kerstin Granath
Kerstin Granath
Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-556 67 68

Dela

Bevaka kommande fastighetsobjekt

När objekt som stämmer med dina kriterier finns så skickar vi ett epostmeddelande med information om objekten som finns ute till försäljning.
Visa & välj bevakningskriterier