Svanerödjan

Svanerödjan
Areal: 18 ha
Kommun: Mariestad
Objektstyp: Gård
Prisidé: 3 550 000 SEK
Gård i Äskekärr med 11 ha åker, 4 ha skog och gårdscentrum i lantlig miljö.

Svanerödjan är en trevlig mindre gård belägen sydväst om Mariestad med närhet till både Mariestad, Götene och Lidköping via Kinnekullebanan som stannar ett stenkast från gården. Gårdscentrum består av bostadshus från 1945, gästhus och ändamålsenliga ekonomibyggnader som omgärdas av de egna markerna som uppgår till 18 ha varav 11 ha åkermark, 4,5 ha skog och 2,5 ha övrig mark.

Kontakta Areal

Kristian Strandell

Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare

Svanerödjan

Kristian Strandell

Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-607 37 13

Bilder

Visa alla 38 bilder
Visa alla 38 bilder

Foto: Kristian Strandell

Fastighetsuppgifter

Bostadsbyggnader

Bostadsbyggnad

Svanerödjans bostadshus är ursprungligen uppfört 1945 i 1,5 plan med timmerstomme på torpargrund. På taket ligger betongpannor samt valsat plåttak på utbyggnaden som uppfördes 2011. Samtidigt byttes den utvändiga träpanelen tillsammans med 45 mm tilläggsisolering runt om bostaden. Fönstren är av typen 2-glas. Boarean uppgår enligt taxeringsinformationen till 96 kvm, biarean till 12 kvm. Uppvärmningen sker med Albin kombipanna för ved, el och olja från 1996, kopplat till vattenburet värmesystem. Uterummet har elvärme. Vattnet fås ur borrad brunn med kalkavhärdning och eget äldre avlopp i 2-kammarbrunn utan infiltration.
Rumsfördelningen på nedre plan är enligt följande. Ingång via tillbyggt uterum med utvändig altan som leder vidare till en hall med intilliggande badrum med wc, tvättställ och duschplats samt vardagsrum i två delar till vänster om hallen. Vidare finns ett TV-rum samt kök med spis, spisfläkt, kyl, frys och snickerier från 1970-talet. Köket nås även via en köksentré med nedgång till källaren. Övre plan rymmer allrum, hall med utgång till balkong, sovrum samt kallgarderober.
Källare under del av huset med pannrum och förråd.
Fiber finns ej indragen men är nedgrävt i fastighetsgräns mot vägen.

Gäststuga

På gården finns ett gästhus med torpargrund, trästomme, träpanel utbytt 2012 med tilläggsisolering och betongpannor på taket. Invändigt finns ett enklare kök, ett mindre vardagsrum med öppen spis (ej eldad i på senare tid), ett sovrum samt en mulltoalett. Uppvärmningen sker med elvärme.

Ekonomibyggnader

Maskinhall

Ekonomibyggnad uppförd 1974 med maskinhall/förråd, garage och verkstadsdel med 2 portar. Förvaringsloft ovan garaget. Byggnaden har asfalterat golv, trästomme med utvändig träpanel och aluminiumplåt på taket.

Magasin

Magasinsbyggnad i trä med plåttak som rymmer lagringsutrymmen. Vidbyggt vedskjul på baksidan av byggnaden.

Övriga byggnader

Inom gårdscentrum finns även en jordkällare i bra skick med nylagt tak, en mindre vedbod och ett förråd.

Skog och mark

Åkermark

Svanerödjan omfattar 10,98 ha åkermark enligt jordbruksverkets blockareal. Åkermarken ligger i direkt anslutning till gårdscentrum och består av lerjordar med varierande skiftesstorlek, delvis belägen intill skogskant. Marken som dikades 1971 är tillgänglig 2024-03-134 där ungefär hälften kommer vara plöjd och resten i vall.

Skogsmark

Gården omfattar ca 4,5 ha skogsmark enligt ungefärlig uppmätning på fastighetskartan. Skogsmarken är fördelat enligt följande:
Ca 1,7 ha ej planterad kalmark.
Ca 1,9 ha föryngringsavverkningsbar skog med grandominans. Beståndet är olikåldrigt.
Ca 0,4 ha äldre blandskog.
Ca 0,3 ha gallringsskog löv på åkerholme.
Ca 0,2 ha föryngringsavverkningsbar skog med tall invid gårdscentrum.
Virkesförrådet bedöms grovt okulärt uppskattat till 800 m3sk.

Jakt

Jakten är tillgänglig för köparen 2024-06-30. God tillgång på dovhjort i området. Älgjakten ingår f.n. i älgskötselområde.

Rättsförhållande

Fastighet

Mariestad Svanerödjan 1:2

Areal

Areal enligt skogsbruksplan:
Åkermark 11,0 ha
Skogsmark 4,5 ha
Tomtmark 2,5 ha
Summa: 18,0 ha

Taxeringsvärde

För information se prospekt.

Inteckningar

Antal 1 st
Totalt belopp 125 000 kr

Karta

Mäklare

Areal | Skövde

Vasagatan 35 B
541 31   Skövde
Alla objekt från Skövde

Ansvarig mäklare

Kristian Strandell
Kristian Strandell
Jägmästare
Reg. fastighetsmäklare
070-607 37 13

Dela

Bevaka kommande fastighetsobjekt

När objekt som stämmer med dina kriterier finns så skickar vi ett epostmeddelande med information om objekten som finns ute till försäljning.
Visa & välj bevakningskriterier